avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ref. partaj bunuri comune/lichidarea regimului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ref. partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial

Partile sunt divortate de drept. Inainte de divort au achizitionat prin credit bancar o locuinta, acesta fiind si la ora actuală gajata bancii creditoare, creditele au fost si sunt platite si la ora actuala exclusiv de părăt. Prin sentinta definitiva s-a dispus: obligarea pârâtului să plătească reclamantei suma de xxxx cu titlu de sultă aferentă cotei de 1/2 din valoarea apartamentului dobândit de părţi în timpul căsătoriei. Înlătură dispoziţia instantei de fond privind preluarea în exclusivitate de către pârât a obligaţiei de plată a ratelor restante rezultate din contractul de credit (sens in care reclamanta ar ramane un fel de co-platnic(???) pentru un bun asupra caruia nu are drept de proprietate cu toate elementele acestui drept, folosinta, dispozitia,etc.) și înlătură dispoziţia instantei de fond de obligare a pârâtului intimat la plata unei sume exprimate in euro cu titlu de jumătate din diferenţa dintre valoarea apartamentului şi valoarea creditului rămas de achitat,care consideram ca a o fost a decizie logica,corecta..
Ce sa intampla daca reclamanta nu contribuie la achitarea cotei-parti de rata lunara de credit ramasa de achitat bancii? Cine o poate obliga la plata? Nimeni nu??
Rog un specialist in materie sa-mi explice daca sentitanta instantei de apel este corecta, temeinica și legala -avănd in vedere cele prezentate mai sus - și ce cai de atac exceptionale exista in spetă: recurs in anulare, recurs in intelesul legii, sesizarea CSM, etc....
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:01, 25 Februarie 2017
In primul rand ar fi necesar sa ne dati mai multe amanunte din motivarea instantei de apel.

Apoi caile extraordinare de atac sunt strict reglementate de lege, pt motive limitativ prevazute. In lipsa cunoasterii actelor dosarului si a intregii situatii de fapt, e greu de dat o solutie privind o posibila admisibilitate a acestor cai extraordinare.

In privinta solutiei eu inteleg asa: paratul ramane proprietar exclusiv pe bun, in urma achitarii sultei. Teoretic - in continuare - ambii soti sunt datori, in solidar , bancii pt restituirea creditului. Asta inseamna, din puntul de vedere al bancii, ca va putea urmari pe oricare dintre ei sau pe ei impreuna pt acoperirea datoriei. In plus, creanta bancii este garantata cu ipoteca asupra imobilului, care este o garantie reala si urmeaza bunul, indiferent in mainile cui s-ar afla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflicte de munca castig pe fond pierd la recurs anidaroti anidaroti Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti daca mai am cai de atac: revizuire de recurs este un termen? Mai merita efortul sa ma judec in conditiile in care sunt ... (vezi toată discuția)
Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)
Investire formula executorie ionutgcalin ionutgcalin indraznesc sa va cer un sfat va rog din suflet daca ma puteti ajuta....am trecut printr un proces de partaj....dupa trei ani de judecata aceasta a ... (vezi toată discuția)