avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se întâmplă cu creditul de nevoi personale ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se întâmplă cu creditul de nevoi personale garantat cu ipotecă imobiliară după divorț?

Buna ziua. Ma numesc Liviu.In anul 2007 m-am casatorit iar in 2008 am achizitionat impreuna cu sotia un imprumut de nevoi personale cu ipoteca(garantand cu apartamentul parintilor mei). Cu banii luati de la banca am cumparat un apartament. In anul 2011,nemaiputand achita ratele am fost nevoit sa demisionez(din M.A.I.) si am plecat impreuna in afara tarii pt a putea sa achitam ratele.De atunci muncim aici(legal)si trimitem lunar banii pt rate,neavand niciodata intarzieri la plata.
Din Iunie 2017 eu si sotia ne-am separat urmand ca in Noiembrie 2017 sa vin in tara pt a face actele de divort.
Intentia mea este sa vand apartamentul meu si al sotiei (undeva in jurul a 30.000 Euro)iar toti banii sa-i dau bancii la care am imprumutul.Chiar si asa tot ar mai ramane de achitat vreo 30.000 Euro!
Intrebarile mele sunt: este posibil ca sotia sa fie legal obligata la plata restului ratelor, ea neavand nici o garantie data bancii respective ci doar eu?Asa cum am specificat mai sus creditul e girat cu apartamentul parintilor mei.Este posibil ca banca sa injumatateasca creditul obligand si sotia sa achite cealalta jumatate?
Va rog mult sa ma ''luminati'' cum altfel as putea legal sa o conving pe inca actuala sotie sa-si onoreze achitarea restului creditului.
In momentul de fata ea imi da asigurari verbale ca o sa ma ajute pana la sfarsit cu acest credit dar oamenii se schimba...
Multumesc anticipat.

Cu stima , Liviu
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 16:09, 9 Octombrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Luați actele bancare și mergeți la un avocat. Odată cu divorțul semnați și o înțelegere de plata a ratelor, așa puteți evita instanța în caz de neplata a unuia dintre codebitori.
Inainte de orice, mergeti la banca, explicati situatia/intentia si obtineti in scris pctul lor de vedere ref partaj, vanzare apt etc.
Din păcate, nu prea dau in scris. Procedura e foarte drăguță: mergi la banca și speri de bine. Pleci acasă cu câteva vorbe și speri sa rămână așa. Afli un răspuns peste câteva zile și speri sa nu se schimbe. Pentru că e de la alt departament răspunsul.
De regulă accepta înstrăinări atât timp cât garanțiile lor nu se micșorează.
Avlil, sunt instante care "se grabesc" sa dea verdicte, pe urma te trezesti ca banca nu e de acord si nici nu poate fi obligata. Asadar, cand ajungi in instanta de partaj, e de dorit sa ai si "partajarea" bancii. Din ceea ce stiu, la cererea debitorului, banca isi exprima pctul de vedere, clar si in scris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Mihai25 Mihai25 Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)