avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi se pretinde achitarea unei restanțe a fostului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi se pretinde achitarea unei restanțe a fostului proprietar, în condițiile în care la cumpărarea apartamentului acesta a adus adeverință de la asociație cu 0 datorii. Vă rog să mă lămuriți în această problemă

Buna ziua, in luna august 2017 am achizitionat un apartament. In momentul incheierii contractului de vanzare cumparare vanzatorii mi-au adus ca si documente pentru utilitati, aviz de la Electrica ca sunt cu plata la zi, aviz de la asociatia de locatari ca sunt cu plata la zi. Am intrebat atunci referitor la incalzire si mi s-a spus ca incalzirea este la comun si se calculeaza de o firma externa pe baza repartitoarelor din apartamente si se achita cu cheltuielile lunare la bloc. In luna noiembrie am dat citirea pentru repatitoare si am primit o factura in valoare de 670 ron cu explicatia ca nu s-au mai citit repartitoarele din 2015. Intrebarea mea este, In momentul in careasociataia de proprietari mi-a dat acea adeverinta in care mi se spune "datorii de bloc: NU" nu era de datoria lor sa verifice daca apartamentul este la zi si cu citirea incalzirii? Mi s-a spus de catre presedinta asociatiei ca ea prin adeverinta semnata "a inteles ca e vorba de fondul de rulment si reparatii". Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema. Multumesc Alexandra
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 18:08, 26 Ianuarie 2018
@solomonalexa, de ce dati dvs indexul repartitoarelor, nu vine firma sa "citeasca" repartitoarele cu aparatura specializata fara sa intre in apartament?
Platiti o taxa pentru repartizarea cheltuielilor cu caldura, 1-2 lei/repartitor?

solomonalexa a scris:
nu am cum sa oblig pe cineva la plata unei cheltuieli pe un bun care in acel moment este al meu de drept.

Pentru a veni in "sprijinul" presedintei nestiutoare, in aceeasi notificare in care o informati ca veti apela la instanta de judecata in cazul in care nu regularizeaza situatia in lista de plata urmatoare, ii indicati faptul ca asociatia se poate indrepta impotriva fostului proprietar pentru recuperarea datoriilor in termen de 3 ani de la data "nasterii" datoriei.
Asta numai in situatia in care datoria respectiva a fost inclusa in lista de plata.
Daca datoria pentru caldura nu a fost in lista de plata atunci "ura si la gara", sunt buni de plata cel care nu au facut-o si cei care nu au verificat corectitudinea listelor de plata, in solidar, administrator, cenzor, presedinte, membrii comitet.

ynocentta a scris:

Presedinta de asociatie este responsabila pentru realitatea,temeinicia din inscrisurile emise in numele asociatieid e proprietari

Plus administratorul.

adeverinta (...) eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari,


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
ar trebui analizat si contractul.
Datoria nici nu era scadență la acea dată si de aceea nu existau restanțe.


Contractul nu era autentificat de notar in conditiile in care cumparatorul nu ar fi acceptat preluarea datoriilor.
Datoria era scadenta din 2015. in mod cert nu a fost introdusa in lista de plata, asta era datoria administratorului, presedintelui, cenzorului sa verifice.
Afirmatia presedintei cu "ce a crezut" sa o spuna in instanta, deja il vad pe presedintele de sedinta tavalindu-se pe jos de ras.

Indexul repartitoarelor se citeste lunar de un angajat al firmei terte care il citeste daca i se permite accesul in apartament. Eu am luat legatura cu aceasta firma si mi s-a comunicat ca pentru apartamentul meu li s-a spus lunar ca este nelocuit din dec 2015 pana in noiembrie 2017 cand am fost eu in apartament sa dau citirea. Eu personal nu am contract cu aceasta firma, mi s-a spus cand am platit cheltuielile sa merg la firma pentru a informa societatea sa emita nota de consum pe numele meu in schimbul unei taxe de 10 ron. Pe nota de consum am o linie cu "Serviciu de calcul si repartizare a consumului" 4.11 ron/buc. Mentionez ca nota de consum inca este pe vechiul proprietar.
In lista de cheltuieli nu erau restante la caldura deoarece apartamentul s-a declarat nelocuit fara a se verifica daca merge/nu merge caldura, e la zi plata...etc.
Doresc sa notific asociatia deoarece administratoarea ma suna zilnic sa iau legatura cu fostul proprietar sa vina sa plateasca si acest lucru pentru mine este deja deranjant nefiind datoria mea sa fac asta
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
solomonalexa, utilizator
Apartamentul a fost debransat de la reteau locala de termoficare?

Cum se repartizeaza caldura daca proprietarul nu este acasa (1-2 luni) pentru a permite cititorului sa inregistreze indexii?

In conditiile in care repartizarea caldurii se face in baza repartitoarelor iar apartamentul a fost nelocuit, proprietarul trebuia sa plateasca caldura pentru partile comune.

Este problema asociatiei daca nu a inregistrat caldura din apartamentul respectiv.

Numai in cazul in care apartamentul ar fi fost debransat de la caldura nu existau motive pentru introducerea la plata caldurii ci doar pentru partile comune,

Contractul cu firma cititoare il are asociatia de proprietari si nu fiecare proprietar in parte.

Solicitati presedintei destepte contractul incheiat cu firma, art. 10 L230/2007, si vedeti in ce conditii se citesc repartitoarele si cum se repartizeaza caldura inclusiv pe parti comune.
Acolo trebuie sa existe explicatii si privind taxei de 4.11 lei/buc (Scump, dom'le, scump!!)

Este greu de crezut ca citirea indexilor se face prin vizualizare directa si nu cu aparatura specializata, de cel putin 10 ani pe piata romaneasca indexii repartitoarelor se citesc "de la distanta".

Cu prima ocazie Ii spuneti administratorei ca nu este obligatia dvs sa il cautati pe fostul proprietar sa isi achite datoriile, este problema asociatiei ca nu au fost in stare sa gestioneze asociatia.

Iar daca va mai deranjeaza ii spuneti ca veti depune plangere la politie pentru hartuire.

Cand faceti notificarea va duceti cu ea in doua exemplare, sa va dea nr de inregistrare.

Daca fac pe nebunele le spuneti ca o veti trimite prin curier cu confirmare de primire si plata la destinatie.
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
cyan, moderator
Apartamentul este bransat la reteaua comuna de termoficare, repartitoarele sunt niste aparate micute albe care se citesc lunar, vine omuletul cu tabelul si cu pixul si noteaza. Mi s-a spus ca in cazul in care nu dau citirea se pune zero. Voi merge cu notificarea la d-na presedinte si sper sa rezolvam amiabil, chiar daca sunt sceptica. va multumesc pentru raspunsurile utile!
Asta chiar ca nu s-a mai auzit!
Si daca se pune zero cine plateste caldura din apartamentul necitit??
Cum se plateste factura integrala emisa de furnizor?
Ne puteti dezvalui in ce localitate se intampla povestea?
Poate ne mutam cu totii acolo pe perioada iernii! :))

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Iz de fals in administrare - energie termica Tonyde Tonyde Buna ziua. Pe scurt: Administratia are un intelegere cu firma de repartizare a costurilor la caldura. Am primit de la firma respectiva un document, ... (vezi toată discuția)
Plata costuri factura caldura sangel sangel Buna ziua Am mare nevoie de ajutorul dvs. sa ma lamuriti intr-o problema de calculatie costuri caldura. Locuiesc la apartament de bloc 2 camere parter ... (vezi toată discuția)