avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat cu probleme ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat cu probleme ?

Buna ziua

Am si eu o intrebare va rog. Sunt proprietar la o firma de sisteme de securitate. De anul trecut am deschis un punct de lucru in alta localitate, si acum am decis sa angajam un manager separat pentru punctul de lucru (unde lucrau deja 5 oameni) care sa coordoneze activitatea. Din august 2009 a venit omul respectiv, insa avand 1 luna de proba, nu l-am angajat, trebuia acest lucru sa se intample din septembrie. Omul insa nu a adus hartiile necesare pentru angajre. Fiind la inceput in cadrul fimei noastre, pana luna trecuta l-am platit, i-am dat banii promisi ( va zic peste 2000 lei) insa acum aflu ca el isi cauta de lucru pe alta parte, fara sa ma anunte personal de nimic. Am fost socat de faptul ca i-am cerut niste rapoarte, el insa stand pe mess toata ziua - sotia mea a citit convorbirile lui, cand din rutina verifica pe toti), unde povesteste ce prost sunt eu cu firma mea, si ne face de tot rahatu - scuzati-ma pe expresie- ca si firma si personal si pe mine, desi suntem intr-un oras relativ mic, si conteaza mult parerea oammenilor. Eu personal am acordat o incredere enorma pentru omul acesta, m-am bazat pe experienta lui din anii trecuti, si chiar am cerut si refeinta. Au uitat sa ma anunte ca este in proces cu firma la care a lucrat anterior. Nu vreau sa fac nimic care nu ar fi legal, sau cu care el ar putea sa ma denunte, dar vreau sa-l dau afara din momentul in care ajung in biroul celelalt. Stiu domnilor ca nu suna prea frumos, dar nimeni si nici un angajat niciodata nu m-a enervat in halul acesta. Atat vreau sa va intreb daca pot face acest lucru fara sa aiba consecinte ( adica sa umblu la judecatorie dupa...). Sau cum pot proceda sa nu intram in belea, pentru ca pe restul de 15 angajati ii respect si nu vreau probleme la firma.
Va multumesc anticipat, si astept un raspuns cat de curand posibil.
Cel mai recent răspuns: rozsaszinparduc , utilizator 11:31, 1 Octombrie 2009
Din august 2009 a venit omul respectiv, insa avand 1 luna de proba, nu l-am angajat, trebuia acest lucru sa se intample din septembrie. Omul insa nu a adus hartiile necesare pentru angajre.

Ati incheiat sau nu contract individual de munca cu acest salariat?
Daca nu, nu este salariatul dumneavoastra.
Ati facut deja ceva ilegal cand nu i-ati facut acte de angajare din prima zi de lucru.
Trebuia facut contract de munca pe perioada determinata de o luna (pe care il puteti ulterior prelungi sau transforma in nedeterminata) sau un contract pe perioada nedeterminata cu precizarea unei perioade de proba de 30 de zile.
Perioada de proba pentru pozitii manageriale (daca nu ma insel) este mai mare.
In aceasta perioada de proba l-ati fi putut concedia in orice moment, fara preaviz.

Dupa cum spune si d-l Edbah, persoana aceasta nu este angajatul dvs, in caz de un control sunteti pasibil de amenda pentru munca la negru.
Aspecte ale problemei dvs:

1) Salariatul poate sa va reclame pentru munca la negru. Va avea succes daca poate sa dovedeasca faptul ca a lucrat la dvs. Mai mult ca sigur ca poate, cu martori cu documente semnate de el.

2) Dupa cum v-a sfatuit d-na Kitte, cel mai bine e sa-l chemati pe salariat, cu vorba buna, si sa-l puneti sa semneze CIM, cu o data anterioara, cea a inceperii activitatii propriu-zise. Ulterior, in perioada de proba ( 90 de zile calendaristice pt functii de conducere) il puteti concedia fara mari batai de cap.
Ulterior insemnand chiar a doua zi dupa ce semneaza.
Va multumesc pentru raspunsul prompt ce mi-ati dat. Da asa este, nu am semnat nimic cu el, pur siu simplu am facut o intelegere verbala. Prostia mea.
Va multumesc pentru sfaturlie date. Incerc sa vorbesc cu el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec in perioada de proba. cum sa fac? Raisa_Pandrea Raisa_Pandrea Am inceput sa lucrez in cadrul unei firme de 21 de zile calendaristice. Initial mi-au spus un salariu, apoi m-au anuntat ca in perioada de proba voi primi un ... (vezi toată discuția)
Abuz la locul de munca gabriela5 gabriela5 Buna ziua! Numele meu este G. C. si va scriu in functie de angajat pe postul de Project manager al firmei xxx S.R.L. Bucuresti! Va rog sa cititi cu atentie ... (vezi toată discuția)
Pre-contract...sau? whitescorpion whitescorpion Vreau sa angajez 2 muncitori.Acestia se vor angaja cu contract de munca din ianuarie sau februarie;nu stiu exact sigur cand se vor angaja cu CIM.Ei doresc sa ... (vezi toată discuția)