Am platit pensie pt fiu pana a implinit 18 ani, martie 2017. De 18 ani eu locuiesc in chirie iar el locuieste impreuna cu mama gratis (mama nu plateste chirie, nici nu contribuie la plata ipotecii) intr.-o locuinta care imi apartine. Acum am primit citatie in care sunt anuntat ca fiul m-a dat in judecata, in octombrie 2017, cerand sa-i platesc in continuare pensie pana la terminarea studiilor. M-am pus in contact cu el si mi-a spus ca a ramas repetent in clasa a 12a dar nu ma informat de asta pt ca ii era rusine. Ca ii trebuie bani pt ca trebuie sa repete anul, apoi sa se pregateasca pt bacalaureat si admitere la facultate, iar apoi sa curseze o facultate.
I-am reprosat ca nu sa pus in contact cu mine mai intai sa-mi ceara pensie pt ca i-as fi platit la fel ca pana a implinit 18 ani. Imi spune ca mama la indemnat sa procedeze asa.
La sfarsit de saptamana el lucreaza ca arbitru si banuiesc ca primeste plata, desi imi spune ca nu.
Oare mama nu trebuie sa-i plateasca si ea pensie dupa ce el a implinit 18 ani? Ea lucreaza functionara si cred ca are salariu destul de mare. El ma dat in judecata doar pe mine.
Sunt obligat sa suport in continuare sa traiasca gratis in apartamentul meu?
Din punctul meu de vedere este foarte simplu,puteti merge pe
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
ca atare exista 2 conditii
1)starea de nevoie a copilulul (care trebuieste dovedita) nu este suficient sa fie pur declarativa
2)mijloacele celui care urmeaza sa o plateasca .
Ca atare puteti formula o intimpinare prin care sa dovediti ca nevoia fiului d-voastra nu este reala .(ca repeta anul ,nu sa ocupat de studiu) si
2)
ca nu aveti posibilitatea materiala sa achitati aceasta pensie din en motive
. Puţini ştiu însă că, părintele obilgat să plătească o astfel de pensie o poate face şi în natură, nu doar cu bani. Legiuitorul a prevăzut ca valoarea pensiei de întreţinere a minorilor în caz că părinţii au decis să meargă pe drumuri separate în viaţă să se stabilească până la o pătrime din venitul lunar net al părintelui plătitor pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate din venitul lunar net pentru 3 sau mai mulţi copii. Conform Noului Cod Civil, pensia de întreţinere nu poate fi mai mare de jumătate din venitul părintelui obligat de instanţă să asigure un venit necesar creşterii copilului.
Atenţie, însă, această plată nu devnie obligatorie decât în urma unei decizii judecătoreşti, rămasă definitivă,
daca este major se aplica aceleasi reguli ca atunci cand era minor?
deci in acest caz, ca este major, se plateste incepand cu data solicitarii s-au incepand cu data ramanerii definitive a deciziei?
Daca fiul nu-i cere pensie si mamei, in mod automat se considera ca primeste de la ea?
Reamintesc; are 19 ani, a ramas repetent si locuieste in casa care este si a mea.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pensia se acorda incepand cu data depunerii cererii.
Parintii datoreaza pensie in solidar, deci nu prea conteaza ca ii cere expres mamei sau ea ii da de bunavoie.
Buna seara
Cat a fost minor a primit pensie de la mine doar. Se presupune ca mama il ingrijea (in fapt, bona). Acum ca e major consider ca ambii parinti trebuie sa-l ajutam cu bani. Impreuna cu mama locuieste in casa noastra (instanta a decis ca 10% a mamei si 90% a mea) unde nu plateste nimic. Fara sa vorbeasca mai intai cu mine el ma dat in judecata doar pe mine. Prin "in solidar" sa inteleg ca ma poate obliga doar pe mine sa platesc pensie iar apoi eu trebuie sa ii cer mamei sa compenseze o parte din ce platesc?