avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentar decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentar decedat

O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si sotului nepoatei (menționați expres in testament). Sotul nepoatei a decedat acum cativa ani iar persoana care a lasat testamentul a decedat de curand. Cui se impart bunurile?
Cel mai recent răspuns: xyz-xyz , utilizator 15:00, 17 Aprilie 2017
Doamna avocat,
Pe romaneste: se subintelege.
Profita mostenitorilor a caror parte la mostenire s-ar fi micsorat sau ar fi fost inlaturati prin prezența testamentului.
Avem doi soti legatari.
Cum spuneam, se prezuma ca in baza testamentului fiecare are o cota de 1/2.
Ce sa se mai micsoreze?
Or, in cazul mostenitorilor legali, un testament fie le micsoreaza emolumentul, fie sunt exheredati indirect, fie pot solicita numai rezerva succesorala.

Va apreciez efortul de a-mi "traduce" fragmentele copy paste, dar va asigur ca nu era nevoie. Cel putin nu intr-un limbaj atat de... sa spunem neaoș. As intelege ca e defect profesional, insa intre juristi as prefera ca limbajul sa aiba un alt registru.

Anda2016, nu am spus ca ati interpretat greșit.
Si nu contest vocația succesorala generala a fiecarui legatar. Rudele si legatarii au vocatie succesorala generala. Dar nu despre asta este vorba, ci despre vocatia concreta.
Din ce am citit in tratatul de drept succesoral, acel "nu pot" se refera la nedemnitate sau incapacitate si "nu vor " se refera la renuntare.
Oricum, prin insusi faptul ca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari, testamentul a devenit cu titlu universal.
Eu, personal, imi mentin opinia.


raluk0207 a scris:

Si nu contest vocația succesorala generala a fiecarui legatar. Rudele si legatarii au vocatie succesorala generala. Dar nu despre asta este vorba, ci despre vocatia concreta.


Personal, nu imi sta in fire sa intervin in discutia dintre juristi, insa sunt nevoit sa o fac.

Notiunea de "vocatie succesorala generala" este inaplicabila in materia mostenirii testamentare, cu alte cuvinte inaplicabila legatarilor.
In privinta legatarilor, dreptul de mostenire se infatiseaza numai ca vocatie succesorala concreta si (ca aptitudine general abstracta - asta am pus-o in paranteza pentru ca iese din discutie, caci se refera la art.46 din Constitutie).
A se vedea F.Deak, R.Popescu, Tratat de drept succesoral. Mostenirea legala., Universul juridic, Bucuresti, 2013, , Vol.I, pag.95.

Atentie va rog la termenii juridici folositi, suntem totusi pe un site cu profil juridic. Multumesc!
Doamna notar,

Daca dvs. confundati vocatia generala la mostenire cu vocatia la intreaga mostenire a legatarului universal, imi pare ca aveti nevoie de mai mult decat o traducere neaosa ca intelegeti ceva din lucrarile autorilor citati aici.


Calitatea de soti a legatarilor nu are nicio relevanta.
Pot fi instituiti legatari universali si Gheoghe cu amanta lui. Iaca asa. Fiindca i-a placut mai tare testatorului de amanta lui Gheorghe decat de cutra de nevasta-sa. E liberatea testatorului. Si impart in mod egal datorita vocatiei la INTREG.

Legatul universal este dispozitia testamentara care confera uneia sau mai MULTOR persoane vocatia la intreaga mostenire - art 1055 C. civ.

Or, daca dvs imi spuneti ca prin simplul fapt de a fi instituit DOI, ar fi devenit legatul acela altceva decat zice art 1055, atunci ... pe ce limbaj sa va povestesc ca DOI ...„e mai multi”?
Traiti cu impresia gresita ca legatarul universal poate musai unul.

Pot fi mai multi legatari universali.

Si oricare dintre persoanele instituite legatar universal au vocatie la INTREG. Asta inseamna ca impart in mod egal intregul, indiferent daca au o mana mai scurta, un picior mai lung, sau daca sunt soti intre ei sau fiecare ... la casa cui ii are :) Ca poate o fi si amanta lui Gheorghe nevasta cuiva. Va ganditi aiurea la prezumtia de comunitate a sotilor. Nu are nici o relevanta in speta.

Prin predecesul unuia dintre legatarii universali RAMANE vocatia la INTREG a celorlalti.

A! Ceea ce nu stiu sigur, pentru ca nu am cum sa ghicesc in frunzele de ceai toate cuvintele din testament, este daca testamentul despre care vorbim cuprinde in mod REAL un legat universal. Dar asta este alta discutie. Si sfatuiesc utilizatorul sa discute cu un avocat, caruia sa ii prezinte testamentul.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
romascanu, moderator
Doamna avocat,

Va invartiti in jurul aceleiași idei, pe care o formulati diferit, la nesfarsit. Adică bateti șaua in continuu pe "vocatia succesorala".
Daca eu sunt fiica tatalui, am vocatie succesorala. Am posibilitatea sa dobandesc o cota.
Dar asta nu înseamnă ca o si mostenesc. Poate aflu ca tata a desemnat un legatar universal, poate aflu ca m-a exheredat, poate aflu ca de fapt am un pasiv succesoral imens, pe care nu vreau sa il suport si renunt la mostenire etc etc. Vocatia, practic asta este: o posibilitate, un drept. Nu o certitudine.
Cred ca am argumentat suficient, in baza art. 1075.
Si daca doriti sa discutam civilizat, foarte bine. Daca nu, ma scuzati, dar nu doresc sa iau parte la o discutie unde nu mai lipsesc decat mâinile in sold.

Si daca vorbim despre vocatie in cazul unei succesiuni testamentare oarecare, da, legatarul universal are vocatie la intreaga masa succesorala, dar asta nu înseamnă ca o si dobandeste in concret. Poate aparea un mostenitor rezervatar care solicita reductiunea.


[ Interventie Moderator ! Pct.1.3. din Regulament: timp de 30 de minute de la publicare puteti folosi butonul Editeaza pentru a completa/corecta. ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
trandafir2, moderator
romascanu a scris:
Traiti cu impresia gresita ca legatarul universal poate musai unul.

Pot fi mai multi legatari universali.

Si oricare dintre persoanele instituite legatar universal au vocatie la INTREG.

Doamna avocat , ati pus punctul pe "i", toata stima. Exact asta este cheia discutiei si eroarea in care se afla interlocutorul dvs. atunci cand afirma in mod apasat ca, citez: "prin insusi faptul ca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari, testamentul a devenit cu titlu universal".
Total inexact !

Textul mai jos:
raluk0207 a scris:
Oricum, prin insusi faptul ca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari, testamentul a devenit cu titlu universal.
Eu, personal, imi mentin opinia.



Asa cum am spus, nu voi interveni in aceasta discutie, insa raspunderea mea (si nu pot sa neglijez acest aspect) sunt actualii studenti si viitorii juristi ai acestei tari, care nu as dori sa confunde Legatul universal cu Legatul cu titlu universal.

A se vedea Codul civil:
art.1055 - Legatul universal este dispoziţia testamentară care conferă uneia sau mai multor persoane vocaţie la întreaga moştenire.
art.1056 - Legatul cu titlu universal este dispoziţia testamentară care conferă uneia sau mai multor persoane vocaţie la o fracţiune a moştenirii.
Bun. Asta ce inseamna? Inseamna ca, daca testatorul a instituit 2 sau mai multi legatari universali, testamentul (de fapt dispozitia testamentara) nu devine automat cu titlu universal.
Discutia devine extrem de interesanta. Sa vedem ce mai urmeaza ...


P.S.
Pentru viitorii juristi, chestiunea pe larg, in:
- F.Deak, R.Popescu, Tratat de drept succesoral. Mostenirea testamentara, Universul juridic, Bucuresti, 2014, , Vol.II, pg.110,113 si urm.
- D.Florescu, Dreptul succesoral, Universul juridic, Bucuresti, 2016, pg.104,106 si urm.
- C.Turianu, Curs de drept civil. Dreptul de mostenire, Ed.Universitara, Bucuresti, 2007, pg.166,168 si urm.

Alte discuții în legătură

Testament reciproc sot - sotie voicudamian voicudamian Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi. Sotia a ... (vezi toată discuția)
Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Drepturi legatar universal carmin72 carmin72 Buna ziua! Daca testatorul (fara rezervatari) decedeaza, este suficient ca legatarul universal sa prezinte testamentul celorlalte rude pentru a le opri sa ... (vezi toată discuția)