avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Schimbare categorie de folosinta teren intravilan ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii

Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti constructi. De ce acte am nevoie in acest demers si unde trebuie depuse acestea?
Cel mai recent răspuns: alexfratila , utilizator 16:05, 13 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
SaraDenisa a scris:

ion aurel a scris:

Revin cu mai multe detalii, banuind ca doriti sa construiti pe acel teren. Scoaterea din circuitul agricol a unui teren inseamna schimbarea categoriei de folosinta a acestuia dintr-o categorie agricola (arabil, pasune, vii, ivezi etc.) in categoria curti-constructii, singura care permite realizarea constructiilor.
Scoaterea din circuitul agricol a terenurilor situate in intravilanul unitatii a suportat mai multe modificari, dupa cum urmeaza:
- initial, prin Legea 50/91 s-a facut prin simpla emitere a autorizatiei de construie;
- in 2003 prin modificarea L50/91 s-a introdus o procedura mai greoaie, care implica Ministerul Agriculturii, OCPI si ANIF;
- in 2012 se modifica iarasi L50/91 si se revine la scoaterea din circuitul agricol prin autorizatia de construire; ordinul 700/2014 al directorului ANCPI precizeaza ca schimbarea categoriei de folosita in cartea funciara se face in baza AC prin efectul legii;
- OUG34/2013 interzice scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aflate in categoria pajiste (in aceeasi OUG se precizeaza pajiste=pasune=faneata), stabilind cateva exceptii foarte stricte, dar printre exceptii nu se aflau si constructiile;
- L87/2014 modifica OUG34/2013 in sensul ca limiteaza aplicarea acesteia la terenurile din extravilan;
- in prezent scoaterea din circuitul agricol se face prin simpla emitere a autorizatiei de construire.
In postarea anterioara eronat am scris 2016, in loc de 2014.

Spor la construit
[/quot




Va multumesc frumos pentru raspuns.
O zi frumosa va doresc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Daca am categorie de folosinta vie extravilan, cum se procedeaza sa schimb in vie intravilan?Multumesc.Se poate?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Daca am categorie de folosinta vie extravilan, cum se procedeaza sa schimb in vie intravilan?Multumesc.Se poate?

Exista 2 clasificari in acest sens privitoare la terenuri:
1. extravilan sau intravilan - Consi;iul Local hotaraste asupra intinderii intravilanului localitatii. Cladirile rezidentiale (case si blocuri cu destinatie locuinte) se pot construi doar in intravilan. In extravilanul localitatilor se poate construi doar prin exceptie, cladiri agricole si altele. Daca faceti o cerere la primaria localitatii veti primi un raspuns privind intinderea intravilanului (informatie publica, ar trebui sa existe o harta) si eventual ceva despre planurile de viitor ale primariei, daca se intentioneaza extinderea intravilanului si va fi cuprins si terenul dvs.
2. Categoria de folosinta: curti-constructii sau agricol, cel agricol are si subdiviziuni - livezi, vii, pajisti etc.
Clasificarile sunt importante in principal din 2 puncte de vedere:
1. Posibilitatea de a construi pe teren: conteaza sa fie in intravilan, nu conteaza categoria de folosinta, prin autorizatia de construire trece automat la curti constructii;
2 Impozitarea. Terenurile extravilane sunt cel mai putin impozitate, cele intravilan-agricole mai mult, cele intravilan curti-constructii cel mai mult. La calculul impozitului pe terenurile intravilane conteaza si zona din localitate unde este amplasat terenul. De exemplu in Bucuresti zona 0 curti constructii este impozitat cu peste 22000 lei/ha iar cel agricol nesemnificativ.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2018
ion aurel, utilizator
Multumesc frumos, sunt multe detalii fff interesante.....si nu sunt f usoare......mai am o intrebare: categoria de folosinta- "padure" poate fi intabulata? chiar daca este padure? intabulata si apoi vanduta?Sper ca m am exprimat ok.Multumesc mult ptr informatii!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Ynessa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intabulare inseamna inscrierea in cartea funciara. Pe scurt, cartea funciara contine datele de identificare ale imobilului, datele de identificare ale proprietarilor, modul de dobandire de catre acestia al imobilului si sarcinile existente asupra acestuia.
In cazul dvs. imobilul este terenul si nu padurea, totusi in documentatia cadastrala si in cartea funciara va aparea si faptul ca terenul este impadurit. Pentru intabulare aveti nevoie de un act de proprietate (contract de vanzare-cumparare, de donatie, mostenire etc.) pentru teren si de documentatia cadastrala. Un cadastrist va poate intocmi documentatia respectiva, va poate ajuta si cu inscrierea in cartea funciara.
Art. 1746 din noul cod civil prevede
Vânzarea terenurilor forestiere
Terenurile din fondul forestier aflate în proprietate privată se pot vinde cu respectarea, în ordine, a dreptului de preempţiune al coproprietarilor sau vecinilor.
Daca mergeti la un notariat va spune tot ce va este necesar pentru vanzarea terenului forestier.
Baneficiarii dreptului de preemptiune (vecini, coproprietari) au prioritate la cumparare daca ofera acelasi pret. Binenteles prin vecini se intelege persoanele care au padure alaturata cu a dvs.

Alte discuții în legătură

Se poate construi pe orice teren intravilan? kpas2005 kpas2005 se poate construi pe orice teren intravilan?multumesc. (vezi toată discuția)
Autorizaþie construire locuinþã pe pajiºte ! Tpopa Tpopa Bună seara, aş dori informaţii privind obţinerea autorizaţiei de construire locuinţă pe un teren păşune intravilan (intravilan , conforrm noului ... (vezi toată discuția)
Scoatere teren din circuit agricol G.V. G.V. Buna ziua, am o intrebare, am un teren intravilan, si vreau sa construiesc pe el.La primarie mi-a spus ca nu se da autorizatie de contruire pana cand nu este ... (vezi toată discuția)