avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Telemunca pt firma din strainatate, cine ce si unde ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Telemunca pt firma din strainatate, cine ce si unde plateste

Buna ziua,
Daca inchei un contract de munca (telemunca practic) in calitate de salariat al unei firme straine dintr-o tara UE (fara sediu in RO), cum anume se platesc taxele, CASS, CAS !?!? Si cine anume le plateste, pentru ca in toate documentele pe care le-am citit pana acum nu specifica nimeni nimic, este o nebuloasa totala. Ce formulare trebuie si de unde le iau !?

Fiind vorba de salariu, cine va plati aceste obligatii (sanatate, pensii)? In cazul unei firme din RO le vireaza angajatorul, dar daca firma e afara, cum functioneaza chestiunea ?!

E posibil ca firma / tara respectiva sa considere ca taxele pe venit trebuiesc platite la sursa (adica in tara respectiva) - cum ma asigur ca nu se trezesc cei din RO ca vor sa le platesc si aici? Formulare, responsabili ?!?

Multumesc frumos!

PS: nu e evorba de contract intermediat de vreo firma din RO, deci practic nu exista nici o legatura cu RO alta decat alegerea de a locui aici pe perioada respectiva
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
avo7, utilizator
Cel mai recent răspuns: avo7 , utilizator 20:03, 25 Martie 2018
In general, daca de incheie un c.i.m., sarcina platii contributiilor ii revine angajatorului.

Din ce tara este angajatorul ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Daca sunteti angajatul unei societati straine se va aplica legea din tara in care acea societate este inregistrata. Toate taxele se achita in tara respectiva conform legislatiei locale.
Legea privind Telemunca inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial , deci inca nu produce efecte juridice.
Buna ziua,
Multumesc pt raspuns, dar nu stiu daca e chiar asa. De pe siteul UE mi-au raspuns de ex. cum ca cel putin contributiile sociale ar trebui achitate in statul unde ai rezidenta, indiferent de statul unde e inregistrat angajatorul (conform EC Regulation)
Deci pana la urma, cum si unde se platesc contributiile ?!
Legea din RO se refera la angajatorii din RO, dar daca angajatorul e "afara"?

Chestiunea cu impozitele e partea a 2-a ....

Legea aceea cu telemunca urmeaza a se publica curand, sau e "in discutii", ceea ce in RO poate insemna ... peste X ani ...

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
avo7, utilizator
Proiect de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă este trimis la Presedintele României pentru promulgare .
posibil din Germania ...
Unde sa le plateasca si cum ?!
In EUR?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
avo7, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii salariale si impozit aferent salariului obtinut din strainatate Cateye Cateye Sunt angajata a unei firme cu sediul in Polonia, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata. Activitatea pe care o desfasor este exclusiv pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Contributii salariale pt cetatenii straini amya1808 amya1808 Societatea noastra va angaja un cetatean strain, care isi va mentine domiciliul in strainatate (UE) si nu isi va stabili resedinta in Romania. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit persoana fizica-reprezentanta sabinna sabinna O persoana cetatean roman cu domiciliul in Romania este salariata a unei firme straine ( din UE - Bulgaria ) ) si lucreaza in Romania in cadrul Reprezentantei ... (vezi toată discuția)