avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita - drept sau obligatie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita - drept sau obligatie?

Buna tuturor,
Am castigat, dupa ce a facut fostul apel, procesul pentru stabilirea autoritatii parintesti. In sentinta se specifica clar urmatorul program lunar: ”in primul si al treilea sfarsit de saptamana din luna de vineri de la ora 17 pana duminica pana la ora 19.”
Intrebarea mea, este:
- el are dreptul sa vina oricand in acest interval de timp?
- daca la vineri la ora 17 tatal copilului meu nu se prezinta sa ia copilul eu sunt obligata sa il astept pana cand are el chef sa vina (inclusiv sambata)?
- cum pot dovedi ca nu a venit cand trebuia?
- ce pasi sa fac eu pentru ca situatia de a fi la cheremul lui la fiecare doua sfarsituri de saptamana ma incurca foarte mult si imi displace?
Chiar credeam ca odata batut in cuie un astfel de program, acesta va fii respectat cu sfintenie!
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Tatii tind si ei sa ajunga la aceeasi concluzie...dar pe rationament invers...

Problema ar trebui rezolvata juridic.
Cine este de buna-credinta sa beneficieze de drepturi si cine nu este sa ii fie sacrificate drepturile.
Nu sa fie sacrificata persoana nevinovata.

Pentru a se rezolva aceasta problema eu cred ca in cadrul unui proces ar trebui sa se prevada ca tatal este si obligat ca sa respecte programul sub sanctiunea executarii silite.
Este o varianta posibila dar foarte complicata sub aspect juridic.
Mai sunt si altele dupa parerea mea...dar instantele ar trebui sa analizeze drepturile de acest fel ca drept pur in primul rand.

Pe varianta aratata explicit nu s-ar mai sacrifica mama si ar fi respectat si interesul superior al minorului.Tatii ar fi si ei speriati ca au un drept de care nu stiu daca sa uzeze sau nu si sa cugete bine mai inainte de a-l invoca in instanta.

Este insa foarte dificil de argumentat pentru ca instantele cred eu sunt tematoare si se bazeaza pe formalism...
Se poate incerca si la pocneala dar daca se creaza o practica defavorabila impactul va fi unul negativ.Adica efectul creat va fi nefavorabil si nimic nu se va schimba.
Ultima modificare: Luni, 4 Septembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ana Cristina Margu Birou de mediator a scris:

Cred că problema aceasta ar trebui să o clarificați tot dvs., părinții. Normal ar fi ca tatăl să respecte orele stabilite, pentru a nu vă încurca dvs. programul. Dacă nu reușiți să clarificați problema, iar tatăl menține această atitudine, cu prima ocazie aveți grijă să aveți niște martori care să confirme faptul că tatăl nu a venit la ora stabilită, pentru a nu vă trezi cu vreo plângere de nerespectare a hotărârii judecătorești. Stabiliți clar că, dacă știe că întârzie, ori nu poate veni, că a intervenit ceva, să vă anunțe din timp, prin orice mijloc de comunicare. Programul de vizită , de relații personale cu minorul , este un drept și nicidecum o obligație. Tocmai de aceea vă sugerez să clarificați și tatăl să vă infirmeze din timp ori de câte ori nu poate veni, ori de câte ori va întârzia sau pur și simplu ori de câte ori nu va dori să petreacă timp cu copilul lui.

Userul nu risca absolut nimic daca, nefiind anuntata de tata de o eventuala intarziere la programul de legaturi, hotaraste un program personal cu minorul ptr acel we. Parctica penala cere tatalui sa dovedeasca cu martori ca s-a prezentat in ziua si ora fixata de instanta si nu a putut sa interactioneze cu copilul. Practica civila este si mai "drastica", incluzand si un executor judecatoresc care este platit de tata in avans. La fel, constatarea de catre executor se face in ziua si ora fixata de instanta.
Nerespectarea hotararii judecatoresti este o infractiune daca si numai daca corespunde celor descrise de Art 287 Cod Penal.
Dupa parerea mea ar trebui ca mama sa intrebe prin sms tatal daca vine.
Daca vine il asteapta si daca nu vine pleaca.

Daca el va sicana, sicanele pot ajunge la un mod grav sa se intoarca impotriva lui.

Este o problema asteptarea celuilalt parinte si daca acesta face un abuz de drept incalca drepturile celuilalt parinte.
Pentru timpul asteptat parintele poate cere si despagubiri civile daca celalat este sicanator.
Este si aceasta o varianta deoarece nimeni nu poate fi obligat sa astepte pe cineva care nu vine...si nu anunta...in epoca moderna cand totul este foarte simplu...
Pas cu pas, dreptul poate oferii solutii juridice chiar si acolo unde legea nu prevede...
Nu vad necesar ca mama sa intrebe tatal daca vine. Mai mult vad o obligatie a tatalui sa anunte orice modificare sub forma de intarziere.
Da, in mod normal tatal ar trebui sa anunte orice modificare dar daca el nu o face mama poate intreba daca vine ca sa stie daca pleaca sau nu.

Daca el nu va raspunde la sms ce ar trebui sa faca mama?
Probabil ca nu vine daca nu raspunde...gandesc eu...si atunci poate pleca...
Mama nu e obligata sa stea acasa ca nu ea are programul de vizita cu tatal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil midaria1 midaria1 Buna ziua, Fostul sot si-a dobandit in urma unui proces de stabilire program vizitare minor, un anumit program de vizita. Din pacate nu respecta acele ore, ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca fostul intarzie? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am o hotarare definitiva prin care fostul are dreptul sa ia copilul de 3 ani la domiciliul sau de vineri ora 10 -duminica ora 19. Ce se intampla ... (vezi toată discuția)
Ce pot face???drept de vizita minor-conditii ContSters193379 ContSters193379 din nou,am o intrebare in forum,va rog privitor la programul de vizila la copil,in hotarare este prevazut ca,fostul,are dreptul sa ia copilul la domiciliul ... (vezi toată discuția)