avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare destinatie din pod in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare destinatie din pod in apartament

Buna ziua,

Locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un apartament la ultimul etaj al unui bloc . In CF apartamentul este trecut pod. Am dori sa schimbam destinatia in apatament. Poate cineva sa imi spuna cum putem face asta?
Cu cine am mai vorbit spuneau ca avem nevoie de autorizatie de constructie..... ceea ce presupune foarte multi bani si se pare ca nu va fi aprobat proiectul pe motiv ca schimbam regimul de inaltime, ceea ce nu e adevarat. Noi vrem doar sa se constate ca ce este in realitate nu mai coincide cu ce este pe hartie si in consecinta sa se treaca pe acte ce exista in realitate.
Stie cineva vreun mod prin care sa se faca asa ceva?
Va rog sa imi spuneti si legile care ne-ar putea ajuta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 10:59, 17 Septembrie 2009
Din ce se intelege avem un apartament compus din pod (uscator rufe) si cota indiviza aferenta. Probabil a fost cumparat uscatorul blocului. E bine ca exista act de proprietate.
De acum inainte aveti de facut demersurile necesare obtinerii autorizatiei de construire pentru "transformarea podului in mansarda locuibila si amenajare interioara". Pentru acest lucru va adresati unui arhitect care va va realiza proiectul si va va indruma in toate etapele necesare (expertiza tehnica sau acord proiectant, avize, etc.). Dupa obtinerea autorizatiei de construire si receptia lucrarilor se va face modificarea in cadastru si CF.
Tocmai asta e problema ca nu putem sa cerem aprobarea unei autorizatii pentru simplu motiv ca autoritatile vor considera ca modificam regimul de inaltime si in consecinta vor respinge cererea.

Exista din punct de vedere al legii o modalitate in care starea de fapt poate fi constata, iar apoi actele care nu mai coincid cu starea de fapt sa fie modificate, "corectate"?
stanuta a scris:

Tocmai asta e problema ca nu putem sa cerem aprobarea unei autorizatii pentru simplu motiv ca autoritatile vor considera ca modificam regimul de inaltime si in consecinta vor respinge cererea.

Afirmatia dumneavoastra pe ce se bazeaza ? Fiind vorba de o constructie (bloc,vila etc) finalizata , autoritatile nu au cum sa 'considere' nimic , pentru ca cerintele din aut.de constructie au fost respectate , dovada fiind faptul ca exista intabulari pentru ap.continute, nu?:confused: La receptia unei case taxele se calculeaza la suprafata desfasurata construita locuibila , spatiul de sub acoperis fiind considerat nepotrivit locuirii (din cauza inaltimii) nu se ia in considerare , astfel se scutesc niste banuti la achitarea acestor taxe precum si la impozitul anual. Problema reala este ca s-a facut amenajarea/compartimentarea spatiului fara a se respecta legea ( proiecte , avize aprobari) iar acum trebuie sa intrati in legalitate. Nu cred ca se poate face acest lucru fara proiect (iar in cazul in care este vorba de un bloc/constructie veche chiar de expertize tehnice ) si autorizatii .
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
traff, utilizator
Autoritatile nu vor respinge a priori aceasta cerere ci doar daca prin proiectul depus spre autorizare se modifica acea inaltime. Si nici modificarea inaltimii nu este interzisa decat daca se specifica expres acest lucru in CU sau regulamentul de urbanism.
Proiect se va face oricum, ramane de stabilit daca il faceti ca si propunere sau ca intrare in legalitate. In varianta a doua daca nu au trecut 2 ani de la executarea lucrarilor (prescriere) veti plati amenda pentru executarea de lucrari fara autorizatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament mentioat in cf spatiu tehnic cimpeanr cimpeanr Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce riscuri exista la achizitionarea unui apartament care este mentionat in CF drept spatiu tehnic sau am mai intalnit cazul in ... (vezi toată discuția)
Modificare cf uscatorie/pod in apartament hernancattaneo hernancattaneo [b]Buna ziua[/b], am achizitionat in 2019 un pod/mansarda unui bloc care este transformat intr un apartament foarte frumos. In CF apare etaj Pod , Uscatoria ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează suprafața utilă a unui spațiu de depozitare? nik73 nik73 Buna ziua ! In blocul in care locuiesc, am intabulat un spatiu de depozitare cu intrare din casa scarii si care este situat sub acoperisul inclinat al ... (vezi toată discuția)