avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... care este motivul unei inspectii fiscale ?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

care este motivul unei inspectii fiscale ?

Am primit la cutia postala o scrisoare prin care eram informata ca sunt obiectul unei inspectii fiscale, drept urmare trebuie sa fiu acasa la o anumita ora , intr-o anumita zi si sa prezint unor inspectori de la Circa Financiara actele de dobandire a casei, chitantele prin care dovedesc ca am platit impozitul inca din 2004 pana in 2009. Care o fi motivul acestei inspectii fiscale ? sunt cu impozitul pe casa si teren platit la zi.Care este baza legala ? In ziua respectiva nu am putut fi acasa, am fost la serviciu, acum am primit o scrisoare prin care eram informata ca am savarsit o contraventie. Ce se intampla ? De ce suntem asa, din senin tinta acestor inspectii fiscale?
Cel mai recent răspuns: corina dobre , utilizator 21:42, 12 Septembrie 2009
TVA se aplica in astfel de situatii doar daca vanzarile devin o activitate comerciala in acest sens...pentru bunurile personale nu datorati TVA...ANAF s-a sesizat fata de acele persoane fizice care au operat pe piata imobiliara facand o afacere din a cumpara cu scopul de a vinde, aspect cu care eu personal sunt total de acord...
Da, dar acest lucru poate fi greu de dovedit.
Eu raman la parerea ca ii trebuie un avocat intrucat altfel oricand poate avea loc un abuz.
Preventia e mult mai buna si mai ieftina decat un proces.Mult mai ieftina...:((

avocat Claudiu Lascoschi
grace_r a scris:

Ca sa inteleg si eu mai bine, ca un neustiutor ce sunt in domeniul TVA,
ce insemana "dupa vanzarea primei constructii" ?

mai concret, daca parintii mei au un apartament detinut in proprietate de mai muuult de 3 ani, si vor sa-l vanda - ar trebui dupa vanzare sa faca acesta declaratie de platitor de TVA :">
si daca sa zicem ca mai o casa si dupa ce au vandut primul imobil isi vand si aceasat casa, pt aceasat a 2-a vanzare trebuie sa plateasca TVA?

Exact! Legea nu face distinctie intre 2 sau 99 de proprietati. Spune mai multe! Mai multe inseamna minim 2!:D Cel putin asta este interpretarea pe care o dau administratiile financiare!Insa se refera la numarul de tranzactii pe an!B-)
grace_r a scris:

Ca sa inteleg si eu mai bine, ca un neustiutor ce sunt in domeniul TVA,
ce insemana "dupa vanzarea primei constructii" ?

mai concret, daca parintii mei au un apartament detinut in proprietate de mai muuult de 3 ani, si vor sa-l vanda - ar trebui dupa vanzare sa faca acesta declaratie de platitor de TVA :">
si daca sa zicem ca mai o casa si dupa ce au vandut primul imobil isi vand si aceasat casa, pt aceasat a 2-a vanzare trebuie sa plateasca TVA?


Art 127 alin 2 spune "constituie activ ec exploatarea bunurilor corporale si necorporale in scopul obt de venituri cu caracte de continuitate".

Pct 3 alin 1 din Norme spune: "obtinerea de venit de catre PF din vinzarea locuintelor din vinzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care sunt folosite de catre acesta in scopuri personale, nu va fi considerata activ ec, cu exceptia situatiilor in care se constata ca activ respectiva este desf in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate".

Art 141 alin 2 lit f spune ca sunt scutite "livrarea de catre orice persoana a ubei constructii, a unei parta a acestuia si terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pt livrarea unei constructii NOI, a unei parti a acesteia sau a unui teren CONSTRUIBIL. In sensul prezentului art, se def urmatoarele:
1 teren construibil repr orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, cf legislatiei in vigoare;
2 constructie inseamna orice structura fixata sau nu pe pamint;
3 livrarea unei constr noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea cel tirziu pina la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, supa caz, in urma transformarii
4. o constr noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incit structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la min 50% din val de piata a constructiei, exclusiv val terenului, ulterior transformarii" Acest articol este dezvoltat in pct 37 din Norme.

Concluzia mea:
- cladirile vechi, a caror prima ocupare sau utilizare este ulterioara 31 dec a anului urmator este scutita de tva
- cladirile modificate, dar sub conditiile de la pct 4 sunt scutite daca se respecta pct 3
- terenul "neconstruibil" este scutit.
Eu zic ca cele de mai sus sunt scutite chiar daca sunt repetitive.
Va rog sa-mi dati exemple daca nu este asa, sau daca ce am inteles eu nu este corect.
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns. Nu am avut tranzactii de instrainare, singurul lucru pe care l-am facut, intr-adevar, a fost un imprumut pe care l-am luat in 2008, august, cu ipoteca. Dar se stie ca nicio banca nu-ti da banii la un imprumut ipotecar daca nu duci de la Directia de Taxe si Impozite certificatul acela fiscal in care scrie ca esti cu toate impozitele si taxele platite, drept urmare, atunci eram cu toate la zi. Intr-adevar, nu am platit impozitul pe casa si teren pe anul 2009, dar, in general, pot sa-l platesc pe tot parcursul anului, nu?Nu am inchiriat-o, nu am vandut-o, e doar garantie la un imprumut bancar la care nu sunt restanta cu nici macar o zi... Si, totusi, nu inteleg de ce trebuie sa duc iar actele pe care ei, oricum le au acolo. Le-am dus acolo obligatoriu in momentul in care am devenit proprietara, am depus copii dupa toate actele cerute, am primit rolul, in fine, totul era normal. Dar, oricum, va multumesc pentru raspuns inca o data. O seara placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele fizice platesc tva din vanzarea terenurilor ? de cand ? allex64 allex64 informatiile pe aceasta teme sunt putine, iar explicatiile pe jumatate, motiv pentru care va rog sa va exprimati opiniile. Persoanele fizice platesc TVA din ... (vezi toată discuția)
Tva vinzare teren ContSters100273 ContSters100273 terenul care este in proprietatea unei firme platitoare de tva la vinzarea unei parti din teren ,factura este purtatoare de tva ? (vezi toată discuția)
Vanzare teren sub pretul de achizitie NICORICI2007 NICORICI2007 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)