avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului

Buna ziua. Eu si sotul meu avem o fetita de 9 ani, suntem casatoriti de 10 ani, dar stateam oricum deja de 10 ani impreuna cand ne-am casatorit.

As dori sa stiu ce obligatii legale se pot impune unui tata care:

Sustine clar si raspicat ca rolul sau ca tata in familie este doar sa contribuie cu bani in familie. Plateste facturi, rate, face cumparaturi, nu ne bate, nici pe mine nici pe copil, avem o viata aparent normala......

Dar si-a construit la alta scara un mic atelier dintr-un fost garaj, unde sta intreaga zi, chiar daca lucreaza sau nu. Are PFA, la fel ca mine; nu suntem angajati la o firma.

Eu lucrez pentru PFA-ul meu in timp ce ingrijesc copilul, sus in apartament. Deci, implicit, am venituri mai mici, desi in domeniul meu se castiga extrem de bine, dar e mai greu sa lucrezi si sa fii eficient in timp ce cresti un copil.....

El, in schimb, lucreaza linistit, fara copil, jos la atelier, pentru PFA-ul sau. Pleaca dimineata la 8 si vine seara la 23, indiferent ca are de lucru sau nu....

Initial a spus ca scopul atelierului e sa separe munca de familie si sa lucreze acolo 6 ore dupa care sa vina acasa. In scurt timp, si-a facut acolo o mica garsoniera. Acolo mananca, acolo lucreaza, acolo da telefoane, acolo aduce clienti dar si prietenii seara la o bere/suc sau se uita la film. Vine acasa doar ca sa se schimbe, sa faca baie, sa doarma.

Considera ca tatii nu au aptitudini de ingrijit copii, ca mamele sunt facute pentru asta si ca rolul sau este sa aduca bani in casa.

In 9 ani, nu a stat nici o noapte langa copilul bolnav. Eu am stat. Si in spital, in (prea) multele internari tot eu am stat. Eu singura imbaiez copilul de 9 ani incoace, ii gatesc, ii dau sa manance, ii dau medicamente (el nici macar Nurofenul nu stie ce efect are), eu schimb fetita, eu ii spal haine, vase, fac curat dupa ea, fac teme.

Cu exceptia catorva zile pe an, cand eu, care am probleme de spate de la nasterea fetitei, nu ma pot misca - si atunci face el cateva lucruri in locul meu prin casa.

As vrea sa stiu daca exista mijloace legale prin care un tata poate fi obligat sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea ZILNICA a copilului. Nu doar cu bani.

De ce nu il parasesc? Nu stiu nici eu. Poate ca la 40 de ani sunt prea obosita si plictisita sa caut altceva. Si poate ca ma gandesc la binele copilului, care, din pacate, (inca) isi iubeste tatal neconditionat.

Ce vreau? Sa impartim sarcinile legate de cresterea si ingrijirea copilul. ZILNIC. Nu o data pe an. Am discutat cu el, se pare ca nu intelege, probabil si din cauza propriului model familial din copilarie, cand mama sa a ingrijit singura copiii, iar tatal era mereu plecat cu treburi, afeceri, etc.

Va rog de la inceput sa ma scutiti de comentarii de prietenie barbateasca in care imi spuneti ca poate il bat la cap prea mult sau ca asta e rolul femeii, sa stea cu copilul. Suntem amandoi oameni cu facultate (doua, chiar, eu), caut niste sfaturi LEGALE, nu de "men brotherhood"
ies din tara cu copilul, cu acordul sau, cand el nu poate veni din cauza PFA si nu ma mai intorc?


De ce ati face asta ?

are drepturi legale sa primeasca un week-end intreg copilul


Si ce ar fi rau in asta ? Abia ca va mai ia din grija de zi cu zi, ar mai face si el ceva legat de copil.



Nu imi place ca eu ca mama am obligatii iar el are mai mult drepturi.

Ambii aveti aceleasi drepturi, iar in ce priveste obligatiile, raspundeti in solidar de intretinerea / cresterea / educarea copilului, Acuma, pare ca tacit/ voit sau nevoit, v-ati impartit intr-un felk aceste obligatii- al aduce mai multi bani, dvs de diferenta, aveti grija de casa si copil. Puteti sa va luati un ajutor in casa si sa faceti bani mai multi.
Acuma copilul e marisor, puteti sa il mai lasati si singur.

Luati copilul de la scoala sau vine singur ? Trimiteti-l pe el sa o ia.

Mai degraba convingeti-l sa aveti activitati impreuna decat sa ii pasati din sarcini, nu stiu nici daca copilul s-ar simti mai bine daca taica-su ar face lectiile cu ea.

Buna binineata ma scuzi daca gresec cu ceva la mine a fost aceiasi sitatie si am 4 copi in schimb ieu aduceam in casa tot si de copi tot singura aveam grija pe iel nu la interesat apsolut nimic nici cind ierau copi bolnavi dar pe linga toate astea mai iera si agresiv cu mine si cind nu ieram acasa si cu copi dar ieu nam avut pe nimen cine sa ma ajute sau sal parasesc ca nu aveam unde duce copi asa cam suferit pentru copi dar ieu te sfatuiesc daca crezi ca nu mai suporti si ai parinti nu merita nimeni sa te distrugi ..? Ieu acum sint foarte bolnava nu vreau sa te inpresionez cu nimic dar merita sati traiesti viata fara suparari degeaba ai bani si tot ceti trebuie daca nu va intelegeti doamne ajuta si daca crezi ca am gresit te rog iartama
Diana, la 40 de ani sunteţi în floarea vârstei, nu e cazul să vă complexaţi din această cauză.
V-aţi lămurit , cred, că nu există mijloace legale ca unul din părinţi să se ocupe în mod egal de creşterea şi educaţia propriilor copii, decât în cazul domiciliului alternant , la părinţii divorţaţi, când copilul se mută "cu şatra" o lună la un părinte, o lună la celălalt (sau orice altă perioadă, egală, , alternativ ). Organizarea din familia dvs. depinde de obişnuinţa creată în timp, la care şi dvs. aţi participat.
Aşa cum am arătat, divorţul (din motivele arătate de dvs.) nu vă scuteşte de ceea ce faceţi acum, în schimb vă complică viaţa.
În schimb, tocmai fiindcă domnul are aşa o atitudine, dvs. aveţi o libertate de mişcare fantastică şi puteţi să vă orientaţi spre un alt mod de viaţă, de exemplu ieşit în excursii cu prietene, prieteni, mers la spectacole, etc. , eventual cu persoane care au copii de vârsta fiicei dvs., ca să se simtă şi ea bine,
Un sfat deosebit este al d-nei gi_jane, în sensul angajării unui ajutor în menaj şi aşa, dvs. vă degrevaţi de anumite munci şi puteţi să vă ocupaţi mai mult de propria afacere.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
Martonze, utilizator
Totusi, cred ca e de bunsimt sa pricepem ca legea nu ne poate da totul. Nu poate legea sa faca o mama sa fie mama sau un tata sa fie tata sau sa oblige un cuplu care face sex sa ajunga in acelasi moment la orgasm sau ca mergand in smarket sa se ia smantana zuzu in loc de prodlacta.... Mai ramane si alegerea/acceptarea fiecaruia. Daca aveti curaj, puteti schimba ce nu va place in ceva...mai bun sau mai rau. Daca nu avei curaj, atunci acceptati cu seninatate si cautati-va alte forme de rezolvare. Dar nu stati intre usi...cum ca vreo lege ar trebui sa va rezolve aceasta chestiune!
Ba, de fapt, chiar asta cautam.
O lege pe care sa i-o arat, prin care sa inteleaga ca actiunile au si consecinte, ca daca ai niste drepturi de tata, ele vin la pachet cu obligatii de tata.

Cumva am crezut ca ceea ce se spune de ofiterul starii civile in momentul casatoriei fix asta exprima: ca sotii au drepturi si obligatii la fel.

Ca si cand ai un abonament la telefon, nu stiu. Ai beneficii nelimitate, dar daca nu platesti abonamentul si nu iti indeplinisti obligatia, ti se taie si drepturile.

A fost o perioada in care eu am lucrat intr-o multinationala si castigam mult de tot peste el. El statea acasa cu copilasul de doi ani (statea e cuvantul potrivit, pentru ca vasele, hainele, scutecele, curatenia erau tot ale mele cand ma intorceam la 19 de la serviciu).

Asa ca faptul ca fix acum castiga mai mult ca mine nu cred ca ii da dreptul sa astepte de la mine sa ma ocup eu exclusiv de copil. Asa a facut dintotdeauna, nu e vorba de vreo intelegere tacita si echilibrare a sarcinilor bani/copil.

Iar legat de divort....nu ma incanta nici pe mine. Stiu ca daca divortez, in loc sa i se taie din drepturi, are si mai multe drepturi.....In plus, am auzit destule de la prieteni divortati. Tati care primesc copilul in week-end, il cara dupa ei pe la piscine si terase, iar duminica seara, cand copilul face febra din cauza neglijentei tataului, il aduc mamei sa il ingrijeasca.

Asta este. Presupun ca varianta ce imi ramane e sa accept in continuare.

Ideea cu ajutor in casa, menajera, bona, e buna, nu m-am gandit. Sa vad cum il conving sa impartim costul ei.

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)