avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul asociatiei a fugit cu banii incasati ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul asociatiei a fugit cu banii incasati de la proprietari

Am aflat de curand ca administratorul blocului si-a vandut apartamentul.A strans cu regularitate banii propritarilor de apartamente datorate pentru intretinere, numai ca nu a platit furnizorii de utilitati.Sumele datorate sunt foarte mari,hotul nu are nici casa ,nici cont in banca,nici mostenitori.Ce facem?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:14, 8 Martie 2017
Ba prezidentul a facut ceva!
A semnat adeverinta prin care administratorul a putut sa isi instraineze apartamentul!

Noi am impus cenzorului ca fiecare raport lunar sa fie incheiat cu formularea "Nu exista facturi la furnizori neachitate pentru luna X".
Iar daca exista facturi neachitate administratorul trebuie sa justifice in scris cauzele neachitarii facturilor x, y, z.
@cyan

E de invatat din ceea ce ne spuneti. Oamenii care au responsabilitati in asociatii trebuie sa stie ca, daca nu si le asuma frecvent, luna de luna, ar putea vreodata sa plateasca scump neglijenta.

Deci, domnilor si doamnelor din conducerea asociatiilor, doamnelor si domnilor cenzori, verificati plata facturilor, extrasele de cont bancar, registrul de casa. In casa nu trebuie sa fie sume nejustificat de mari, in timp ce facturile nu sunt achitate de peste o saptamana sau in banca nu s-au mai depus bani, tot asa, de mai bine de o saptamana.
Se pot pastra sume mari in casa numai daca ar fi vorba de platit ceva lucrari de reparatii, modernizari...
Daca asteptati pana recuperati banii e sigur ca nu veti mai avea curect, apa sau gaze. Apucati-va si strangeti banii si achitati utilitatile pentru ca o sa vi le taie daca nu le achitati - asta e clar.
Inainte de toate acestea,convocați adunarea generală și alegeți alt comitet.
cyan a scris:

Ba prezidentul a facut ceva!
A semnat adeverinta prin care administratorul a putut sa isi instraineze apartamentul!
Noi am impus cenzorului ca fiecare raport lunar sa fie incheiat cu formularea "Nu exista facturi la furnizori neachitate pentru luna X".
Iar daca exista facturi neachitate administratorul trebuie sa justifice in scris cauzele neachitarii facturilor x, y, z.

Păi, dacă Președintele a semnat, înseamnă că era în cunoștință de cauză și poate fi acuzat de „favorizarea făptuitorului”. Dar o mare parte din vină o poartă și Cenzorul, care e garantul respectării legilor, exact ca și președintele (e în fișa postului lor).
Dacă nu le-au aplicat, sunt în culpă și vor răspunde în solidar cu toții. În sensul ăsta, Legea 230/2007 e extrem de clară:
Art. 32. - (2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii Comitetului Executiv, inclusiv preşedintele Asociaţiei de Proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Art. 33. - (1) Cenzorul Asociaţiei de Proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an întocmeşte şi prezintă Adunării Generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii Asociaţiei de Proprietari, propunând măsuri.
(3) PENTRU NEÎNDEPLINIREA ATRIBUŢIILOR CE LE REVIN, CENZORII ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI RĂSPUND PERSONAL SAU ÎN SOLIDAR, ÎN FAŢA LEGII ŞI A PROPRIETARILOR, PENTRU DAUNELE ŞI PREJUDICIILE CAUZATE PROPRIETARILOR ÎN MOD DELIBERAT.
* Avem și sancțiuni, mai ales la art. 56 din Legea 230/2007, inclusiv pentru funcționarii publici din Primărie, dacă au fost informați de abuzuri și n-au luat nicio măsură:
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte: b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii Comitetului Executiv, cenzori, administrator de imobil; (...) f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune.

Ce mai așteptați ... demarați plângerea penală, după ce găsiți în legislația penală toate faptele pentru care pot fi incriminați făptuitorii (dacă a dispărut administratorul cu banii, e clar că sunt complici, fiind aproape sigur că aceștia au colaborat).
Insistați să-i acuzați penal pe: administrator, președinte, cenzor, membrii Comitetului Executiv, dar și pe cei din Primărie, dacă ați făcut reclamații și nu s-au luat măsuri !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
181074, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator care a furat bani mpc mpc Buna ziua Avem si noi o problema cu unul dintre fostii administratori ai blocului ne-a pagubit cu suma de 300 mil lei, nu a predat actele urmatorului ... (vezi toată discuția)
Bani lipsa la asociatia de proprietari... ACostel ACostel Buna ziua! Am sa incerc sa fiu cat mai scurt si la subiect..Asociatia noastra de locatari e magnet de hoti...Toti care s-au perindat pe aici ca si ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)