avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz eliberare adeverinta de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz eliberare adeverinta de catre angajator

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuenti daca exista o astfel de procedura.
Am fost in concediu de crestere a copilului cu handicap pana la 3 ani. La 2 ani si 11 luni a copilului, dat fiind ca o luna din acest concediu trebuie sa fie a celuilalt parinte, am solicitat incetarea suspendarii. Simtindu-ma rau medicul de familie mi-a eliberat un concediu medical insa a solicitat adeverinta din partea angajatorului cu numarul de zile de concediu medical luate in ultimile 12 luni.
Angajtoul conditioneaza eliberarea acestei adeverinte de aducerea de catre mine a unei alte adeverinte emise de entitatea care mi-a platit indemnizatia in ultimile 12 luni precum si suma pe care am primit-o in fiecare luna.
Evident ca cei de la directie nu emit astfel de adeverinte.
Ce se poate face in aceasta situatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 13 Mai 2017
Conform art.38 alin.1 din Normele de aplicare a OUG 158/2005, plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate au obligaţia să elibereze asiguratului adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical, conform modelului prevăzut în anexa nr. 19.

Potrivit art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

In acest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau Casa de Asigurari de Sanatate.
Va multumesc pentru raspuns.
Cum se calculeaza indemnizatia pe care o va plati angajatorul pentru zilele de concediu medical dat fiind faptul ca in ultimul an tot venitul a fost doar din indemnizatia de crestere copil? Este posibil sa aiba nevoie de respectivele sume pentru acest lucru?
Venitul care se ia în considerare este indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

In acest sens, ii trebuie o adeverinta de la AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical in prima luna dupa concediu de crestere a copilului Ady_nag Ady_nag Am revenit mai devreme din concediu de crestere dar la nici o luna copilul a fost internat la spital unde am foat neoita sa stau cu el. Cand am cerut ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizatie salariata insarcinata intoarsa din cic Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o salariata care si-a reluat activitatea din concediu crestere copil in data de 09.03.2015. Aceasta este din nou insarcinata si are concediu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta cu nr. de zile de incapacitate de munca in ultimele 12 luni SimonescuC SimonescuC Am o intrebare si va solicit sprijinul pentru aceasta: In temeiul OUG 158/2005 cu modificari si completari, respectiv art. 3 indice 1 litera \\\\\\"b\\\\\\" ... (vezi toată discuția)