avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului

Buna ziua. Eu si sotul meu avem o fetita de 9 ani, suntem casatoriti de 10 ani, dar stateam oricum deja de 10 ani impreuna cand ne-am casatorit.

As dori sa stiu ce obligatii legale se pot impune unui tata care:

Sustine clar si raspicat ca rolul sau ca tata in familie este doar sa contribuie cu bani in familie. Plateste facturi, rate, face cumparaturi, nu ne bate, nici pe mine nici pe copil, avem o viata aparent normala......

Dar si-a construit la alta scara un mic atelier dintr-un fost garaj, unde sta intreaga zi, chiar daca lucreaza sau nu. Are PFA, la fel ca mine; nu suntem angajati la o firma.

Eu lucrez pentru PFA-ul meu in timp ce ingrijesc copilul, sus in apartament. Deci, implicit, am venituri mai mici, desi in domeniul meu se castiga extrem de bine, dar e mai greu sa lucrezi si sa fii eficient in timp ce cresti un copil.....

El, in schimb, lucreaza linistit, fara copil, jos la atelier, pentru PFA-ul sau. Pleaca dimineata la 8 si vine seara la 23, indiferent ca are de lucru sau nu....

Initial a spus ca scopul atelierului e sa separe munca de familie si sa lucreze acolo 6 ore dupa care sa vina acasa. In scurt timp, si-a facut acolo o mica garsoniera. Acolo mananca, acolo lucreaza, acolo da telefoane, acolo aduce clienti dar si prietenii seara la o bere/suc sau se uita la film. Vine acasa doar ca sa se schimbe, sa faca baie, sa doarma.

Considera ca tatii nu au aptitudini de ingrijit copii, ca mamele sunt facute pentru asta si ca rolul sau este sa aduca bani in casa.

In 9 ani, nu a stat nici o noapte langa copilul bolnav. Eu am stat. Si in spital, in (prea) multele internari tot eu am stat. Eu singura imbaiez copilul de 9 ani incoace, ii gatesc, ii dau sa manance, ii dau medicamente (el nici macar Nurofenul nu stie ce efect are), eu schimb fetita, eu ii spal haine, vase, fac curat dupa ea, fac teme.

Cu exceptia catorva zile pe an, cand eu, care am probleme de spate de la nasterea fetitei, nu ma pot misca - si atunci face el cateva lucruri in locul meu prin casa.

As vrea sa stiu daca exista mijloace legale prin care un tata poate fi obligat sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea ZILNICA a copilului. Nu doar cu bani.

De ce nu il parasesc? Nu stiu nici eu. Poate ca la 40 de ani sunt prea obosita si plictisita sa caut altceva. Si poate ca ma gandesc la binele copilului, care, din pacate, (inca) isi iubeste tatal neconditionat.

Ce vreau? Sa impartim sarcinile legate de cresterea si ingrijirea copilul. ZILNIC. Nu o data pe an. Am discutat cu el, se pare ca nu intelege, probabil si din cauza propriului model familial din copilarie, cand mama sa a ingrijit singura copiii, iar tatal era mereu plecat cu treburi, afeceri, etc.

Va rog de la inceput sa ma scutiti de comentarii de prietenie barbateasca in care imi spuneti ca poate il bat la cap prea mult sau ca asta e rolul femeii, sa stea cu copilul. Suntem amandoi oameni cu facultate (doua, chiar, eu), caut niste sfaturi LEGALE, nu de "men brotherhood"
cred ca omiteti un lucru esential: el nu-si asuma obligatiile de tata insa nici de drepturile corelative nu as zice ca face abuz ... asta asa, mai in gluma, mai in serios ... Sa-mi fie cu iertare dar scriptic (nu si faptic, inteleg, decat sporadic) convietuiti cu un las de nota 10 care n-are curajul sa iasa pe usa principala din casnicia in care nu vrea sa mai stea ... Va sfatuiesc sa va luati menajera sa va ajute, sa o platiti dvs. insa "Mr. Perfect cu garsoniera la scara vecina" sa inceapa sa se gospodareasca singur ... Cand l-o durea stomacul de nemancare si n-o sa mai aiba izmene curate, atunci o sa vada cam cum e cu obligatiile si drepturile
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic
Din pacate, da. Am simtit-o si eu pe pielea mea. Si in aceeasi situatie se afla multe alte mame.
Romania este printre putine tari care nu protejeaza mamele singure. Tatii sunt favorizati din toate punctele de vedere.
mamasingurabuc a scris:

Din pacate, da. Am simtit-o si eu pe pielea mea. Si in aceeasi situatie se afla multe alte mame.
Romania este printre putine tari care nu protejeaza mamele singure. Tatii sunt favorizati din toate punctele de vedere.


Cum sunt favorizati tatii, va rog, si cum ar trebui protejate...mamele singure, dupa parerea dvoastra?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mamasingură nu a formulat corect: părintele care-şi creşte singur copilul NU este protejat de statul român, dar, fiindcă majoritatea sunt mame, atunci DA, statul român nu protejează mamele care-şi cresc singure copilul.
Mai mult, prevederile legale se contrazic între ele şi sunt discriminatorii la adresa părinţilor la care copilul locuieşte.
În cadrul unei familii, ca în speţa de faţă, fiecare doarme cum îşi aşterne, deci partenerii îşi organizează viaţa de familie.
În cazul cuplurilor divorţate, cel care NU locuieşte cu copilul are drepturi fără a avea obligaţii proporţionale cu drepturile.
Exemplu, chiar de pe acest site:
1.Autoritate părintească comună, mama are de plecat în delegaţie cu serviciul, tata refuză să se ocupe de copil în acest timp, dar nu este de acord nici cu soluţia mamei, fiindcă are drepturi.
2.Tatăl dispărut în neant 10 ani, apare, obţine program de relaţii cu minorul fiindcă - nu-i aşa? - copilul trebuie să-şi menţină relaţia de ataşament formată, probabil, la concepţia lui, copilul refuză - vestitul art. 913 cpc - trece prin toate etapele, mama e penalizată în favoarea tatălui - norocul ei, numai 100 lei/zi, total 9000 lei, după care, tatăl dispare din nou, a rămas doar contul în care-i sunt viraţi banii
3. Tatăl declarat fără venituri în ţară, fără plata pensiei de intreţinere, află că mama s-a angajat legal în Italia, ia copilul şi solicită pensie alimentară din venitul mamei. De acum, va avea venituri :)
4.Tatăl respectă programul de relaţii cerut de el, pentru dezvoltarea echilibrată a minorului, odată pe an sau la doi ani-copilul refuză să plece cu el - trecem la punctul 1-art. 913, urmat de art 906.Dacă e umblat prin anumite asociaţii, mai face şi plângere penală, că a găsit uşa închisă şi nu şi-a putut îmbrăţişa copilul - art 379 Cod Penal e aplicabil. Cum poţi demonstra că de fapt nu a venit? De fiecare dată aduci martori, executor? Dacă vrea, poate spune că de 100 de ori a găsit poarta ferecată, prietenul la nevoie se cunoaşte
5. majoritatea celor care nu locuiesc cu copiii devin subit şomeri sau au venitul minim pe economie - era un exemplu mai isteţ - a primit sentinţa cu 25% din venit, fără alte specificaţii şi aşa, omul s-a angajat part-time, 2 ore şi a plătit, perfect legal, 25% din venit.
6.Refuzul unui copil de a pleca cu celălalt părinte poate avea o multitudine de cauze, este aberantă această "forţă coercitivă a statului" cu penalizarea de 100-1000 lei/zi calendaristică de întârziere în favoarea celui cu drept la relaţii personale, fiindcă această penalizare a devenit deja un scop în sine, vezi cazul mai sus relatat sau cel în care cel dornic să-şi îmbrăţişeze copilul a penalizat deja mama cu 20000 euro, în timp ce, săracul, a devenit şomer.
7. Tată care şi-a recunoscut paternitatea după 1 an, care în 3 ani şi-a văzut copilul de 2 ori, care nu plăteşte acea pensie alimentară minimă, dar are autoritate părintească comună, c-aşa-i la noi, refuză să semneze acordul de ieşire din ţară , în vacanţă, pentru copilul însoţit de mamă. De ce? Că are dreptul ...
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2017
Martonze, utilizator
asaofi a scris:


Cum sunt favorizati tatii, va rog, si cum ar trebui protejate...mamele singure, dupa parerea dvoastra?



Va dau eu un exemplu: daca mama la programul de vizita nu este acasa o singura data (din motive plauzibile, va asigur, constienta de toate rigorile legii si nu numai), tatal recalcitrant atat asteapta si suna repejor la Politie, se intocmeste un proces-verbal, ii face plangere penala, etc.
Ce pateste tatal, in schimb, daca nu se prezinta (de mai multe ori) la programul de vizita? Va spun eu: nimic. Va rog, nu imi inaintati solutia cu faceti cerere de restrangere a programului de vizita pentru ca sunteti o persoana cu experienta juridica (capatata de-a lungul anilor, in care a trebuit sa va confruntati cu mama fetelor d-voastra) si stiti cum se concretizeaza acestea...
Ce pateste un tata care loveste mama, o jigneste si o alerga, de fata cu copilul?? Nimic, va spun eu. Mama face cerere insclusiv la DGASPC pentru solutii, consiliere psihologica, etc. Nimic, din nou.
Si multe altele..

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)