avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Consum de droguri de mare risc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Consum de droguri de mare risc

Buna ziua,

Va expun pe scurt situatia:

- m-am prezentat singur la spital (urgente) in stare avansata de ebrietate si am declarat ca ma simt rau si am consumat droguri si alcool (nu stiu sigur ce droguri dar cred ca mdma care ar fi echivalentul extasy din cate am citit)

- am dat urina pentru examenul toxicologic, a iesit o substanta dar nu inteleg exact ce au scris asistentele pe fisa, oricum cred ca se incadreaza la droguri de mare risc

- in timpul tratamentului au venit doi politisti in uniforma care mi-au pus cateva intrebari (chemati de personalul medical) iar ulterior un alt domn in civil de la BCCO din cate am inteles care dupa cateva intrebari mi-a cerut numarul de telefon si a spus ca ne auzim pentru o declaratie, audiere

Discutia cu domnii politisti a fost verbala, amicala, nu am semnat nimic, doar am spus unde am fost, ce cred ca am consumat etc contextul in care am ajuns sa ingerez acea substanta este unul mai complicat ... daca este nevoie o sa incerc sa explic in detaliu.

Am citit legea si am urmatoarele intrebari si nelamuriri la care sper sa ma puteti ajuta:

1. Consumul de droguri se pedepseste ? Se poate incepe urmarirea penala ?
- doar pentru consum, fara detinere si nici vorba de trafic avand in vedere ca a fost pentru prima oara in viata mea

2. Cand ma suna domul de la BCCO sa merg cu un avocat ?

3. Pot fi urmarit, fizic si interceptat pe telefon, sms ? Se poate si retroactiv ? Sau perchezitie ?
- Daca DA, pe ce perioada ?
- nu ca ma deranjeaza foarte tare sau ca ascund ceva dar nimeni nu stie ce am facut si nu as vrea sa pun persoanele cu care intru in contact in situatii neplacute sau la randul lor sa fie urmariti

Din cate am citit consumul este interzis dar nu se pedepseste penal daca nu exista detinere sau intentie trafic. Eu am dat doar proba de urina in vederea stabilirii tratamentului adecvat.

Va multumesc anticipat
Bună ziua.

1. Fapta pedepsită de art. 4 din legea 143 este deţinerea, în vederea consumului propriu, a drogurilor de risc sau mare risc. Ori, nu ai cum să consumi dacă nu deţii.

2. Da.

3. Da,în funcţie de circumstanţele dosarului este posibil să se dispună interceptări ale mijloacelor de comunicare, percheziţii etc.

Evident, şansele sunt mici dacă este vorba doar despre o faptă de deţinere în dosar, dar, în general, aceste dosare se lucrează în scopul de a trage la răspundere penală "peştii mari", adică traficanţii, iar la ei se ajunge prin intermediul consumatorilor.

Se poate, de pildă, ca dosarul D-vs. să fie conexat la alte dosare,scopul final fiind demantelarea unei reţele de traficanţi.
Multumesc pentru raspuns.

Eu am gasit urmatoarele texte si interpretari ale legii:



"I. în doctrina penală s-a exprimat opinia potrivit căreia: “Din ansamblul dispoziţiilor legale cuprinse în Legea 143/2000, rezultă că în legislaţia noastră penală consumul de droguri în sine este interzis dar nu este sancţionat din punct de vedere penal. Prin urmare, un consumator

de droguri cetăţean român sau străin, care se prezintă de bună voie la o unitate sanitară pentru dezintoxicare, nu poate fi sancţionat din punct de vedere penal pentru consum de droguri, neexistând nici o dispoziţie în acest sens”


Detalii: [ link extern ] "




„În sistemul nostru de drept, nu se pedepseşte consumul de droguri ca şi infracţiune distinctă, spre deosebire, de pildă, de alte ţări, precum Franţa şi Suedia, unde consumul ilicit de droguri constituie infracţiune. În schimb, la noi în ţară se sancţionează deţinerea, indiferent de cantitate şi scopul pentru care se face, inclusiv pentru consum propriu. În ţara noastră se pedepseşte şi punerea la dispoziţie cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul de droguri ori tolerarea consumului de droguri în respectivele locuri, cu o pedeapsă de la doi la şapte ani”, a adăugat avocata.

[ link extern ]



Daca va puteti expune punctul de vedere la cele de mai sus as fi foarte recunoscator. Si alti useri sunt bineveniti sa intervina.


Referitor la intrebarea mea legata de urmariri, interceptari etc

Interceptarile se pot face si retroactiv ? Se include si continutul mesajelor text ? Pe ce perioada se poate da mandat de interceptare ?

Va multumesc inca o data
Legea pedepseste detinerea de droguri, inclusiv pentru consum propriu.



Alte prevederi ale legii sun cu privire la punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.

De asemenea, se pedepseste prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical.

Se sancţionează şi eliberarea cu intenţie de droguri de mare risc, pe baza unei reţete medicale prescrise în condiţiile prevăzute la alin. (1) sau a unei reţete medicale falsificate.

Obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise în condiţiile prevăzute la alin. (1) sau a unei reţete medicale falsificate se pedepseşte.



Cel care a comis una din aceste infractiuni dar care mai inainte de demararea anchetei penale, va denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunilor, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere a autorului sau a celorlati participanti nu se pedepseste.

In situatia in care s-a inceput urmarirea penala, iar persoana respectiva denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri, beneficiaza de reducerea la jumatatea a pedepsei prevazute de lege.



Procurorul va dispune evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire si evaluare antidrog, iar apoi cu acordul consumatorului acesta va fi inclus in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri

Analizand prevederile Legii nr. 143/200o actualizata in 2016 arata ca aceasta prevede si situatia in care consumatorul va respecta programul de asistenta pana la momentul in care este pronuntata hotatarea instantei, instanta poate sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea pedepsei.


Daca insa dupa pronuntarea renuntarii/amanarii executarii pedepsei, nu se mai respecta obligatiile stabilite de instanta, se va aplica pedepsa.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspuns.

Faptic eu nu am detinut droguri si nici nu am fost depistat ca detin orice substanta, doar m-am prezentat la spital unde testul la urina a iesit pozitiv.

Nu sunt consumator, a fost prima oara in viata mea.

Tot faptic, nu am avut cunostiinta despre substanta care o ingerez, ulterior am banuit ceva datorita starii in care ma aflam iar la spital am aflat.

Avand in vedere cele de mai sus, se aplica legea pentru detinere ? Mai ales ca nu am consumat in mod voit, constient.

Ca sa intelegeti, am fost la un eveniment/concert, iar in timpul acestuia am plecat sa conduc sotia la taxi, m-am intors sa platesc si intre timp s-a creat o busculada in locul in care stateam adica lumea a venit mai in fata sa vada mai bine iar eu am crezut ca beau din paharul meu dar se pare ca nu era al meu.

E o situatie care eu cred ca nu se incadreaza in prevederile legii.

Si din textele de specialitate din link-urile de mai sus reiese ca nu pot fi pedepsit pentru detinere, cel putin eu asa am inteles.

Multumesc inca o data tuturor si in continuare sunt binevenite orice alte pareri sau puncte de vedere.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
mnamname, utilizator
Din situaţia de fapt aşa cum aţi prezentat-o rezultă că lipseşte, cel puţin, conţinutul laturii subiective - vinovăţia sub forma intenţiei, pentru că nu aţi ştiut ce consumaţi, astfel încât nu puteţi fi acuzat de săvârşirea unei infracţiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal inamiu inamiu Subiect: Noul cod penal Buna ziua! Sotul meu a fost condamnat la instanta de fond si anume Tribunalul la urmatoarele pedepse: 12 ani -Legea 143/2000 art.2 ... (vezi toată discuția)
Consum droguri vaidelegilenoastre vaidelegilenoastre Buna ziua. Intrebarile mele ar fi multe,dar ma voi rezuma numai la cateva aspecte mai importante(pentru mine:) ) As dori sa aflu daca se face vreo diferenta ... (vezi toată discuția)
Trafic de droguri de risc diana1_andra diana1_andra Se va schimba ceva de la 1 februarie la traficul de droguri sau va ramane la fel? (vezi toată discuția)