avem o casa construita pe numele ambilor soti, parti egale. terenul pe care a fost construita casa a fost al sotiei, dobandit prin cumparare cu 4 ani inaintea casatoriei.
in cazul divortului si al partajului cum se va regla situatia? mentionez ca nu avem copii. daca mai trebuie si alte informatii va stau la dispozitie. multumesc
Sulta reprezinta jumatate din valoarea in bani a bunului (casei) pe care o da sotul care ramane in aceasta, celuilalt sot...solutia cu privire la vinderea imobilului si impartirea banilor (scazand valoarea terenului), este de asemenea optima!
Daca va intelegeti cu ea (platind dvs. sulta), puteti sa ramaneti cu imobilul, nu e nicio problema...
Este vorba de un fel de despagubire pentru contributia adusa la construirea casei respective.
Daca puteti sa va intelegeti cu sotia, atunci puteti face partajul si pe cale amiabila, chiar si in sensul ca Dvs. veti plati sulta/despagubirea sotiei si imobilul revine Dvs. (in acest caz trebuie sa platiti o sulta/despagubire in valoarea terenului si jumatatea din valoarea casei).
Faptul, ca in casa respectiva este sediul social a firmei Dvs. (totusi, daca firma a fost infiintata dupa incheierea casatoriei, partile sociale, cum orice bun dobandit in timpul casatoriei, sunt considerate bunuri comune) nu cred ca este un argument decisiv in fata instantei.
Daca nu puteti sa va intelegeti, instanta poate dispune scoaterea la vanzare a imobilului respectiv si impartirea pretului obtinut in raport cu contributiile partilor.
Valoare casei se va imparti in doua (contributii egale), iar terenul este bunul propriu a sotiei Dvs. nefiind supus partajului (adica este a ei, iar valoarea nu se imparte).
O expertiza poate determina doar valoarea casei si a terenului. Modul de impartire este stabilit prin lege.
In urma unei expertize imobiliare, se va lua in calcul doar valoarea constructiei, avand in vedere ca terenul este bun propriu al sotiei (dobandit inainte de casatorie)...faptul ca aveti acolo firma nu are mare importanta (va puteti schimba sediul social).
Partaj imobil
Pop Ana
Buna seara. Am divorat de sotul meu de o luna. In urma divortului fostul meu sot vrea sa vanda casa pe care am construit-o impreuna sau sa il despagubesc. ... (vezi toată discuția)