avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Micsorarea salariului de incadrare in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Micsorarea salariului de incadrare in timpul preavizului....?Este legal?

Buna ziua.

Este legala micsorarea salariului de incadrare in perioada in care salariatul se afla in preaviz urmand a se incheia CIM cu art.65.alin.1?
Peste 2 zile trebuie sa-mi ridic CM.Ce ar trebui sa fac daca vad ca a micsorat salariul de incadrare?

Va multumesc

leonora
Cel mai recent răspuns: leonora , utilizator 18:58, 12 Octombrie 2009
Ma indrumat sa fac o cerere catre firma in care sa solicit acordarea acestor salarii dar

Eu nu as face cerere. La incetarea CIM angajatorul este obligat sa-mi acorde toate drepturile: salariu (inclusiv in perioada de preaviz), restante CO, plati compensatorii, tichete, etc. As astepta decizia si daca in continutul ei nu este cuprins acest drept abia atunci as face cerere/seizare iar in cazul refuzului m-as adresa instantei.
Aceia sigur nu pot actiona in instanta,stiind ca vor ramane fara servici

Ba pot, pentru drepturile lor trebuie sa lupte. Daca n-au curaj sa nu mai planga.
Sesizarea catre ITM pot fi sigurii ca va ramane confidentiala?

Legal da, se pastreaza confidentialitatea. In realitate cunosc cazuri cand aceasta prevedere legala nu a avut importanta.
1.Faceti o cerere prin care solicitati cate salarii compensatorii aveti dreptul conform vechimii dvs, conf.CCM la nivel de ramura
2.Nu sunteti functionar public deci nu conteaza daca depuneti si o plangere prealabila la patron.In orice caz ar fi totusi bine sa o faceti

Atentie sa nu cumva sa depasiti termenul de contestare a Deciziei de concediere.Faptul ce ati contestat la patron nuu va proroga acest termen.Spun asta deoarece am identificat o asemenea practica..Angajatorul poarta negocieri( uneori prin avocatul firmei) cu cei disponibilizati fix pana seimplneste termenul in care poate fi contestat decizia.Oamenii , ca sa evite un proces, cheltuieli cu avcatul etc...spera sa rezolve pe cale amiabila si nu depun contestatia in 30 de zile...Apoi vin si spun ca au fost pacaliti...Atentie , prin urmare.
Aceast practica este preferabila si pentru avocata firmei.Nu numai o data,cand era cautata de catre vre-un fost angajat venit pentru a cere anumite drepturi sau "hartoage",ma trimetea pe mine sa-i spun ca ori nu este in firma ori sa revina peste o anumita perioada de timp ca totul se va rezolva,asa prelungind prezenta ITM in control la firma in caz ca acel angajat facea plangere catre acestia.
De aceea am si apelat la dv.Stiu prea bine cu ce oameni am deaface daca le pot spune oameni.Termenul nu este depasit.Astazi este de fapt ultima zi de preaviz.De maine ar trebui sa primesc acea decizie,salariile compensatorii,banii pentru restul de zile de preaviz pe octombrie si banii pentru co neefectuat pana la incheerea CIM (daca am calculat corect).De banii pe zilele de co neefectuate anul trecut sau orele ce ne-au fost taiate nici nu poate fi vorba sa-i acorde firma din proprie initiativa.

multumesc mult

leonora
Sa fac o cerere in care sa solicit cate salarii compensatorii am dreptul in functie de vechime conform CCM pe ramura.Firma are ca activitate COMERTUL iar in CCM pe ramura comert la art.76 se specifica " cel putin 2 salarii " in functie de vechime.Cum pot calcula,ce sa iau in considerare,la 11 ani vechime ca sa pot afla nr.de salarii corect ca sa nu cumva sa ma pacaleasca?Cand avocata firmei va citi art.sigur va spune ca am dreptul la 2 salarii si atat,cu toate ca nu le voi primi ca nu vrea patronul,dar macar sa stiu corect cate salarii sa trec in cerere.

multumesc


leonora
Puteti sa-mi spuneti daca solicitarea acordarii salariilor compensatorii poate fi luata in considerare de catre patron daca o trimit postal cu mandat de confirmare a primirii?In instanta aceasta dovada a solicitarii va fi valabila?Va intreb asta pentru ca au fost persoane ce au trimis prin posta catre firma copie dupa Concediu Medical acesta nefiind platit de catre firma patronul spunand ca nu a primit nimic.Procedeaza la fel cu orice factura de plata venita sau mai nou nu primea nimic spunand ca nu cunoaste expeditorul ( "deci nu i se adresa lui") .Daca am dovada mandatului postal cu refuzul de primire al patronului sunt in regula cu acesta in instanta?

multumesc

leonora

Alte discuții în legătură

Mod calcul salarii compensatorii leonora leonora Buna seara. Puteti sa-mi raspunde-ti va rog? Am inteles,ca in urma desfacerii Contractului Colectiv de Munca din motive ce nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)
Data limita de acordare salarii de drept la incetarea cim? leonora leonora Buna ziua. Revin cu o mare rugaminte.Perioada preaviz 14.09.2009-12.10.2009. Acordarea salariilor in cadrul firmei la data de 25 si respectiv 10 ale lunii ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Gabi_G Gabi_G Buna seara.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sunt in preaviz pana pe data de 29.10.2009, articolul specificat in preaviz fiind art.65, alin 1 din ... (vezi toată discuția)