Detin o locuinta al carui calcan necesita izolatie si consolidare .
-suprafata de teren de-a lungul calcanului meu pe o latime de 1m reprezinta un drum de acces catre un teren al cariu propietar nu se cunoaste insa in ev. primariei figureaza a fi prop. de stat.
Aceasta alee precum si terenul care figureaza ca fiind prop.de stat se afla in posesia unui alt vecin . In fine, eu nu am acces le portiunea de teren de la calcan.
In certificatul de urbanism nu se cere acordul propietarului dinspre calcan , deoarece propietarul este chiar emitentul aut. de constructie,statul roman.
Intrebare : Pot merge la executor cu aut. de constructie sa pot intra in vederea inceperii lucrarii ?
NU, pentru ca autorizatia de construire nu este titlu executoriu. Va trebui ca, in caz de neintelegere, sa obtineti in instanta o hotarare pe temeiul art.622 Cod civil., pe care ulterior sa o puneti in executare.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru dvs, in sensul legii constructiilor, are caracter executoriu pentru ca puteti sa va executati constructia sau lucrarea, insa nu este titlu executoriu in sensul legii procesual civile, deci nu o puteti pune in executare silita fata de terti, vecini, etc. (dupa cum stiati si dvs).
Am inteles, deci ,mai intai trebuie sa obtin autorizatia de construire/consolidare calcan, apoi sa actionez propietarul terenului in judecata,adica statul roman,iar apoi in functie de hotararea instantei sa actionez in judecata posesorul...adica vecinul care posedeaza in fapt portiunea de teren. Sau pot chema in judecata pe ambii ,si statul roman si posesorul faptic in acelasi proces.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In caz ca nu va intelegeti amiabil cu vecinul, as merge pe chemarea in judecata doar a posesorului terenului (a vecinului), pentru ca practic el nu va permite accesul pentru reparatii, si ulterior, pe parcursul procesului, este treaba lui daca invoca sau nu lipsa calitatii procesuale pasive. Pentru ca in esenta, trebuie sa urmariti ca hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa-i fie opozabila acelui vecin, ca sa-l puteti executa silit la o adica. Desigur, se poate actiona si altfel, insa planul de actiune se face si in functie de partea, adica vecinul cu care va judecati.