avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu unic moștenitor. Cum poate fi evitată ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu unic moștenitor. Cum poate fi evitată executarea silită a imobilului moștenit?

Buna ziua!
Felicitari comunitatii de aici pentru dezbaterile utile!
Cazul meu: Sunt unic mostenitor al tatalui meu decedat cu 1 saptamana in urma, mama decedata cu mult timp in urma. Sunt urmarit de executori bancari, mostenesc un apartament si vreau sa evit sa-l pierd in favoarea bancii. Nu am demarat dezbaterea succesorala la notar. Va rog sa ma sfatuiti:
1. Daca si cum pot sa procedez ca sa pot transfera proprietatea catre fiul meu major fara ca procedura sa poata fi aflata / urmarita de executorul bancar?
2. In cazul in care pct 1 nu este fezabil, pot locui in apartamentul tatalui meu fara sa incep vreodata dezbaterea succesiunii? Adica sa platesc impozitul si orice taxe aferente apartamentului si sa am drept legal sa locuiesc acolo fara sa fie executat.
3. In cazul de la pct 2, la momentul decesului meu (desigur, in conditiile legale din prezent) fiul meu va avea dreptul la mostenirea aartamentului ca succesor? Este unicul me copil, iar eu nu am frati, sotie sau alte rude de grad 1.
Va multumesc anticipat pt un raspuns de clarificare!
V Mihai
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alexcon , utilizator 08:09, 13 Februarie 2018
Inteleg ca ati contractat un imprumut si sunteti in pragul executarii.
Ati garantat cu vreun bun?
Sunt deja in executare de ceva timp, pentru mai multe imprumuturi (linie credit firma proprie 2007, insolventa 2010, faliment declarat 2012), A fost si o garantie (casa in care locuiam) care a fost vanduta in contract tripartit si banii dati bancii (dar nu acoperitor fata de credit).
Platesc executorilor, lunar prin retineri, sume f mici dintr-un salariu mic declarat in prezent. Nu am garantat cu alte bunuri, garantia pt credit firma era avalizare bilet la ordin in nume personal, apoi credite personale fara ipoteca pt acoperire credit firma... E o situatie mai complicata venita din perioada 2009 - 2010.
Valoarea totala a datoriilor mele este peste dublul valorii apartamentului. De aceea doream sa stiu la ce pot folosi mostenirea fara sa ajunga la executori. Oricum intre timp am mai aflat ca si tata a contractat un card de credit la CEC Bank anul trecut, in baza pensiei (la 83 ani!!! Ce face CEC...) si acum trebuie sa-l platesc eu (suma semnificativa, 10000 lei). De aceasta datorie, ironic, desi nu e a mea nu cred ca pot scapa fiindcaca neplata va duce la un moment dat la executarea bunurlori proprietatea tatalui (deci a apartamentului) Desi intentionez sa deschid o alta lupta si cu CEC... oricum lupt cu bancile de mult. Am platit dobanzi si comisioane imense, am pierdut deja cam tot ce agonisisem si tot mai am de platit iar bancile la acea vreme nu au fost dispuse la negocieri (era inceputul crizei...)
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Văleu! Mai sus cineva a scris o „minune” referitor la ... clasa următoare.

Iaca ce zice codul civil:
Descendenții sunt copii defunctului și urmașii lor în linie dreaptă la nesfărșit”. (art. 975 Cod civil).
Sau, mai exact, acest șir nesfărșit (din legea civilă) este sfărșit doar de Dumenzeu, care ne-a scris în catasftif să trăim numai vreo 100 de ani (cu plus/minus). Ceea ce înseamană că este puțin probabil ca vreun stră-stră-stră nepot să EXISTE la data morții stră-stră-străbunicului. (unde „să existe” însemană chiar și-n burta mamei lui, cu condiția să se nască viu)

Asta însemană că la moștenirea defunctului din speță vine:
- fiul
(sau dacă el/fiul nu vrea atunci vine)
- nepotul de fiu
etc.


Legea civilă nu sfărșește șirul chemării la moștenire a rudelor din CLASA I, clasa descendenților.
Doar în legile firii există o limită (deocamdată, despre viitor ... ne lăsăm surprinși).

Deci, dacă există un nepot de fiu în spetă (rudă de gradul II, în linie dreaptă, cu bunicul mort) iar tatăl său este unicul fiu al defunctului, nemaiexistând alți copii ai acestuia (rude de gradul I cu defunctul) atunci, acest nepot poate veni în nume propriu la moștenirea bunicului său, în cazul în care tatăl său (utilizatorul Mihai) NU VREA să vină la moștenirea tatălui său (defunctul din speță).
Și nepotul de fiu din speță poate veni în nume propriu la moștenirea bunicului său, fără temerea că va fi înlăturat de la moștenire de frații tatălui său (frați care NU EXISTĂ) ori de frați ai bunicului, care (dacă or exista) oricum sunt rude de gradul II și mai fac parte și din clasa a II-a de moștenitori.
Or, aliniatul 2 al art. 975 Cod civil zice că: „Descendenții defunctului înlătură moștenitorii din celelalte clase și vin la moștenire în ordinea proximității gradului de rudenie ”.

Chestiunea este că banca nu va fi fericită cu această renunțare. Dar asta este altă discuție.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
romascanu, moderator
Multumesc pt precizari!
Tocmai "nefericirea" executorilor imi creeaza peobleme. Am inteles ca executorul poate denunta renuntarea mea la mostenire si poate merge pana la anularea ei si a actelor ulterioare legate de renuntare. Asa ca nu as face decat sa creez probleme fiului meu. Din toate sfaturile si lamuririle primite (pt care multumesc mult!!) concluzionez ca cel mai avantajos este sa accept tacit mostenirea resoectiv sa ma mut pur si simplu in apartament si sa respect obligatiile de locatar.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce ar fi de facut este sa dispareti vre-o 5-10 ani din peisaj. Dupa acest timp toate datoriile se prescriu, iar daca apartamentul nu a fost executat (nu au aflat de el si ati platit datoria tatalui) atunci il puteti intabula si trai fericit. Cat timp platiti datoriile nu veti scapa de ele si oricand ar afla de apartament il pot executa.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! - mostenire, succesiune ela112 ela112 Parintii mei sunt divortati , bunica mea din partea tatalui a decedat , in urma ei a ramas un apartament , as dori sa stiu intru cu ceva drepturi de ... (vezi toată discuția)
Mostenire in care pasivul depaseste activul michaela13 michaela13 Speta e asa: bunica decedeaza, trebuie facuta succesiunea, dar activul depaseste pasivul, iar sotul bunicii refuza consultarea documentelor de creditare la 5 ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)