avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare cu clauza de intretinere neatacabil

Buna seara!As dori sa stiu cum pot sa fac un act de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere,fara sa poata fi atatcat,ce fel de acte sunt necesare la ralizarea acestuia?Mentionez ca este vorba despre un apartament pe care as dori sa il las copilului meu,rezultat in urma celei de-a treia casatorii,eu si sotul meu mai avand cate un copil din casniciile anterioare!Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:06, 20 Ianuarie 2017
nu. Contractul de intretinere este un act translativ de proprietate intre vii! Cel care a incheiat contract de intretinere si intretine o alta persoana nu are dreptul decat la acel imobil care a facut obiectul contractului de intretinere, Daca dvs de exemplu ati incheiat cu o persoana in varsta un contract de intretinere sa aveti grija de acaesta si nu suteti rude si nu aveti vocatie legala la mostenirea acesteia nu aveti cum pretinde alt imobil in virtutea acelui contract, dvs aveti doar dreptul asupra imobilului ce a rivit contractul de intretinere. Daca sunteti mostenitor legal al persoanei in varsta, la decesul acesteia aveti vocatie la mostenirea ei si puteti intra in proprietatea si altor bunuri in concurs sau nu cu alti mostenitori legali sau testamentari.
1. In practica nu se mai intocmesc contracte de vanzare cu clauza de intretinere. Ori e vanzare cumparare, ori e intretinere.
2. Daca fiul dvs este minor, nu puteti face nici un fel de contract. Nici de vanzare cumparare (pentru ca minorul nu are bani sa cumpere), nici intretinere (pentru ca nu are mijloacele materiale necesare pentru o asemenea prestatie)
3. Daca nu este minor, puteti incheia un contract de vanzare cumparare (fara nicio clauza), insa pentru a fi "neatacabil", trebuie facuta dovada achitarii pretului. Adica vanzarea sa fie cat se poate de reala.
Contractele de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau uzufruct viager sunt prezumate a fi donatii. Astfel, contractul respectiv poate fi "atacat" de ceilalti copii.
4.Inteleg ca acel apartament provine de la parintii dvs/ai sotului. Sau de la o alta ruda...
In acest caz, trebuie dezbatuta succesiunea si ulterior incheiat un contract de vanzare cumparare, intretinere sau ce doriti dvs.
Succesiunea se dezbate numai la cererea mostenitorilor. Cel care intretine nu are nicio calitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii utile ContSters123009 ContSters123009 Am grija de o pesoana in varsta de 88 de ani locuiesc la ea cu copilul, ea mi-a facut un testament acum o luna insa acolo nu e trecuta nici o clauza de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
Act vinzare cumparare catre unul din cei trei copii viorelsavu viorelsavu avem trei copiii,si vrem sa gasim o posibilitate prin care sa lasam mostenire imobilul in care locuim,proprietate personala doar unui singur copil fara ... (vezi toată discuția)