avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a succesiunii când am ridicat certificatele de deces. Este obligatoriu să mergem acum la notar?

Buna ziua,sunt Coman Ana din Constanța.Am o problema in legătură cu o succesiune în urmă decesului părinților.Parintii mei au murit amândoi în aceeași zi.In momentul ridicării certificatelor de deces de către fratele meu,a fost pus să completeze o cerere de dezbatere a moștenirii sau cam așa ceva altfel nu putea ridica aceste certificate de deces .Acum am fost repartizati la un anumit notar public ,care ne a trimis acasă citații ptr prezentarea la notariat ptr dezbaterea moștenirii,fara să fim întrebați dacă facem sau nu ,dacă avem bani sau nu ptr această procedură.Intrucat noi suntem patru frați moștenitorii si unul di tre frați nu este de acord cu dezbaterea moștenirii din motive personale și nu se va prezenta la notar la data respectivă.... întreb dacă noi ceilalți mai avem obligația de a merge la notar ptr închiderea dosarului? Si dacă trebuie să plătim taxe notariale ptr acest lucru.Mentionez încă o dată...noi nu am mers la notar cu acte ptr deschiderea succesiunii
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:48, 26 Februarie 2018
Este un abuz, desi imbraca oarecum forma legala, al Camerei notarilor publici in complicitate cu primariile, citit, va rog, articolul si va veti lamuri, se intampla la Oradea, probabil asta i s-a intamplat si doamnei. [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
friday_325, utilizator
Art. 101 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
(1) Procedura succesorala notariala se deschide la cererea oricarei persoane interesate, precum si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii mostenirii.


Regulamentul Camerei Notarilor Publici: "Repartizarea cererilor prinvind succesiunile vacante, a tuturor cererilor trimise de persoane fizice sau juridice care au sesizat direct Camera, precum si a sesizarilor pentru deschiderea procedurii succesorale, transmise de Consiliile Locale se face de un salariat al Camerei, desemnat prin decizie dat in acest sens de Colegiul Director al Camerei. Repartizarea are loc individual, pe fiecare notar, in functie de criteriul ordinii alfabetice a numelui"
"Dupa completarea cererii cu toate elementele necesare ;i verificarea evidentei procedurilor succesorale (daca succesiunea nu a fost dezbatuta deja), cererea va fi inregistrata in baza de date/registrele Camerei, cu precizarea notarului la care a fost repartizata si i se comunica acestuia"
"In situatia in care cauza nu afost inregistrata pe rolul vreunui birou notarial, va dispune inregistrarea acesteia pe numele notarului public si va trimite cererea si documentatia catre acesta"

Art. 104 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
(1) Dupa ce constata ca este legal sesizat, notarul public inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire, iar daca exista testament, citeaza si pe legatari si executorul testamentar instituit.

Art. 107 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
(1) Procedura succesorala se poate suspenda in urmatoarele cazuri:
a) a trecut un an de la deschiderea mostenirii si, desi au fost legal citati, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorala, fara a cere eliberarea certificatului de mostenitor, si exista dovada ca cel putin unul dintre ei a acceptat mostenirea;

Deci, daca sunteti revoltat, prima persoana cu care trebuie sa va certati este Primaria.


Dvs puteti dezbate succesiunea cand doriți, si peste 20 de ani, dar țineți cont ca:
1. Dacă trec mai mult de 2 ani de la data decesului, veti avea de platit in plus un impozit către stat de 1% din valoarea masei succesorale. Mai exact, o sa coste mai mult.
2. Doamne fereste, o sa mai moara dintre dvs si in loc sa aveti o succesiune de dezbătut, o sa fie 2, 3 sau mai multe. Nepoții o sa fie plecați în toată lumea, o sa rămâneți încurcati cu actele, o sa vreti sa vindeți și n-o să puteti, apoi o sa va plângeti ca va cere notarul bani pentru mai multe mosteniri.
3. Dacă intenționați să vă împărțiți bunurile asa cum ati precizat mai sus, primul pas este dezbaterea succesiunii. Dacă vreți să vindeți, să dati mai departe la copii, să depuneti de bunuri, pana si sa schimbați contractele la utilități, trebuie dezbătută succesiunea.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Succesiune miki55 miki55 vă rog să-mi răspuneți și mie la 2 întrebări deocamdată: 1. unde se deschide succesiunea după decesul unui părinte?la locul de domociliu sau unde a ... (vezi toată discuția)