avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal comunicat prin mail, nu prin poștă, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal comunicat prin mail, nu prin poștă, și permisul suspendat fără înștiințare. Cum îmi pot recupera permisul și cum pot plăti jumătate din amendă, cum aș fi avut dreptul ?

Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajuta-ti si sa ma indrumati in urmatoarea problema. Pe data de 15.08 primesc acasa o hartie de la politia rutiera harghita sa declar cine a condus in data de 14.06 autoturismul proprietate personala deoarece am fost filmat cu viteza de 107 km/h in localitate. Am declarat ca eu am condus. Pana in luna a 12 nu am mai primit nimic. In ziua de 10.12 am primit in posta o hartie prin care imi comunica ca am permisul suspendat de pe data de 01.12 pe o perioada de 90 si sa il predau la serviciul rutier ceea ce am si facut. Intre timp am dat testul 13 din 15, am fost declarat admis dar procesul verbal nu mi l-au comunicat oficial nici acuma. Am vorbit cu ei telefonic si mi-au zis ca o sa ii roage pe colegi de la Galati sa indeplineasca procedura de afisare ca ei l-au trimis prin posta si eu nu am vrut sa il primesc. Asa au zis ei. Eu l-am rugat sa imi trimita o copie pe mail ca sa il pot plati sa intru in posesia permisului fiind admis la 13 din 15. Ei mi l-au trimis pe mail. Este incheiat in data de 15.11.2017 desi eu am fost prins de radar pe data de 14.06.2017. Dar cand am vrut sa il plateac nu imi accepta in 48 de ore deoarece nu am data de pe plic si nici sa il contest deoarece se contesta in 15 zile de la primirea acestuia. Cum sa procedez?
Ultima modificare: Marți, 2 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:27, 4 Ianuarie 2018
Multumesc frumos pentru indrumare. O sa ma apuc de maine sa tehnoredactez cererea instantei. Dar trebuie sa fac cererea la instanta Harghita din cate banuiesc. Dar cum demonstrez ca mi l-au trimis pe mail? Cum demonstrez perioada de 15 zile de la data primirii prin mail? Va multumesc. Un an nou plin de realizari. Cu stima,
Ultima modificare: Marți, 2 Ianuarie 2018
Andreiysu, utilizator
Andreiysu a scris:

Multumesc frumos pentru indrumare. O sa ma apuc de maine sa tehnoredactez cererea instantei. Dar trebuie sa fac cererea la instanta Harghita din cate banuiesc. Dar cum demonstrez ca mi l-au trimis pe mail? Cum demonstrez perioada de 15 zile de la data primirii prin mail? Va multumesc. Un an nou plin de realizari. Cu stima,

Plingerea o trimiteți pe adresa judecătoriei cu confirmare de primire. Mailul are data, deci puteți dovedi că ați respectat termenul. Contează data expedierii plicului.
Data expedierii plicului meu catre ei sa inteleg. Ca am pe mail si plicul anterior trimis cu procesul verbal de contraventie pe mail si apare pe el lipsa domiciliu.
Da. Vedeti care dintre cele 4 judecatorii din judet este cea la care trebuie facuta plingere : [ link extern ]
Un model foarte sintetic gasiti aici: [ link extern ]
si nu numai, mai cautati pe net. La sectiunea "in fond" trebuie sa descrieti toata "actiunea" in succesiunea ei. La sectiunea "in drept" trebuie sa prezentati articolele de legi care va sustin fondul, cum ar fi art. 25, 27 si 28(og2/2001) cele in care va referiti la faptul ca nu afost facuta cum trebuie comunicarea si nu vi s-a dat posibilitatea legala de a plati jumatate din minimul amenzii:[ link extern ]

La sectiunea " In dovedire" veti mentiona toate inscrisurile (documentele) pe care le atasati plingerii . Plingerea ca si copiile (inscrisurile) se depun in dublu exemplar (unul este pentru intimat-politie), iar pe copii scrieti citeti "Conform cu originalul", pe fiecare pagina,jos. Va va trebui un plic A5, detalii va da functionara de laposta privind expedierea cu confirmare de primire.

Trebuie sa platiti o taxa judiciara de timbru de 20 RON la primaria din localitatea dvs. acolo unde va platiti si impozitul. Chitanta o atasati la plingere, va faceti o copie.

Puteti cere judecarea in lipsa ca sa nu mergeti atita drum cf. art. 242 alin2 din NCPC:[ link extern ]

Cred ca veti face un drum pina la judecatoria respectiva totusi pentru eliberarea certificatului de grefa, document in baza caruia veti cere permisul inapoi de la politie, pina la judecarea cazului (care poate fi peste vreo 4 luni).

E clar ca nu veti cere anularea PV de contraventie,dar aveti grija sa specificati exact obiectul cererii: posibilitatea platii in 48 de ore a jumatate din minimul amenzii (care va curge de la data de pe plicul in care veti primi hotarirea judecatoreasca,in caz de cistig) si anularea sanctiunii complementare de suspendare a permisului pe 90 de zile,datorita faptului ca ati predat permisul din data de... si ati efectuat testul 13/15 in data de.....

Situatia dosarului o veti gasi pe portalul legislativ al judecatoriei respective.,dind cautare dupa numele dvs., cam dupa o saptamina de la expedierea plicului.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca nu mai este nevoie de a cere in plingere decit sa va dea posibilitatea platii in 48 de ore.

Recuperarea permisului oricum o puteti face in conformitate cu HG1391/2006 :
Art. 219. – (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului
poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată pentru cumul
de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a
săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce
pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a
promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirmă că afecţiunile medicale care
au determinat declararea persoanei respective ca inaptă medical au încetat.

Veti face cerere de restituire cind expira perioada de suspendare.

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la
30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei
de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea
contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a
conduce autovehicule sau tramvaie.

E suficient asa.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere michirec michirec Am atacat in instanta PV de contraventie prin care aveam permisul suspendat pentru 1 luna; am pierdut si Instanta mi-a acordat 30 de zile pentru Apel. ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Depasire neregulamentara am trecut peste liniea continua Paulll Paulll Bine v-am gasit, pe data de 01.08.2009 am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca am efectuat o manevra de depasire neregulamentara, mai exact am trecut ... (vezi toată discuția)