avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura notariala - iesire minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura notariala - iesire minor din tara

Buna ziua.
Am si eu o situatie. Am divortat, si in urma divortului instanta a hotarat custodia comuna a copilului cu domiciliul la mama. Fosta sotie m-a sunat sa-mi spuna sa merg la notar pentru a-i face o procura sa poate iesi cu copilul (minor) din tara. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Are vreo cale legala prin care ma poate obliga sa-i fac acea procura?
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 12:43, 2 Martie 2017
Când fiica mea pleca in excursie in afara tarii, la notariat pe procura se scria durata deplasării, persoana insotitoare, destinatia si, eventual traseul (tarile se tranzit daca era cazul). Spuneti sotiei ca aveti nevoie de aceste informatii si le treceri in procura. Acum.. in ceea ce priveste durata nu e cazul sa treceri fix data plecarii si a venirii. Lasati câteva zile in plus ca la drum nu se stie ce intervine. In felul asta stiti ca ati făcut ce trebuia pentru prevenirea faptului ca sa nu fie adus copilul înapoi. Iar daca totusi se intampla, va trebui sa actionati in instanta pentru rapire si sa recuperati copilul. Dar asta este din punctul meu de vedere modul de a nu priva copilul de ocazia unei deplasări.
Nimeni nu va poate obliga sa semnati acea imputernicire , atata timp cat aveti custodia comuna (indiferent de motivul dvs sau al sotiei ) ! Singura situatie acceptata , in astfel de cazuri , e cea medicala de urgenta unde un parinte poate parasi tara , impreuna cu copilul , fara acceptul celuilalt parinte . Dar asta e o situatie aparte si trebuie motivata temeinic medical ( programare tratament , operatie , etc )
Exista o modificare in lege conform careia se poate solicita acordul pentru plecari pe o perioada de pana la 3 ani, fara specificatiile anterioare de destinatie, durata etc.
Indiferent daca se solicita acordul pentru o plecare sau mai multe, parintele impiedicat sa calatoreasca cu copilul, poate solicita in instanta, suplinirea acordului celuilalt parinte, cu cheltuieli de judecata. Solicitarea si incuviintarea cheltuielilor ar putea descuraja pe viitor atitudini abuzive, cum ar fi refuzul acordului, sau promovarea de actiuni in instanta cu caracter sicanator. Din pacate, desi instantele se plang de gradul de incarcare, cenzureaza adesea nepermis de mult cheltuielile de judecata si astfel incurajeaza "sportul" de-a procesele.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2017
proastasatului, utilizator
da doamna proastasatului, exista asa ceva insa cand parintele resident e impiedicat in mod abuziv sa iasa cu copilul. Daca nu primeste acordul de la celalalt parinte pentru ca a refuzat sa informeze, e posibil sa se trezeasca el cu procesul pierdut si cu plata cheltuielilor de judecata. #-o
va rog sa citati prevederea legala la care faceti referire, adica unde anume conditioneaza legea! In rest, liber la distractie, ca sa zic asa. Sa vada daca instanta ii va suplini sau nu acordul, dar sa vada, posibil, pe banii lui.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am rugămintea daca mă puteți lămuri cu un aspect ... George 1234567890 George 1234567890 Buna ziua! Am rugămintea daca mă puteți lămuri cu un aspect referitor la obținerea unui pașaport pt minori. Sunt în proces de divorț copilul este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o problema cu o sentința pronunțată recent . ... Ela S Violeta Ela S Violeta Buna ziua, Am o problema cu o sentința pronunțată recent . De când instanțele de judecată acordă suplinirea acordului unuia dintre părinți ( în ... (vezi toată discuția)
Refuz acord pentru pasaport minor george12345 george12345 buna ziua, cum se poate da in judecata un parinte, care nu e de acord cu plecarea din tara ( in vacante) a mamei cu fetita, si nici cu emiterea ... (vezi toată discuția)