avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt anonim la DNA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt anonim la DNA

Ce sanse are un denunt anonim sa declanseze sesizarea din oficiu a DNA, in conditiile in care exista pe site-ul oficial un formular pt. denunt dar care necesita completarea datelor personale?
Mentionez ca este vorba de un prieten care este amenintat de persoana pe care doreste sa o denunte si care se teme ca nu sunt destule dovezi pentru a declansa procedura de protectie a martorului si nu se poate expune.
@trope_doi
raspunsul va este conferit si legal precizate de catre art 223 al 3 Cod procedura penala
Exista chiar si o hotarare a CSM care prevede ca nu se sesizeaza in cazul anonimelor.
Oare chiar nu functioneaza denuntul anonim? Ultima fraza din primul articol:
[ link extern ] /

Ce s-ar putea intelege prin ceea ce scrie la: 2.Principiile activitatii de sesizare, pct-ul 4, si 4.Modalitati interne de sesizare, pct-ul 4.4 (e mentionat pana si zvonul public) la adresa:
[ link extern ]



@ynocentta, unde scrie in art 223 despre “denuntator” in “situatia privativa de libertate”? Ati citit, macar, ce v-am intrebat? Dv “explicati” situatii posibile cand persoana care lanseaza intrebarea nu face referire la vreo situatie privativa de libertate?

V-am intrebat: ce anume va determina sa deduceti ca denuntatorul e in situatia “privativa de libertate”? Care unitate de detinere?
Si mi-ati raspuns: raspunsul va este conferit si legal precizate (?) de catre (?) art 223 al 3 Cod procedura penala.
Semnele de ? imi apartin…

Art. 223. - Denuntul este incunostintarea facuta de catre o persoana sau de catre o unitate dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal, despre savarsirea unei infractiuni.
Denuntul trebuie sa contina aceleasi date ca si plangerea.
Denuntul scris trebuie sa fie semnat de denuntator, iar in cazul denuntului oral, acesta se consemneaza intr-un proces-verbal de catre organul in fata caruia a fost facut.
Denuntul anonim nu poate fi luat in considerare ca si mijloc de proba.
Denuntul anonim nu este conform legii.
Asa cum a aratat Ynocentia mai sus asa este.

In schimb, exista posibilitatea autosesizarii organului printr-un denunt anonim in urmatorul fel : Alo, vezi ca luat mita X si are banii in buzunar.
Organele gasesc banii cu ocazia perchezitiei corporale, etc.

avocat Claudiu Lascoschi
Dle, avocat Lascoschi, cine a scris ca denuntul anonim ar putea fi... mijloc de proba ?! :stunned:
Si multi au scris ca denuntul poate constitui o forma a sesizarii din oficiu.
Denuntul anonim nu e conform legii...
Nici zvonul public nu e – si, totusi, sta (poate sta) la baza inceperii unei cercetari penale privind infractiuni de coruptie, spalare de bani etc...
Si zvonul – cu scuzele de rigoare – nu foloseste telefonul.

Alte discuții în legătură

Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)
Politia sau procuratura ContSters233635 ContSters233635 POLITIA si procuratura ca sa intocmeasca un dosar penal sau urmarire penala trebuie sa aiba martori,filmari video si prindere in flagrant ca sa aiba toate ... (vezi toată discuția)