avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în schimbul apartamentului său. Care este cea mai bună variantă de contract pentru mine?

Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. Am o matusa de 74 de ani, a carui sot a decedat anul trecut, ei neavand copii. De cateva saptamani insista ca sa am grija de ea, precizand ca vrea sa-mi lase si apartamentul (imi spune ca facem contract de vanzare-cumparare, iar dupa decesul ei, eu devin proprietar). Problema consta in faptul ca eu am serviciul in alta localitate, astfel incat pot ajunge la ea doar 2 saptamani pe luna (o saptamana lucrez, una sunt libera. Deci in saptamana libera pot sa stau cu ea). Cum ar trebui sa procedam pentru a fi bine atat pentru ea, cat si pentru mine? Nu vreau sa fiu acuzata de celelalte rude ca nu am avut grija de ea, dar am ramas cu apartamentul. Totodata, vreau sa stea si ea linistita in casa ei cate zile mai are de la Dumnezeu. Multumesc anticipat!

P.S. Imi cer scuze daca nu am postat in categoria potrivita. Rog moderatorii sa mute intrebarea la locul in care se incadreaza.
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:52, 7 Mai 2018
Buna seara! Dezbaterea mostenirii nu se poate face mai devreme de un an de la data decesului?
Dezbaterea moștenirii se poate face oricand după deces.
Azi a fost matusa mea la notar si i s-a zis sa vina dupa ce se implineste un an de la decesul unchiului meu. Tot atunci sa vina si rudele unchiului sa declare ca renunta la mostenire, plus sa gaseasca 2 martori pentru dezbaterea mostenirii. Nici ea nu intelege de ce, atata timp cat exista si un testament intre ei doi (matusa si unchiul decedat).
Pentru ca termenul de opțiune succesorala este de 1 an de la data decesului. Adică timp de 1 an potențialii mostenitori ar trebui sa se prezinte la notariat și să dea o declarație fie de acceptare, fie de renunțare la moștenire.
A dezbate succesiunea abia după ce trece 1 an este o aberatie. Dacă Ion are 7 copii și nevasta și toti se prezintă și sunt de acord, pentru care motiv ar trebui sa ii pun sa astepte 1 an?
Nu, asta e o chestiune care ține strict de modul în care fiecare notar interpretează Codul civil. Rațiunea e ca in viziunea unor notari, este posibil ca timp de 1 an să apară și alți moștenitori acceptanti. După ce trece 1 an, se intra in "zona sigura", când și dacă mai apare vreo alta ruda, poate fi invocată prezumția de renunțare la moștenire (tot Codul civil prevede ca moștenitorul care desi a cunoscut decesul,timp de 1 an nu si-a exercitat dreptul de opțiune succesorala este prezumat a fi renuntator).
Dar repet, este doar interpretarea proprie a fiecărui notar.
Nu au copii. Chiar si cu testamentul facut intre ei, tot mai exista potentiali mostenitori?

Alte discuții în legătură

Sfat pentru achiziția unui apartament având ca act de proprietate un contract de întreținere Rfs30 Rfs30 Bună ziua, eu și soția mea ne am îndrăgostit de un apartament și am dori să-l achiziționam. Proprietarul actual având ca act de proprietate un ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am următoarea situație: matusa mea (este femeia ... Lav_28 Lav_28 Bună seara! Am următoarea situație: Matusa mea (este femeia care m-a crescut de la 3 ani, practic este mama mea) dorește sa îmi lase apartamentul. ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)