avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului?

Bună ziua,
În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină legală, fiindcă nu vrea să plece cu el în programul de relaţii, fără mine sau mătuşa.
Copilul acesta a fost evaluat şi a făcut consilieri psihologice chiar şi la experţi psihologi judiciari şi aceştia au constatat anxietatea de despărţire şi au scris că din moment ce tata lipseşte din viaţa copilului, refuzul este normal.
Acum, căutând informaţii despre expertiză, am găsit pe site-ul Tribunalului Bucureşti o decizie prin care expertiza la INML nu este probă într-un proces penal. Rămâne valabil într-un proces civil? Întreb fiindcă nu vreau să nu respect o decizie a instanţei, dar nici nu doresc să tracasez copilul suplimentar, dacă oricum, nu se ia în considerare.
Mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Trebuie vazuta motivarea deciziei pentru ca ma indoiesc ca este o hotarare care se aplica peste tot de acum inainte.
CEDO a sfatuit chiar sa se apeleze mai des la astfel de expertize.
In plus, este o diferenta intre ce spuneti dumneavoastra. In cazul de care vorbiti s-a facut expertiza insa a fost exclusa de la probe. Daca insa se dispune de catre instanta si nu va prezentati cu minorul, incasati amenda, puteti fi luata pe sus cu mandat de aducere sau se va considera by default ca tot ce spune partea adversa este adevarat, ba chiar mai rau din moment ce va opuneti expertizei.
In mod firesc, corect facuta o expertiza este proba in procesele de acest gen pentru ca arata exact motivul pentru care minorul refuza programul de vizita, abuzul parintelui cu care locuieste sau abuzul celuilalt, in cazul dumneavoastra prin faptul ca lipseste prea mult din viata copilului.
Din moment ce spuneti ca nu doriti sa tracasati copilul suplimentar, aratati clar in opinia mea ca dumneavoastra va opuneti expertizei adica unei probe incuvintate de instanta.
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
When, utilizator
Nu mă opun nicidecum. Dar dacă nu se ia în considerare, ca în sentinţa aceea? În plus, copilului i s-a făcut deja expertiză psihologică în 2015, de către o doamnă expert psiholog, iar în urmă cu 4 ani, de altă doamnă psiholog, tot aşa, cu teste, şi eu am completat un test, am fost de 3 ori atunci la cabinet. Problema este că instanţa, din prima şedinţă cere expertiza, până a nu deschide nici un cuvânt. În urmă 2 ani, s-a dispus ancheta socială şi expertizarea minorului în prima şedinţă, pentru ca la a doua, să se admită excepţia lucrului judecat, dar am mers la expertiză şi cei de la Autoritatea Tutelară au făcut ancheta psihosocială.
De aceea întreb, dacă copilul a fost expertizat deja de 2 ori de către experţi psihologi, mai este oportună expertizarea de Serviciul ML, dacă oricum, se elimină de la probe ulterior?
Cred ca daca nu o faceti se va intoarce impotriva dumneavoastra si daca o faceti nu va va folosi probabil la nimic.
Daca se ia in considerare sau nu asta va decide Judecatorul, expertiza PSIhiatritra a fost decisa de Instanta tocmai ca sa-si faca Instanta ideea clara asupra a ceea ce se intampla astazi nu acum 2 sau 4 ani.Repet rapoartele pe care le aveti daca sunt facute de capul dvs, pe banii dvs si nu dispuse de o instanta sunt egale cu 0, sunt subiective aprecierile dvs si ale asa-zisilor psihologi pe bani, fiind cea care ati platit raportul.Daca sunt dispuse de instanta e alta discutie, dar repet ce a fost in 2015 e una ce se va descoperii la expertiza PSIHIATRICA este altceva decat la expertiza psihologica de acum 3 ani deja.....Si revin si spun expertiza psihologica e una Psihiatrica e alta.....
Nu cred ca instanta a acceptat o proba fara ca dvs sa nu fiti prezenta sau avocatul, intuiesc ca ori nu v-ati prezentat, ori instanta a incuvintat proba solicitata de partea adversa.Eu zic sa mai verificati dosarul si sa vedeti cand a fost incuvintata proba , nu erati in sa la dvs sau avocatul dvs sau nu cumva nu v-ati prezentat?
Tatăl a cerut şi instanţa a dispus. Am la activ peste 20 de dosare, este firesc să urmăresc ceea ce mă interesează şi verific zilnic noutăţile. Oricum, eu ştiam că psihiatrii se ocupă de cei cu boli psihice, nu de diagnosticat copii normali, cu rezultate excelente la şcoală, cu mulţi prieteni, care, întâmplător, au fost cândva abuzaţi de părintele care nu trăieşte cu ei şi care , fie i-a abandonat cândva, fie i-a abuzat în antecedente.
Da, la evaluările/expertizele anterioare am fost cu trimitere de la instanţă, atunci trebuia să merg la "expert psiholog judiciar", de 2 ori am fost acolo.De bunăvoie am mers şi la medic de psihiatrie infantilă, să mă interesez de alienarea parentală, fiindcă fostul mă acuza de asta şi că băiatul are sindromul Stockholm, ăsta a râs de mine, a spus că alienarea este la cei care au trăit viaţă de familie cu părinţii şi se despart, nu la copiii abandonaţi de la naştere.
Credeam că dacă copilul a fost deja expertizat şi consiliat, nu mai trebuie altă expertiză şi m-am bucurat când am citit decizia asta a Tribunalului.

Alte discuții în legătură

Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)