Bună seara, as dori sa știu ce șanse ar avea tatăl sa ia în custodie copilul minor născut într-o relație de concubinaj. Menționez ca minorul, acum în vârstă de 6 luni a stat doar cu mine, tatăl a venit sa il viziteze de cateva ori. Refuza sa plătească pensie alimentara și spune ca dacă îl voi da în judecată pentru stabilirea pensiei și a unui program de vizitare îmi va lua copilul pe motiv ca eu nu am venituri (am lucrat în Grecia pana în anul 2015 iar după ce m-am intors la câteva luni am rămas însărcinată și nu m-am mai angajat). Deocamdată nu beneficiez decât de cei 200 lei, alocația copilului dar am destule economii în bancă. Tatăl amenință cu inspecția socială, autoritatea tutelară și ca va cere decăderea din drepturi în cazul în care va fi obligat să plătească pensie de întreținere. Menționez că mai are un copil, dintr-o căsătorie anterioara căruia îi plătește pensie alimentară. Ceea ce as vrea sa știu este, în cazul în care renunț la pensia de întreținere, cum as putea obține custodia unica a copilului? Sa nu uit...tatăl este avocat și îmi imaginez ca știe legile destul de bine. Mulțumesc mult pentru orice răspuns.
Dragă mămică, v-am sfătuit mai sus ce să faceţi, şi încă URGENT! la această vârstă a copilului, nici o instanţă nu va stabili domiciliul copilului la tată, mai ales dacă este alimentat la sân! Autoritate părintească va fi comună oricum, stabilită legal, ACUM aveţi autoritate părintească comună dată de natură :). Domnul va avea şi un program de relaţii personale cu copilaşul, de care poate veneficia sau nu, după bunul său plac, dar dacă nu îl are stabilit prin sentinţă judecătorească, îl poate lua oricând şi, dacă vă opuneţi, sunteţi numai bună de a fi reclamată la toate autorităţile posibile.
În privinţa pensiei de intreţinere pentru copil, vă puteţi înţelege amiabil la o sumă fixă , sau la procent din salariul mediu sau salariul minim pe economie, deci cum credeţi dvs. , instanţa ţine cont de înţelegerea între părţi.
Dacă tergiversaţi procesul, odată îl ia la plimbare şi nu se mai întoarce cu el, puteţi suna şi la Dumnezeu, aveţi drepturi egale.
Imi permit si eu un sfat: sunteti la inceput inca. De ce nu incercati sa va intelegeti inainte sa o luati pe calea instantei? Daca plateste pensie stabilita pe cale amiabila pentru un alt copil, probabil veti reusi sa obtineti acelasi lucru. Lasati-l sa-si vada copilul si solicitati contributii pentru cel mic in natura. Adica sa plateasca el pampersii, hainute, vaccinurile, de la 6 luni incepe si diversificarea, poate cumpara alimentele pentru copil. Daca va simti ca este implicat in viata copilului orice contributie i se va parea normala si naturala.
Copilul nu mai este alimentat la sân. ..cu toată nebunia asta a pierit laptele...Ok, am înțeles ideea, problema este ca "domnul" este avocat în baroul Ialomița și are multe relații, inclusiv printre judecători. Credeti ca ar fi mai indicat sa deschid acțiune la București?
Eu nu m-am împotrivit niciodată sa își vadă copilul, din contra, l-am invitat de câte ori am iesit cu el la plimbare dar de foarte multe ori avea alte lucruri mai importante de făcut. De cumpărat, i-a cumpărat la început una-alta dar în ultimul timp nici măcar nu a întrebat dacă este bine copilul. ..
Doamnă, poate fi şi judecător la Ialomiţa, nu contează.
Nu puteţi iniţia acţiune în alt loc decât la Judecătoria de care aparţineţi cu domiciliul dvs. şi copilul. Tocmai fiindcă domnul e avocat şi ştie cum să fenteze legile v-am spus că e urgent să iniţiaţi acţiunea ACUM, nu mai târziu; este bine să fie stabilit domiciliul la mama, când încă e mic copilul şi e sugar. Peste tot avocaţii sunt în relaţii de amiciţie cu judecătorii, cu executorii judecătoreşti, cu procurorii, pe undeva e şi firesc.
Custodie
Cristinamaria13
Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)