avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna refuzata de asiguratorul locuintei (furtuna)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna refuzata de asiguratorul locuintei (furtuna)

Buna ziua !
Am o casa asigurata cu polita PAD si polita facultativa completa (am lucrat in asigurari si stiu despre ce este vorba).
In noapte de 7-8.01.2017, a batut vantul foarte tare si mi-a decopertat o parte de izolatie termica exterioara, de pe un perete. Am anuntat firma de asigurari, a venit inspectorul de daune, a facut poze , ca apoi sa-mi ceara act oficial de la INMH din care sa reiasa viteza vantului din acea noapte , in zona unde am casa.
Am facut rost de acest act (am platit 80 lei din buzunarul meu, bani pe care nu mi-i deconteaza asiguratorul) si l-am trimis inspectorului de daunam care spune urmatoarele : "a fost eroare de montaj si ca oricum nu se incadreaza la nici un risc de pe polita" .
Riscul de fenomene atmosferice (viscol, vijelie, furtuna...) este acoperit prin polita facultativa, INMH-ul, in adresa oficiala, scrie clar ca in acea noapre a fost in vigoare "cod galben de fenomene atmosferice extreme" si-mi da viteza vantului (medie di la rafala), pe ore.
Problema este ca in polita de asigurare, ei definesc viscolul, vijelia si furtuna ca fiind "vânt puternic cu viteze de peste 90 km/h", viteza pe care vantul, in acea seara, nu a atins-o (asa reiese din adresa INMH) , ci a fost de max 64 km/h .
Întrebarea mea este urmatoarea : Cum poate o firma de asigurari sa spuna ca nu a fost viscol,vijelie sau furtuna (deoarece viteza vantului ar fi trebuit sa fie mai mare de 90 km/h) atata timp cat INMH-ul,autoritatea de referinta in aceste cazuri, spune foarte clar ca a fost "cod galben de fenomene meteorologice periculoase" ?
Ce pot face in acest caz ca sa fiu despagubit.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters421029 , utilizator 16:48, 3 Martie 2017
florea_ctin a scris:

Hai nu zau, daca nu esti despagubit pentru ceva minor cat ar fi ea dauna, in caz de dezastru natural (Doamne fereste) firmele de asigurari dispar, se volatilizeaza, intra in insolventa numai sa nu plateasca.
Statul care este garantul acestor firme de asigurari si care le da dreptul sa functioneze, inchide ochii si incurajeaza inselaciunea prin "Asigurarea OBLIGATORIE a locuintei".


Normal, din cate stiu o parte (daca nu tot) bugetul de functionare al ASF-ului (Autoritatea de Supraveghere Financiara) este asigurat prin taxele platite de catre companiile de asigurare...

Uitati-va putin pe linkul de mai jos (daca aveti rabdare...) descarcati Regulamentul nr. 14/2014 si veti vedea cam despre ce sume este vorba...
[ link extern ]

Revenind la subiectul din topic, cred ca se va ajunge la interpretari lingvistice (din DEX) despre ce se vonsidera "furtuna".
Acum, judecand drept, se pare ca nici anveloparea nu a fost facuta corect - daca nu s-au pus dibluri de plastic suficiente, si adeziv pentru polistiren cu economie, rezultatele pot fi dezastroase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de asigurari nu-mi plateste dauna provocata de tornada baza baza buna ziua. vreau sa va spun ca in noaptea de 10-11 iulie 2014 a avut loc o perturbatie atmosferica, adica o tornada si mi-a desprins capacul casei, ... (vezi toată discuția)
Vijelie, daune masina jenicaprod jenicaprod In urma unor ploi urmate de vant puternic s-a rupt o creanga dintr-un pom si a cazut pe masina mea, spargandu-mi luneta. Am chemat la fata locului un ... (vezi toată discuția)
Probleme acoperis casa zimplu zimplu Buna ziua, casa parintilor mei este situata intr-o zona rurala unde nu sunt riscuri de inundatii, cutremur sau alunecari de teren. Casa este construita undeva ... (vezi toată discuția)