avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 3/1977
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 3/1977

buna seara,
Rog sa imi spuna cineva data cand s-a abrogat legea 3/1977 ?
va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 00:56, 23 Noiembrie 2016
De obicei ca de fiecare data bun raspuns ! Problema mea este ca decizia la care s-a facut transformarea pensiei anticipate partial la pensie pentru limita de varsta, nu o consider corecta. La vremea respectiva cand am dat datele concrete raspunsul dumneavoastra a fost in felul urmator :
Daca calculul se face in baza art. 158 din vechea lege, data transformarii este la…. Daca se face in baza legii 380/2013 data transformarii este la …. Daca se face in baza legii 155/2015 transformarea este la data…. Calcule de altfel corecte, dar la date concrete, raspuns neconcret. Ati spus sa merg la casa judeteana de care apartin sa intreb acolo. Pai eu acum am mai bine de un an cand sunt si in litigiu de munca si pe contencios administrativ, atat cu CJP cat si cu CNPP. S-ar putea sa intru si cu MMFPSPV dar inca nu am intrat adanc cu problemele si peste ei. Daca vreti va repet datele concrete de atunci !
Nascut pe data de 29.04.1953. Bagat dosar pentru pensie anticipata partial pe data de 29.04.2013 si admis deoarece aveam un stagiu total ce cotizare peste 36 de ani. Grupa I de munca in proc. de 100% peste 3 ani. Grupa II de munca in proc. de 100% peste 13 ani. In urma calcularii grupelor, stagiul complet de cotizare s-a marit la peste 41 de ani. Reducerea varstei standard de pensionare calculata confom art. 158 din lgea 263/2010 in vigoare atunci a fost de 3 ani si 6 luni prin cumularea grupe I cu grupa II. De fapt ei au facut-o in baza legii 3/1977 dar nu conteaza. Rezultatul este acelasi. A venit legea 380/2013 si atunci institutia a spus ca nu mai am dreptul la 3 ani si jumatate deoarece nu am cel putin 6 ani vechime in grupa I dupa aceasta lege. Reducerea varstei standard de pensionare se face acum cu 2 ani si 6 luni in loc de 3 ani si 6 luni. Vi se pare corect !! Articolul 6 din noul cod civil aliniatele (3) si (5) spun:
Art. 6
Aplicarea în timp a legii civile
(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse dispoziţiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispoziţiilor legii noi.
Cu alte cuvinte grupa I, asa cum este considerata de CJP, in cazul aplicarii legii in situatia mea este 0. Ceea ce nu este adevarat. Aliniatul (3) din legea mentionata supra contazice. Pentru cei cu vechime mai putin de 6 ani, grupa se loveste de nulitate. Prin urmare drepturile lor se vor calcula dupa vechiul articol din lege. Nu este legal sa li se ia. Aplicarea legii se face doar pentru cei care au o vechime in grupa I, de cel putin 6 ani de zile!
(5) Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.
Calculul meu cu reducerea varstei de pensionare s-a facut inainte de intrarea in vigoare a legii 380/2013 ! Prin urmare eu daca sunt dezavantajat dupa legea noua, calculul trbuie aplicat asa cum s-a facut dupa vechea lege. De aceea Parlamentul nu a facut nici o precizare cu privire la pensionarii care aveau vechime mai putin de 5 ani in grupa I. Aveam lege de aplicare.
Dupa asta apare legea 125/2015. In cazul meu eu nu mai aveam de-a face cu aceasta lege din motivele expuse mai sus. Totusi CJP-ul meu imi aplica aceasta lege si imi reduce varsta standard de pensioanre de la 3 ani si 6 luni, cum era initial, la 4 ani. Deci chiar mai mult. In schimb imi spun ca drepturile de pensie pentru limita de varsta nu le pot lua din urma pe toti acesti ani, deoarece legea 155/2015 nu se poate aplica retroactiv, decat odata cu intrarea in vigoare a ei. Adica in loc de 29.04.2014 drepturile incep cu data de 25.06.2015. Din ce in ce mai prost.
Imi puteti da un raspus concret la ora actuala ? Mai cunoasteti si alte cazuri asemanatoare mie in care CJP-urile din tara au aplicat aceste criterii ? Aveti surse de incredere din care sa va informati si sa dati un raspuns concret pentru toti pensionarii care sunt in situatia mea ? Daca stiti sigur ca asa se procedeaza in toata tara va rog sa ma informati si pe mine. Asa pot lua legatura cu un avocat, poate dam peste o instanta intelegatoare si realizam un precedent. Benefic pentru toti pensionarii pe acest segment de categorie. Daca nu sper ca nu ma indrumati spre Parlament. Nici eu nu am studii superioare dar daca reusesc ceva benefic pentru mine vreau sa transmit reusita si colegilor de suferinta. Sa imi ajut semenii ca si dumneavoastra.
Va multumesc pentru intelegere !
Am umis sa va spun ca am trimes imeil-uri la toate Casele Teritoriale de Pensii din toata tara ! Pana acum nimic concret. Imi cer numarul de dosar sau CNP-ul. O sa le mai trimet un mesaj sa le spun ca nu sunt clientul lor. Daca vor sa ma ajute crestineste bine. Nu cred ca o sa am sorti de izbanda. In aceste situatii colegii de serviciu nu se dezic intre ei. Dumnezeu sa ocroteasca pe toti pensionarii din aceasta tara!
Din datele postate rezulta ca totul ar fi in regula.
V-ati deschis drepturile in 2013 pe legea 263/2010
La acel timp grupa I se cumula cu grupa II in vederea reducerii varstei standrd de pensionare.
Reducerea era de 3 ani si 6 luni.
Deci trebuiau sa va treaca la limita de varsta la 61 de ani si 6 luni.
Intre timp a aparut legea 380/2013
Potrivit acestei legi nu mai beneficiati de reducerea de 3 ani si 6 luni, ci de 2 ani si 6 luni.
Potrivit modificarilor aduse de acesta lege va pugteau trece la limitta de varsta la 62 de ani si 6 luni.
Apoi a aparut legea 155/2015.
Potrivit acestei legi reducerea a crescut la 4 ani.
Potrivit acestei legi va puteau trece la limita de varsta la 61 de ani.
Intre timp d-voastra depasiseti 61 de ani.
In aceste conditii v-au trecut la limita de varsta imediat ce a intrat in vigoare legea 155/2015.
Respectand prevederile legii 155/2015 in decizie apare reducerea de 4 ani.
Dar nu o pot pune in plata pensia incepand cu data implinirii varstei de 61 de ani( adica retroactiv) pentru ca nu au acoperile in lege.

Daca am reusit sa va inteleg bine datele postate, acesta ramane raspunsul si interpretarea mea.
Am inteles. Este opinia dumneavoastra personala, dar nu puteti garanta daca este si cea corecta ! Ma refer in sensul daca este legal cum a procedat la transfomarea pensiei CJP de care apartin.Din pacate mie imi trebuie un raspuns precis !

Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2016
procesomanul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data pensionarii procesomanul procesomanul Nascut 29.04.1953 Stagiu de cotizare 41 ani 6 luni 26 zile Gr. I proc. 100% (lg. 3/1977) = 3 ani 10 luni 10 zile Gr. II proc. 100% (lg. 3/1977) = 13 ani 2 ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare procesomanul procesomanul Buna ziua, Sunt nascut pe 29.04.1953. Pensionat anticipat partial. M-au trecut la penensie pentru limita de varsta. Data inscrierii la pensie, ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)