avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se poate face pentru anularea drepturilor de tata?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se poate face pentru anularea drepturilor de tata?

Buna ziua, va scriu in numele unei mame disperate,care are nevoie de un sfat.
Prietena mea, are un copil de 8 ani nascut in Filipine, dar care traieste in Romania de la varsta de 2 ani, tatal absentand din viata lui, de cand copilul avea 3 luni.Copilul are dubla cetatenie:filipineza si romana.Cei doi au divortat cand copilul avea doar cateva luni.
Acum mama vrea sa plece cu el in strainatate si nu poate sa -l scoata din tara.
Ce se poate face pentru custodia si anularea drepturilor de tata.
Exista vreo lege in Romania, in care daca tatal este absent de atatia ani din viata copilului sa favorizeze mama.
Sau ne poate spune cineva cum trebuie procedat?
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Andrusca_1975 , utilizator 19:41, 16 Octombrie 2009
Stimata Stoica Ioana, respect opinia dvs, insa ma tem, ca mama minorului se va invarti intr-un cerc vicios: nu va putea sa obtina o sentinta privind custodia minorului, daca tatal minorului nu poate fi citat, daca nu se indeplineste procedura de citare. Dar, sa stam putin stramb, sa judecam drept: poate tatal minorului nici nu este inscris in actele de nastere ale minorului, chiar daca acesta are cetatenie dubla - filipineza si romana?
in cazul de fata o actiune avand ca obiect decaderea tatalui din drepturile parintesti, nu este intemeiata !!

in cazul in care minorul ar fii recunoscut de catre tatal sau , mama poate investi instanta cu o actiune de incredintare a minorului . citarea se face si prin mica publicitate , la usa instantei, etc.
in baza hotararii judecatoresti de incredintare, definitiva si irevocabila, mama va putea iesi din tara cu copilul sau, nefiind necesar acordul tatalui in acest sens .
Stiu ca tatal a recunoscut copilul la vremea respectiva, au fost si casatoriti, iar mama, la un moment dat l-a chemat in instanta prin mica publicitate. el neprezentandu-se bineinteles.Mai departe nu stiu ce s-a intamplat si de ce procesul nu se incheie.
o voi intreba pe prietena mea mai multe detalii, sau poate va scrie chiar ea, eu nefiind pusa la curent cu tot ce s-a intamplat.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Stimati juristi,
va invit la o discutie pe tema spetei de mai sus.
Intrebare: poate fi citata o persoana straina, in speta de cetatenie filipineza, cu domiciliul in Filipine, de nationalitate filipineza, la usa instantei romanesti, prin publicitatea romaneasca? Se poate numi aceasta "indeplinirea procedurii legale de citare cu partea" pe care procedura civila o cere?"
Va spun opinia mea proprie: NU! Acesta trebuie citat prin intermediul reprezentantelor consulare din tara de domiciliu al acelui cetatean. Daca mai cunoasteti dvs si o alta procedura, m-as bucura sa o aflu. O voi inscrie in lucrarea mea de diploma de anul viitor.

si mai adaug: procedura de citare a partii in instanta care domiciliaza in alta tara si este cetatean al acelei tari, se solicita de catre instanta si ea este cea care executa procedura de citare cu paratul respectiv.
Art.87 pct. 8 din Codul de procedura civila prevede ca vor fi citati: "in cazul in care prin tratate sau conventii internationale la care este parte Romania sau prin acte normative speciale nu se prevede o alta procedura, cei care se afla in strainatate, avand domiciliul sau resedinta cunoscuta, printr-o citatie scrisa trimisa cu scrisoare recomandata cu dovada de primire. Dispozitiile art. 1141 alin. 4 sunt aplicabile. Daca domiciliul sau resedinta celor aflati in strainatate nu sunt cunoscute, citarea se face potrivit art. 95. in toate cazurile, daca cei aflati in strainatate au mandatar cunoscut in tara, va fi citat si acesta..."
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
F.V. Strauß, Consilier juridic
In primul rand, va multumesc pentru safturile legale pe care le-am primit de la dumneavoastra. Numele meu este Andreea si eu sunt mama disperata.Eu si cu tatal copilului nu am fost casatoriti dar este trecut ca tata pe certificatul de nastere al copilului, atat cel roman cat si cel filipinez. Procesul pt incredintarea minorului este pe rol din luna martie 2009 si pana acum nu s-a facut nimic. Cerintele se schimba de la un judecator la altul si nu se mai termina. Ce pot sa fac? Va rog ajutati-ma. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacadere din drepturi maryapopescu maryapopescu buna ziua, am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)
Incredintare ,minor ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! Am si eu urmatoarea intrebare: o prietena a fost plecata din tara timp de 5 ani.....in acest timp fetita ei a ramas la bunicii de pe tata....acestia ... (vezi toată discuția)