Buna ziua,
Va rog sa-mi spuenti daca exista o astfel de procedura.
Am fost in concediu de crestere a copilului cu handicap pana la 3 ani. La 2 ani si 11 luni a copilului, dat fiind ca o luna din acest concediu trebuie sa fie a celuilalt parinte, am solicitat incetarea suspendarii. Simtindu-ma rau medicul de familie mi-a eliberat un concediu medical insa a solicitat adeverinta din partea angajatorului cu numarul de zile de concediu medical luate in ultimile 12 luni.
Angajtoul conditioneaza eliberarea acestei adeverinte de aducerea de catre mine a unei alte adeverinte emise de entitatea care mi-a platit indemnizatia in ultimile 12 luni precum si suma pe care am primit-o in fiecare luna.
Evident ca cei de la directie nu emit astfel de adeverinte.
Ce se poate face in aceasta situatie?
Conform art.38 alin.1 din Normele de aplicare a OUG 158/2005, plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate au obligaţia să elibereze asiguratului adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical, conform modelului prevăzut în anexa nr. 19.
Potrivit art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
In acest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau Casa de Asigurari de Sanatate.
Va multumesc pentru raspuns.
Cum se calculeaza indemnizatia pe care o va plati angajatorul pentru zilele de concediu medical dat fiind faptul ca in ultimul an tot venitul a fost doar din indemnizatia de crestere copil? Este posibil sa aiba nevoie de respectivele sume pentru acest lucru?