buna ziua, am si eu o problema daca ma puteti ajuta, am livrat marfa la o firma si ca plata am incasat bilet la ordin, cand l-am dus in banca la decontare a fost refuzat pe motiv ca respectiva firma nu avea bani in cont, mentionez pe biletul la ordin este semnat si la avalist asa am cerut sa fiu sigura ca im pune bani, intrebarea mea este trebuie sa il dau in judecata sau pot sa merg cu biletul la ordin la un executor judecatoresc si sa inceapa punerea sub sechestru?, multumesc
formulati cerere de investire cu formula executorie si apoi duceti-va la un executor pentru a demara procedura executarii silite. nu va mai trebuie alt proces, somatie de plata, etc.
puteti pune in executare biletul la ordin atat impotriva emitentului (societatea comerciala care l-a emis) cat si impotriva avalistului si sa ii urmariti pe cei doi concomitent.
este cea mai buna varianta pe care o aveti.
Biletul la ordin este un instrument de transfer credit, prin care o persoana numita emitent, se obliga sa plateasca la o anumita data, o anumita suma de bani fixata, care este datorata unei persoane numita beneficiar.
Elementele obligatorii pe care biletul la ordin trebuie sa le contina sunt: denumirea de bilet la ordin; promisiunea expresa si neconditionata a emitentului de a plati o anumita suma de bani; scadenta platii; locul unde se va efectua plata; locul si data emiterii biletului la ordin; semnatura emitentului. In cazul in care lipseste una din mentiunile amintite, biletul la ordin nu este valabil, decat in cazul in care: daca lipseste scadenta, biletul la ordin e platibil la vedere; daca lipseste locul platii, plata se va efectua la locul unde a fost emis titlul respectiv; daca lipseste locul emiterii, acesta se considera a fi cel mentionat langa numele semnatarului. Biletul la ordin indeplineste functia de instrument de plata si de titlu de credit, el putand fi utilizat pentru garantarea unor tranzactii financiare internationale.
Emiterea unui bilet la ordin pentru a carui valorificare la data scadentei nu exista acoperirea necesara, nu constituie infractiune in lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzatoare continutului constitutiv al unei fapte penale.
Cand beneficiarul este indus sau mentinut in eroare, cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, prin prezentarea ca fiind adevarat faptul mincinos ca exista acoperire in cont pentru incasare, in asa fel incat fara aceasta eroare cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul, fapta constituie infractiunea de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. (3) C. pen.
Prin decizia nr. 4 din 19 ianuarie 2009, la un recurs in interesul legii, inaintat de Procurorul general al Romaniei, ICCJ a stabilit ca dispozitiile art. 3741 din Codul de procedura civila, raportate la art. 61 din Legea nr. 58/1934 si respectiv art. 53 din Legea nr. 59/1934, se interpreteaza in sensul ca biletul la ordin, cambia si cecul se investesc cu formula executorie pentru a fi puse in executare.
Concluzie:
Investiti biletul la ordin cu formula executorie si apoi treceti la executarea silita prin executorul judecatoresc.
Succes!
Buna ziua
Am urmatoarea problema: am vandut un bun in baza unei facturi (semnate, stampilate, etc) iar pentru acea factura am primit un BO scadent la 30 de zile; dupa 30 de zile beneficiarul ma suna si-mi cere sa-l mai las o zi, doua ca nu are suficienti bani in cont. Ideea este ca au trecut aproape 10 zile de la scadenta si el tot nu are bani... Conform celor scrise pe factura bunul este propietea mea pana la achitarea lui integrala iar pentru fiecare zi de intarziere se percep penalitati. Nu ma deranjeaza sa mai astept cateva zile, in schimb nu as vrea sa ma trezesc ca ma duc la banca si-mi este refuzat BO pe motiv ca a trecut termenul scadent. Exista vreun pericol in acest sens?
Va multumesc