avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... foaia de lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

foaia de lichidare

Buna ziua,

Este prevazuta expres intr-un act normativ obligatia angajatorului de a intocmi si a da angajatului foaia de lichidare la incetarea raporturilor de munca?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:41, 28 Octombrie 2009
Nota de lichidare=Inscris privind situatia datoriilor (debitelor) salariatului catre angajator ( sau catre terti pentru procurarea de marfuri si prestari de servicii cu plata in rate, daca angajatorul s-a oblibgat sa retina ratele scadente din salariu), reglementata prin cap. II al Indrumarului fostului Minister al Muncii si al fostului Consilui Central al Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania 53052/1995, emis in aplicarea art. 23 din L. 1/1970.
Nu este inscrisa in lege nicio obligatie expresa cu privire la emiterea de catre angajator la incheierea raporturilor de munca a "notei de lichidare".Incercati sa solicitati angajatorului sa va emita o adeverinta din care sa rezulte ca nu aveti niciun fel de obligatii fata de firma cu care ati incetat raporturile de munca sau/si cu tertii.
v. galateanu
Foaia de lichidare este o meteahna a legislatiei comuniste. Cf. L 1/1970 era obligatorie foaia de lichidare, exista angajarea prin transfer de la o entitate la alta si noul angajator prelua debitele fara sa fi fost necesara executarea silita prin executor. Unii care inca mai au amintiri, practica si astazi foaia de lichidare, dar ea nu mai foloseste la nimic nici macar angajatorolui care face lichidarea pentru ca daca angajatul are debite in legatura cu munca sa, potrivit Legii 53/ 2005 este necesara obtinerea titlului executoriu prin sentinta privind raspunderea patrimoniala.
Nu este prevazut in nici un act normativ anume acest lucru si mai degraba acum dupa 1989 acest fapt este o pratica .
viorica.galateanu a scris:

...... potrivit Legii 53/ 2005 este necesara obtinerea titlului executoriu prin sentinta privind raspunderea patrimoniala.


Legea nr.53/2005 nu face referire la niciun titlu executoriu ....:hm: ... Legea nr. 53 din 17/03/2005 (Lege 53/2005) este legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 86/2004 privind unele masuri financiare in domeniul sanatatii ....:)

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare este necesara? ancaoroian ancaoroian Buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti daca e necesar sau obligatoriu sa solicit angajatorului sa-mi dea nota de lichidare semnata, in situatia in care nu ... (vezi toată discuția)
Concediere conform art.65,alin.1,legea nr.53/2003(2011). buiga buiga Conform acestei legi;ce drepturi am? In decursul activitati la societatea care m-a concediat,mi-au fost retinuti din salariu niste bani care constituiau ... (vezi toată discuția)
Fisa de lichidare ContSters31759 ContSters31759 Buna ziua, Este obligatoriu sa se emita fisa de lichidare la incetarea raporturilor de munca? (vezi toată discuția)