avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului

Buna ziua. Eu si sotul meu avem o fetita de 9 ani, suntem casatoriti de 10 ani, dar stateam oricum deja de 10 ani impreuna cand ne-am casatorit.

As dori sa stiu ce obligatii legale se pot impune unui tata care:

Sustine clar si raspicat ca rolul sau ca tata in familie este doar sa contribuie cu bani in familie. Plateste facturi, rate, face cumparaturi, nu ne bate, nici pe mine nici pe copil, avem o viata aparent normala......

Dar si-a construit la alta scara un mic atelier dintr-un fost garaj, unde sta intreaga zi, chiar daca lucreaza sau nu. Are PFA, la fel ca mine; nu suntem angajati la o firma.

Eu lucrez pentru PFA-ul meu in timp ce ingrijesc copilul, sus in apartament. Deci, implicit, am venituri mai mici, desi in domeniul meu se castiga extrem de bine, dar e mai greu sa lucrezi si sa fii eficient in timp ce cresti un copil.....

El, in schimb, lucreaza linistit, fara copil, jos la atelier, pentru PFA-ul sau. Pleaca dimineata la 8 si vine seara la 23, indiferent ca are de lucru sau nu....

Initial a spus ca scopul atelierului e sa separe munca de familie si sa lucreze acolo 6 ore dupa care sa vina acasa. In scurt timp, si-a facut acolo o mica garsoniera. Acolo mananca, acolo lucreaza, acolo da telefoane, acolo aduce clienti dar si prietenii seara la o bere/suc sau se uita la film. Vine acasa doar ca sa se schimbe, sa faca baie, sa doarma.

Considera ca tatii nu au aptitudini de ingrijit copii, ca mamele sunt facute pentru asta si ca rolul sau este sa aduca bani in casa.

In 9 ani, nu a stat nici o noapte langa copilul bolnav. Eu am stat. Si in spital, in (prea) multele internari tot eu am stat. Eu singura imbaiez copilul de 9 ani incoace, ii gatesc, ii dau sa manance, ii dau medicamente (el nici macar Nurofenul nu stie ce efect are), eu schimb fetita, eu ii spal haine, vase, fac curat dupa ea, fac teme.

Cu exceptia catorva zile pe an, cand eu, care am probleme de spate de la nasterea fetitei, nu ma pot misca - si atunci face el cateva lucruri in locul meu prin casa.

As vrea sa stiu daca exista mijloace legale prin care un tata poate fi obligat sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea ZILNICA a copilului. Nu doar cu bani.

De ce nu il parasesc? Nu stiu nici eu. Poate ca la 40 de ani sunt prea obosita si plictisita sa caut altceva. Si poate ca ma gandesc la binele copilului, care, din pacate, (inca) isi iubeste tatal neconditionat.

Ce vreau? Sa impartim sarcinile legate de cresterea si ingrijirea copilul. ZILNIC. Nu o data pe an. Am discutat cu el, se pare ca nu intelege, probabil si din cauza propriului model familial din copilarie, cand mama sa a ingrijit singura copiii, iar tatal era mereu plecat cu treburi, afeceri, etc.

Va rog de la inceput sa ma scutiti de comentarii de prietenie barbateasca in care imi spuneti ca poate il bat la cap prea mult sau ca asta e rolul femeii, sa stea cu copilul. Suntem amandoi oameni cu facultate (doua, chiar, eu), caut niste sfaturi LEGALE, nu de "men brotherhood"
Martonze...eu nu cunosc tati care au plecat ani de zile si s-au intors sa-si incaseze penalitatile. Daca stiti dvoastra exact asa, imi puteti da, in privat, nume si prenume. Dar stiu mame parasite ptr ca in familie se ocupau mai mult de cei 3 caini decat de copii si sot.
Dvs cunoasteti doar pe cei ce platesc pensii de 3000 de lei si stau pe la usi.. daca ati lua la citit topicuri din subforumul - dreptul familiei, ati cunoaste nenumarate cazuri cu pensii mici, neplatite nici alea si atatea cazuri de nepasare de vizita dar interes pentru penalitati.

:oops:
Va rog sa revenim asupra cazului actual si sa nu dezbatem alte cazuri- particulare ale altora sau ipotetice, in topicul deschis concret pe o speta, multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
gi-jane2, moderator
Gi-Jane, cei cu pensii mari ajung rar pe forumuri pentru ca au cash ca sa-cumpere de la mama vizitele copiilor. Acolo nu sunt probleme, nu vi se pare ciudat? Sau toti tatii potenti financiar sunt si parinti desavarsiti?

Zoya, nu e vorba de copilul meu. Am mai povestit de cazul unui prieten apropiat. Baiatul lui se joaca foarte mult cu baiatul meu desi diferenta de varsta e mare.

Referitor la topicul deschis, cred ca uneori, unele probleme le depasim prin comunicare.
Personal si am mai scris aici, am avut o perioada foarte dificila in casnicie, nu credeam ca e posibil sa salvam ceva, insa ne-a ajutat foarte mult terapia. La noi a functionat si am trecut de la o relatie profund disfunctionala la una zic eu extraordinar de buna. Insa, a fost nevoie de effort si intelegere pentru ca desi din ce povestiti sotul pare sa fie de vina pentru neimplicarea in viata copilului, daca am asculta variant lui probabil am fi de partea lui. Asa ca de multe ori nu ajuta sa-i trantesti in fata un articol de lege, chiar daca ar exista asa ceva ci ajuta sa ceri ajutor specializat.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)