avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva sfaturi. As dori sa stiu care sunt sansele unei persoane de 51 de ani, care a muncit numai 6 ani si care are diabet zaharat din 1977, insulino-dependenta, sa primeasca pensie pe caz de boala. Persoana nu are niciun venit, locuieste impreuna cu matusa sa care are o pensie de 420 de lei si cu fiica sa de 16 ani, care are o alocatie de 42 de lei. In total, venitul familiei alcatuite din 3 persoane este de 460 de lei.

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 14:24, 11 Octombrie 2009
Da, poate beneficia de pensie de invaliditate. Redau mai jos prevederile art. 57, alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000:
"(1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului 3."
"(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3."

Potrivit tabelului 3 din Legea nr. 19/2000, daca varsta in momentul ivirii invaliditatii este sub 25 de ani, stagiul de cotizare necesar este de 5 ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc si dvs si tuturor celor care mi-au raspuns, e imbucurator sa constati ca poti primi ajutor si sfaturi de la persoane dezinteresate.
Am doua remarci:

1. Diabetul zaharat este considerat invaliditate? Doamna in cauza are dureri in maini si picioare de la cele trei injectari zilnice cu insulina pe care trebuie sa si le faca, vederea slaba, dar se poate deplasa si nu stiu daca vreun medic va avea bunavointa sa ii dea un certificat de invaliditate. S-a lovit de nenumarate ori de lipsa de intelegere a medicilor.
2. In alineatul doi, se mentioneaza ca beneficiaza de pensie cei care au cotizat pana la data ivirii invaliditatii. Doamna nu a lucra inainte de 1977, cand s-a imbolnavit de diabet. Cei 6 ani de munca sunt efectuati in anii '90.
3. Daca, sa spunem, totul va fi ok si i se va aproba dosarul, care este suma pe care o va primi? Va intreb acest lucru deoarece incerc sa aflu care ajutor material este mai mare si o poate ajuta mai mult. Traieste intr-o familie cu 3 membrii, cu un venit lunar de 460 de lei, si ar putea primi si un ajutor social, dar nu stiu daca e in stare sa presteze orele de munca impuse de primarie pentru acest ajutor. Din nou, nu sunt sigura ca medicii o vor considera inapta de munca.

Va multumesc

Multumesc inca o data pentru informatii, Florentina.

Doamna are o fiica de 16 ani si nu are niciun venit, decat alocatia fetei de 42 de lei. Dar locuiesc in aceeasi casa cu o matusa, care are o pensie de 420 de lei. Incerc sa aflu care ajutor material social ar fi mai consistent si unde se incadreaza, ca sa primeasca si dumneaei o suma de bani pe luna.

Stiu ca in urma cu doi ani diabetul zaharat insulino-dependent era incadrat la handicap gradul II , care beneficia de o indemnizatie din partea Serviciului de asistenta sociala a primariei. Apoi s-a modificat incadrarea, nu stiu in ce sens. Puteti intreba la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti daca mai poate beneficia de vreun drept.
Si intrebati si la Comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de pensii cum este incadrata aceasta boala. Cu siguranta dansa este luata in evidenta la centrul de diabetologie si are dosar medical care atesta toate problemele de sanatate pe care le are.
Faptul ca locuieste cu o matusa care are un venit propriu nu cred ca afecteaza dreptul ei de a primi o pensie sau un ajutor social. Nu ati precizat daca fiica de 16 ani este incadrata intr-o forma de invatamant, pentru ca, asa cum v-am spus, are si ea niste drepturi in acest caz.
Sunt multe usi la care puteti bate, perseverati! Va doresc succes!
Multumesc mult, doamna Florentina, pentru ca v-ati rapit din timp si mi-ati raspuns. Informatiile dvs imi sunt foarte utile. Am gasit pe net siteul Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap si voi incepe demersurile necesare. Fiica doamnei de care va spuneam este eleva in clasa a zecea. Numai bine, multumesc inca o data.

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,as avea si eu o intrebare:o persoana de sexul feminin cu varsta de 53 de ani si 23 de ani in campul muncii si cu un diagnostic de sindrom vertiginos ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala conium conium Stimate domn /doamna, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari adresate mai jos. Socru meu beneficiaza de pensie pe caz de boala (cancer) de 8 ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala marilef marilef Cineva care este propus de catre medicii care-l trateaza pentru pensionare de boala, datorita diagnosticelor,care are varsta de 39 ani si 8 ani vechime ... (vezi toată discuția)