avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este răspunderea notarului când datele din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este răspunderea notarului când datele din contract nu corespund cu realitatea?

Buna ziua,

Ce se intampla daca intr-un contract de vanzare cumparare un notar introduce un paragraf fals, cu buna stiinta, de exemplu ca nu exista asociatie de locatari. Asociatia exista dar vanzatorul nu este inscris in asociatie. Cum ma influenteaza pe mine ca si cumparator de buna credinta, si care este raspunderea notarului in aceasta situatie?
Vanzatorul (dezvoltatorul) mai are doar boxe in bloc, am cumparat o boxa cu 1250 euro si am platit taxe notariale de 150 euro din care 60 lei intabularea. Este un onorariu corect?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristidomni , utilizator 09:15, 22 Noiembrie 2017
mrays99 a scris:

Eu unul va sfatuiesc sa faceti reclamatie la Oficiul Concurentei...pai daca este economie de piata, atunci sa fie libera, nu doar unde avem comisioanele intelese pe carca clientilor.
Cam multe caste inchise in tara asta, care isi fac onorarii sub care nimeni nu mai coboara...iar asta se cam traduce in termeni economici a fi un oligopol....iar Oficiul Concurentei ar trebui sa intervina, pana nu devine monopol....tare as vrea sa vad si eu amenzi aplicate ca in vest pentru genul asta de intelegeri care distorsioneaza mai mult decat vizibil piata unor servicii.


Onorariile minimale ale notarilor și avocaților sunt stabilite prin Ordin al Ministrului Justiției.
Un search pe Google si il găsiți.
Deci nu e nimeni "inteles".
Cu toata sinceritatea, insa in opinia mea Ministerul Justitiei nu prea are ce cauta in aceasta ecuatie a preturilor, decat daca in Romania vorbim de o economie planificata de tip socialist, cand preturile se stabilesc intr-un birou guvernamental....partea cea mai proasta este ca pretul nici macar acolo nu se stabileste....In Ordinul la care dvs. faceti referire, ministrul justitiei aproba ceea ce notarii stabilesc in Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.....adica tot prin intelegere de grup.

Asa ca .... vorba unui proverb romanesc...corb la corb nu isi scoate ochii...este suficient sa ne uitam la lista ministrilor care au aprobat respectivele ordine de-a lungul timpului (indiferent din ce partid au facut parte), ca sa ne dam seama ca au sustinut mai mult casta din care provin in detrimentul consumatorilor, care nu cred ca beneficiaza de servicii mai bune.

Daca tot se presteaza un serviciu de utilitate publica, ar fi trebuit ca aceste servicii notariale sa aiba o reglementare identica altor servicii de acest gen (ex. telefonie mobila, internet, etc. - unde preturile sunt absolut libere in piata, pe baza legii cererii si a ofertei sau apa, canal, energie electrica, - unde preturile sunt reglementate, tocmai pentru faptul ca beneficiarul final/consumatorul este captiv in respectiva retea, ceea ce nu este cazul notarilor), sau daca tot dorea sa intervina asupra pretului, MJ ar fi putut sa se inspire de la sistemul de finantare al medicilor de familie, respectiv. cei care sunt corecti fata de lege si societate, isi platesc taxele la timp, etc., atunci sa beneficieze de plafoane maximale, nu minimale, si sunt convins ca sunt notari in tara asta care ar fi fost dispusi sa coboare preturile mai jos, ca sa aiba si ei mai multi clienti.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
mrays99, utilizator
Achiesez la comentariul ca, aveati posibilitatea sa mergeti la un alt notar,eventual faceati o "prospectare "a onorariilor si alegeati pe cele mai avantajoase ptr.dvs.Notarul nu a facut altceva decat sa consemeneze vointa partilor, asta scrie si in partea finala contractului respectiv.
Corect, dar sa-mi spuneti dumneavoastra cum procedati in situatia in care va place un apartament, vreti sa-l cumparati si vanzatorul va spune ca va convine, nu va convine nu merge la alt notariat. Nu sunteti de acord, nu puteti cumpara, dar v-a placut apartamentul. Sa zicem ca va hotarati sa nu cumparati din motivele expuse mai sus de dumneavoastra si de doamna notar (ca nu sunt eu in stare sa-mi gestionez relatiile cu ceilalti - desi doamna notar sunt convins ca face la fel daca prinde un dezvoltator cu care face copy paste la actele pentru 220 apartamente si 140 de boxe - spun asta pentru ca in actul de vanzare am avut numele sotiei cu alt cnp si serie de buletin, noroc ca am ca am observat). Alt apartament poate mai gasiti similar. Dar daca locuiti in acel bloc in care vreti sa achizitionati boxa pentru ca aveti nevoie, cum procedati? Eu compar doar taxele de la apartament cu cele de la boxa, si utilitatea lor si valoarea lor. De asta nu am incredere in notari si acest gen de oameni, care se fac notari nu din vocatie ci pentru bani obtinuti usor.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2017
Cristidomni, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre notari Cristidomni Cristidomni Buna ziua, Ce se intampla daca intr-un contract de vanzare cumparare un notar introduce un paragraf fals, cu buna stiinta, de exemplu ca nu exista asociatie ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Aș vrea să știu cât m-ar costa actele la cumpărarea unui apartament, și dacă mai plătesc ceva în plus la stat (tva, impozit etc.) luiza44 luiza44 vreau sa cumpar un ap in jur 60m patrati si as vrea sa stiu cam cat m ar costa actele notariale si daca mai platesc si in plus la stat gen TVA, impozit ....?! (vezi toată discuția)