avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj pierdut pe nestiinta-ce se mai poate face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj pierdut pe nestiinta-ce se mai poate face?

Se judeca definitiv si irevocabil un partaj sucesoral, inclusiv in caile de atac.Cine are posesia de fapt si a suportat si tot pasivul, pierde in favoarea unui alt mostenitor, caruia, culmea, mortul ii facuse candva un testament pe care mai apoi il revocase, nemultumit fiind de "prestatia" acestuia.Totus la partajul in instanta, acesta se lege cu tot avand de plata o "amarata" de sulta celorlalti.De ce a iesit asa? Pentru ca ceilalti doi mostenitori nu s-au priceput sa-si duca procesul si au mai si nimerit pe mana a doi avocati care, se pare, s-au inteles mai bine cu partea adversa decat cu ei. Concret: instanta nu ia in calcul pasivul succesoral, cheltuielile de inmormantare si pomenirile ulterioare, pe motiv ca partea a depus o lista cu aceste cheltuieli, dar este o lista si nu o cerere?! Expertizele sunt facute, dupa spusele pagubitilor, in birou si nu la fata locului, casa nu are cate camere spun expertul si instanta ci mult mai putine, declaratiile martorilor au fost analizate "intr-un anumit fel", este varza tot dosarul, dar "varza" a fost pusa in executare deja.O contestatie in anulare pe motiv ca ...."ce"?In termenul de revizuire nu mai este, iar motivele pentru care se pot formula cele doua cai extraordinare de atac sunt clar enumerate de cod.Pentru o proasta judecata cap-coada, bazandu-ne pe nestiinta justitiabilului si "interesul" celuilalt justitiabil, avem vreo cale de atac?
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 23:22, 7 Noiembrie 2009
Eu am vazut dosarul, de aceea am si zis "varza" este de nedescris, incheieri de 2 randuri "sablon", nici macar nu se face vorbire despre inscrisurile depuse la acel termen, cu toate ca o parte din ele mai exista in dosar, hotararea de la fond este lapidara si plina de greseli (de redactare, in primul rand), casa are cand 4 camere, cand 7, cand mai are si o bucatarie de 2 camere cand nu, motivarea sentintei este de toata jena, un sablon de partaj daca ii pot spune asa, iar decizia din recurs copiaza, cu greseli cu tot, sentinta de fond, problema cea grava este ca, atata vreme cat in incheieri si in caietul de sedinta nu s-au consemnat cereri formulate de parti si sustineri orale ale acestora, inclusiv opozitii, ce pot face acum.Nu a fost pusa in discutia partilor cererea de introducere la masa partajabila a pasivului succesoral, pentru ca, zice instanta de recurs in hotararare:S-a depus o lista cu cheltuieli de catre parat dar acesta nu a formulat cerere, astfel ca instanta nu se putea pronunta pe o cerere neformulata".Pai tocmai aici e baiul, ca paratul, la termenul la care a depus lista cu cheltuieli, a formulat oral cererea de introducere la masa partajabila a pasivului succesoral, dar nu s-a consemnat nicaieri, asa ca a ramas ca-n tren. Daca vedeti hotararile, constatati o "bataie de joc" iesita din comun.Problema e cum fac eu sa demonstrez juridic bataia de joc, pentru ca ma tine textul asta sarac de lege de la contestatia in anulare, iar revizuirea s-a dus, ca batranilor le-a luat ceva vreme sa se dumireasca de faptul ca deciziile instantelor de recurs nu se comunica la domiciliu, apoi ca nu li s-a dat dreptate si, pana au inteles ca nu e bine, s-a dus termenul.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
dandanaua, utilizator
Contestatia in anulare ar fi o posibilitate insa va trebui sa gasiti motive...
Incercati de exemplu art.317 (2) teza ultima, coroborat cu art.105 (2) C.proc.civ. si poate gasiti si practica judiciara in acest sens, mai mult ,ce sa zic?
O alta idee ar fi o actiune in pretentii reprezentand c/v pasivului succesoral care nu a facut obiectul partajului succesoral (pentru a nu fi invocata autoritatea de lucru judecat) dar aici se pune problema intervenirii prescriptiei dreptului la actiune...
Eu cred ca motivele invocate de dvs vizeaza incalcarea dreptului la un proces echitabil.Va puteti adresa la CEDO.
Problema este insa ca nu aveti nicio dovada in ceea ce priveste sustinerile dvs.
O alta problema este aceea ca cererile se fac in scris si nu verbal.

Eu cred ca este mult prea complicat sa puteti rezolva ceva.Studierea dosarului e posibil sa va coste cat tot procesul intr-o instanta.
De principiu, eu nu cred ca ati avea sanse pe o cale extraordinara de atac si ca ati cheltui bani degeaba.
Apararile se fac la timpul lor si nu asa cum crede fiecare.:sorry:

Singura sansa care ar putea sa existe ar fi aceea sa nu se poata executa hotararea judecatoreasca din N motiv.Poate ca aici ar trebui studiata treaba.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din nefericire, hot.jud.a si fost pusa in executare, cu politia si tot tacamul, s-au si vandut bunuri intre timp.Domnule, in 2 luni de la pronuntarea deciziei din recurs, omul a actionat ca la carte si a luat tot ce i-au dat magistratii si ceva pe langa.Magistrati care au judecat cum v-am spus, da-o-ncolo de treaba, te-apuca groaza cand vezi ce se intampla, asa, pe fata.Instante mici - stat in stat, instante mari - blazare si ignoranta, plus colegi avocati care n-au auzit de deontologia profesionala si de obligatiile fata de client, acesta este un caz tipic in care cele trei "deficiente" majore si-au dat mana si a iesit ce v-am povestit.Ca in proverbul cu"Si batut si cu banii luati".Va multumesc tuturor pentru sfaturi.O zi buna.
Sa se intoarca impotriva avocatilor? Sau e inutil, ca nu doreste...
Mi s-a uscat gura recomandand plangerile impotriva serviciilor prestate aiurea...

Alte discuții în legătură

Apel transformat in recurs vicar vicar a aparut pe site-ul tribunalului \"constata nul recursul\". care este urmatoarea ( daca mai este) mutare. pls sint disperata. Buna ziua hotarirea primei ... (vezi toată discuția)
se poate promova o contestatie in anulare?? Manole Dumitru Manole Dumitru Dupa noile modificari ale Codului de proc.civ. (art.1 pct.1^1) cererile ce au obiect \"pretentie\", sub 2000 RON inclusiv \"Judecatoria este prima si ultima ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare sau revizuire nadinna nadinna daca avocatul m-a reprezentat cu rea-credinta intr-un proces (am terminat si recursul) si mi-a zis sa nu ma prezint ca nu e necesar, apoi a facut cerere de ... (vezi toată discuția)