avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura notariala - iesire minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura notariala - iesire minor din tara

Buna ziua.
Am si eu o situatie. Am divortat, si in urma divortului instanta a hotarat custodia comuna a copilului cu domiciliul la mama. Fosta sotie m-a sunat sa-mi spuna sa merg la notar pentru a-i face o procura sa poate iesi cu copilul (minor) din tara. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Are vreo cale legala prin care ma poate obliga sa-i fac acea procura?
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 12:43, 2 Martie 2017
Desigur, daca doamna chiar fuge cu copilul din tara chiar daca reusiti sa il recuperate va dura ani de zile......daca aveti casig de cauza.

Separat de asta insa nu puteti pedepsi copilul pentru tampenia mamei. Cereti sa va dea toate detaliile, rezervarea la hotel, perioada exacta, bilete de avion, etc. Asa puteti verifica chiar inainte de plecare cu 2 zile sau cu o zi daca totul este platit sau daca cumva rezervarea s-a anulat.
Daca doamna nu revine cu minorul in tara atunci puteti face denunt pentru rapire chiar de a doua zi de cand ar fi trebuit sa se intoarca.
Daca insa nu va da toate detaliile, aveti motiv intemeiat sa refuzati acordul.

neaparat sa aveti discutia in scris in care in mod civilizat solicitati aceste informatii.
Conform legii noi mama poate solicita un acord pe 3 ani, fara sa mentioneze exact datele si destinatiile plecarilor.
Conform legii celalalt parinte are dreptul sa nu fie de acord. Mai ales ca nu locuieste in alta tara, daca e un parinte interest de soarta copilului lui nu are de ce sa semneze un acord in alb.
Daca era plecat din tara cu anii atunci da, era o varianta.
In situatia asta, ca sa fie linistiti ca nu ii dispare copilul poate cere pentru acordarea acordului toate aceste date.
Ma indoiesc ca exista judecator care sa nu fie de acord cu aceasta pretentie. Ar trebui sa fie foarte suspecta negarea ei.:D Si nici mama nu ar trebui sa aiba problem sa informeze celalat parinte decat daca cumva chiar nu are rezervare ci vrea sa fuga cu copilul.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
When, utilizator
Textul prevede ca un copil minor va calatori in strainatate in urmatoarele conditii:

Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau după caz face dovada decesului celuilalt părinte;

Asta poate chiar insemna ca tatal poate da o declaratie din care sa rezulte acordul pentru o perioada de exact o zi - teoretic vorbind.
Daca exista dovezi clare de amenintare cu rapirea, instanta va analiza probele si va dispune in consecinta daca suplineste sau nu acordul celuilalt parinte. Nu merg pe interpretarea doameni ji-jane pai stati sa rapeasca copilul si dupa aceea faceti plangere. Pe aceasta interpretare probabil preventia nici nu ar mai exista in dictionar.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
againstPAS, utilizator
Rapirea de minori este treaba serioasa, tratata ca atare de state. In situatia de ascundere cu copilul oprin vreo tara, mama ar trebui sa nu munceasca legal, sa nu locuiasca legal, sa nu faca ceva folosind actele ei de identitate, sa nu inscrie copilul la scoala etc. Cam asta inseamna sa te caute pentru rapire.

Pe de alta parte, acordul se da punctual, pentru o anumita excursie sau pentru mai multe insa exacte, concrete, cu date de plecare si venire (sigur, sa nu treaca mai mult de 3 ani de la data declaratiei la data ultimei intoarceri a copilului, ceea ce nu inseamna ca se poate da un acord ca un parinte sa se plimbe 3 ani cu copilul fara niciun traseu clar specificat).

Este corect ca unele acorduri sunt prost intocmite, chestiuni care au dus la unele practici paralele cu legea. In baza acestor acorduri generice, e dificil ca politistul de frontiera sa blocheze iesirea din tara a copilului.

Nu cunosc situatia dv. si nu stiu cat de oportuna este vacanta aceasta a copilului, insa ar trebui sa puneti problema lui inainte de restul chestiunilor legate de fosta.
Este o idee foarte buna sa va aratati disponibilitatea de a da acordul in limita respectarii unor drepturi parintesti esentiale ale dv., anume sa cunoasteti unde merge copilul, cu ce mijloc, cat sta etc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am rugămintea daca mă puteți lămuri cu un aspect ... George 1234567890 George 1234567890 Buna ziua! Am rugămintea daca mă puteți lămuri cu un aspect referitor la obținerea unui pașaport pt minori. Sunt în proces de divorț copilul este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o problema cu o sentința pronunțată recent . ... Ela S Violeta Ela S Violeta Buna ziua, Am o problema cu o sentința pronunțată recent . De când instanțele de judecată acordă suplinirea acordului unuia dintre părinți ( în ... (vezi toată discuția)
Refuz acord pentru pasaport minor george12345 george12345 buna ziua, cum se poate da in judecata un parinte, care nu e de acord cu plecarea din tara ( in vacante) a mamei cu fetita, si nici cu emiterea ... (vezi toată discuția)