cyan a scris:
Ba prezidentul a facut ceva!
A semnat adeverinta prin care administratorul a putut sa isi instraineze apartamentul!
Noi am impus cenzorului ca fiecare raport lunar sa fie incheiat cu formularea "Nu exista facturi la furnizori neachitate pentru luna X".
Iar daca exista facturi neachitate administratorul trebuie sa justifice in scris cauzele neachitarii facturilor x, y, z.
Păi, dacă Președintele a semnat, înseamnă că era în cunoștință de cauză și poate fi acuzat de „favorizarea făptuitorului”. Dar o mare parte din vină o poartă și Cenzorul, care e garantul respectării legilor, exact ca și președintele (e în fișa postului lor).
Dacă nu le-au aplicat, sunt în culpă și vor răspunde în solidar cu toții. În sensul ăsta, Legea 230/2007 e extrem de clară:
Art. 32. - (2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii Comitetului Executiv, inclusiv preşedintele Asociaţiei de Proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Art. 33. - (1) Cenzorul Asociaţiei de Proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an întocmeşte şi prezintă Adunării Generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii Asociaţiei de Proprietari, propunând măsuri.
(3) PENTRU NEÎNDEPLINIREA ATRIBUŢIILOR CE LE REVIN, CENZORII ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI RĂSPUND PERSONAL SAU ÎN SOLIDAR, ÎN FAŢA LEGII ŞI A PROPRIETARILOR, PENTRU DAUNELE ŞI PREJUDICIILE CAUZATE PROPRIETARILOR ÎN MOD DELIBERAT.
* Avem și sancțiuni, mai ales la art. 56 din Legea 230/2007, inclusiv pentru funcționarii publici din Primărie, dacă au fost informați de abuzuri și n-au luat nicio măsură:
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte: b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii Comitetului Executiv, cenzori, administrator de imobil; (...) f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune.
Ce mai așteptați ... demarați plângerea penală, după ce găsiți în legislația penală toate faptele pentru care pot fi incriminați făptuitorii (dacă a dispărut administratorul cu banii, e clar că sunt complici, fiind aproape sigur că aceștia au colaborat).
Insistați să-i acuzați penal pe: administrator, președinte, cenzor, membrii Comitetului Executiv, dar și pe cei din Primărie, dacă ați făcut reclamații și nu s-au luat măsuri !