Bună ziua.
Părinții mei au dobândit în timpul căsătoriei lor un apartament. Eu mai am un frate.
La un moment dat ei au divorțat, și nu au făcut partajul, au rămas în continuare amândoi proprietari.
Tatăl meu s-a recăsătorit după ceva timp, și nu a avut nici un copil cu actuala soție.
Acum nu se mai înțeleg deloc, s-au și despărțit în fapt, iar tatăl meu are și o boală destul de urâtă...
El vrea să se asigure că rămâne apartamentul doar mie, sau mie și fratelui meu (fratele meu ar fi de acord cu ambele variante, și eu la fel).
Acum: 1. dacă tatăl meu pățește ceva, actuala soție poate avea vreo pretenție la imobil, sau la cota parte din acesta de fapt?
2. Care ar fi cea mai bună metodă ca să-mi lase mie partea lui, sau eventual de tot, încât actuala soție să nu poată ataca deloc?
3. Ar fi de preferat să facă donație sau act de vânzare-cumparare sau altceva și mama și tatăl meu? P.s.: mama e de acord cu orice.
Din punct de vedere legal, atat timp cat parintii dvs nu au facut partajul dupa divort, apartamentul este in continuare proprietatea ambilor.
In momentul de fata, actuala sotie a tatalui nu are nici un drept, insa in cazul unui eventual deces al tatalui, va mosteni o cota de 1/4 din jumatatea tatalui de apartament.
Nu are rost ca parintii dvs sa faca partaj si dupa donatie. Incheiati niste acte in plus, si "plimbati" bunul de la unul la altul, in mod inutil.
Si in nici un caz dvs si fratele nu puteti participa la partaj, pentru ca nu sunteti proprietari.
Deci daca ambii parinti sunt de acord, cea mai simpla si directa solutie este ca amandoi sa va faca dvs un contract de donatie. Sau fratelui, sau ambilor, sau cum hotarati.