avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor

Bună seara, as dori sa știu ce șanse ar avea tatăl sa ia în custodie copilul minor născut într-o relație de concubinaj. Menționez ca minorul, acum în vârstă de 6 luni a stat doar cu mine, tatăl a venit sa il viziteze de cateva ori. Refuza sa plătească pensie alimentara și spune ca dacă îl voi da în judecată pentru stabilirea pensiei și a unui program de vizitare îmi va lua copilul pe motiv ca eu nu am venituri (am lucrat în Grecia pana în anul 2015 iar după ce m-am intors la câteva luni am rămas însărcinată și nu m-am mai angajat). Deocamdată nu beneficiez decât de cei 200 lei, alocația copilului dar am destule economii în bancă. Tatăl amenință cu inspecția socială, autoritatea tutelară și ca va cere decăderea din drepturi în cazul în care va fi obligat să plătească pensie de întreținere. Menționez că mai are un copil, dintr-o căsătorie anterioara căruia îi plătește pensie alimentară. Ceea ce as vrea sa știu este, în cazul în care renunț la pensia de întreținere, cum as putea obține custodia unica a copilului? Sa nu uit...tatăl este avocat și îmi imaginez ca știe legile destul de bine. Mulțumesc mult pentru orice răspuns.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:55, 18 Ianuarie 2017
Inregistrati toate aceste amenintari cu telefonul pe ascuns. Deschideti proces si luati-i pensie alimentara conform cu venitul, asa cum au spus predecesorii. Daca la proces chestiile devin prea dure prezentati inregistrarile. Nu va lasati intimidata, calcata in picioare si nu fiti speriata. Daca chiar recurge la amenintari urate si directe si daca aveti inregistrarea puteti cere ordin de protectie. Google "ordin de protectie" si vedeti cand si cum se poate cere si nu ezitati daca e cazul.
Bubutza2016 a scris:

Vă mulțumesc mult pentru raspuns. Ideea este ca, probabil din cauza ca are un venit destul de mare, instanța îl va obliga la o pensie raportată la venit. Și cum mai plătește pensie alimentară altui copil dintr-o căsătorie anterioara, pensie stabilită pe cale amiabilă spune el, va fi obligat să majoreze și pensia primului copil. Nu banii sunt problema ci faptul că trebuie să îi dea. El a spus că în cazul unui proces va angaja doi avocați și "mă va face praf"...citat încheiat. Nu știu în ce cazuri instanța poate stabili domiciliul copilului la tată, pentru ca el cu asta ameninta. Mai ales ca mai are un copil minor al cărui domiciliu a fost stabilit la mamă deși fata avea 5 ani la momentul acela. Înainte de a începe orice demers vreau să știu ce șanse ar avea el sa obțină domiciliul minorului la el, având în vedere ca micuțul are doar 6 luni și a stat în permanență doar cu mine.

Datorita varstei copilului are probleme imense si daca ar angaja 10 avocati...daca situatia este normala.

Ca sa obtina stabilirea domiciliului minorului la el ar trebui sa dovedeasca ca puneti in primejdie viata si sanatatea copilului si ca nu va ocupati de el, ca nu il hraniti, ca nu ii schimbati scutecele si alte asemenea lucruri.Ar trebui sa dovedeasca ca aveti conditii de locuit precare si mizere.

El probabil ca se va lupta foarte tare pentru ca va avea bani multi de dat pentru obligatia de intretinere a minorului, din cate inteleg de la dvs. si timp de 18 ani cu siguranta ca se aduna multi bani...
Nu neaparat ca ar vrea el copilul...ar fi chestiunea de baza...

Daca aveti economii in banca si dovediti ca aveti din ce trai, chiar daca nu lucrati, nu sunt probleme deoarece potrivit constitutiei Romaniei nimeni nu poate fi obligat sa munceasca doar...pentru a munci...
Trebuie insa sa fiti foarte atenta si sa aveti martori pregatiti pentru proces pentru perioada de cand va aflati in tara ca sa nu aveti surprize neplacute la proces.

Probabil ca el va incerca sa dovedeasca ca aveti economii mai mari decat ar fi firesc si de aceea ar trebui sa va ganditi cum sa faceti pe acest aspect pentru ca va incerca probabil sa invoce modul in care ati castigat banii.
Insa, banuiesc ca el nu are dovezi si chiar daca nici dvs. nu aveti dovezi nu ar fi probleme din punctul meu de vedere...pentru ca orice ban se considera a fi dobandit in mod ilicit...

In esenta, avand in vedere aceste aspecte generale, aveti prima sansa de a castiga procesul, fiind deosebit de importanta varsta copilului...care va cantari decisiv in favoarea dvs. la proces...

Daca dvs. locuiti cu copilul la Bucuresti este mai mult decat recomandabil sa va judecati la Bucuresti.

Daca locuiti in Ialomita ar fi bine sa va mutati la Bucuresti si de abia dupa aceea sa deschideti procesul ca sa nu va judecati in Ialomita...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau să-mi cresc copilul Alinaalina90 Alinaalina90 Am avut o relație de 6 ani din care a rezultat un băiețel de 4 ani , m am despărțit de tatăl lui pentru ca numai ne înțelegeam ,băiețelul crește și ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la copil după o despărțire Sofia12345678910 Sofia12345678910 Buna ziua! Trăiesc cu un bărbat nu suntem căsătoriți avem un copil de 8 luni suntem plecați in străinătate. Soțul m-a tot amenință ca ne despărțit ... (vezi toată discuția)
Custodie Cristinamaria13 Cristinamaria13 Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)