avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sărbători legale. La câte zile libere au dreptul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sărbători legale. La câte zile libere au dreptul cei de altă religie decât cea ortodoxă?

Buna ziua.
Am urmatoarea dilema.
In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. 139 din Codul Muncii, Vinerea Mare este sarbatoare legala, deci zi nelucratoare, la fel si prima si a doua zi de Paste (respectiv 8 si 9.04.2018).
Intrucat ptr catolici Pastele este pe 01 si 02.04.2018, iar vinerea mare ar fi pe 30.03.2018, cum acord eu zilele libere (nelucratoare) in care acesti doi salariati vor sta acasa?
La cate zile libere (de sarbatoare legala) are dreptul salariatul care este catolic? Are cumva inca o zi in plus (fata de cele doua) ptr vinerea mare? Si daca solicita cele doua zile conform art. 139 din CM cum va fi pontat in zilele de sarbatoare legala care sunt de Pastele crestin ortodox. Poate solicita zile libere din condediul de odihnă (atata timp cat prima si a doua zi de Pastele ortodox, adica 08 2i 09.04.2018 sunt zile nelucratoare?).
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:37, 2 Mai 2018
Adica, nu inteleg? Isi poate angajatul lua zile de concediu, nu?
Ce alte variante ar fi?
Salariatul isi poate lua zile de CO sau angajatorul ii poate acorda liber cu recuperarea orelor.
Astea erau si mai sus, ok.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia muncii stabileste ca salariatii au dreptul sa beneficieze anual de anumite zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Insa, avand in vedere ca cele mai multe dintre ele sunt destinate, in principal, crestinilor ortodocsi, cum se procedeaza in cazul persoanelor de alte religii? In acest sens, s- a cerut un punct de vedere oficial de la Ministerul Muncii.
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt prevazute in Codul muncii si sunt, in prezent, in numar de 12. Dar la acestea se adauga si doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale ale cultelor religioase legale, altele decat cele crestin-ortodoxe, pentru persoanele care apartin de ele.
Concret, salariatii care nu sunt crestini au dreptul sa primeasca liber atat cu ocazia sarbatorilor legale crestine (plus liberele legale fara insemnatate religioasa: 1 si 2 ianuarie, 1 mai, 1 decembrie), cat si cu ocazia a trei sarbatori majore ale propriei religii. Aceasta informatie a fost confirmata, la solicitarea AvocatNet.ro, de catre Ministerul Muncii.
"In conformitate cu art. 139 alin. 1 din Codul Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- Vinerea mare, prima vineri inainte de Pasti
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator, astfel cum prevad dispozitiile alin. 2 al articolului mentionat.
Fata de cele de mai sus, persoanele apartinand altor culte religioase decat cele crestine vor beneficia atat de zilele de sarbatoare legala mentionate anterior, cat si de inca doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale declarate astfel de cultul religios respectiv", au explicat, pentru publicatia noastra, reprezentantii Serviciului Comunicare, Mass-Media si Statistica din cadrul Ministerului Muncii.
Acest aspect a fost lamurit initial de catre Raluca Dinica, director operational Smartree Romania: "Persoanele care apartin altor culte religioase (inclusiv angajatii crestini care nu sunt ortodocsi -- catolicii, baptistii etc.) beneficiaza atat de zilele libere legale crestine (ortodoxe), cat si de alte doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale".
Totodata, referitor la acelasi subiect, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti au tinut sa sublinieze ca in lege nu se fac distinctii si, prin urmare, unei prevederi cu caracter general trebuie sa-i corespunda tot o aplicare generala.
"Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori»", a mai spus Raluca Dinica.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2018
iolanda15, utilizator
Nu inteleg partea finala cu alternativ si cumulativ, dar in rest sunt de acord cu rationamentul doamnei, dar nu si cu rezultatul sau.
Pentru crestini, prima si a doua zi de paste. Zice care Paste? Nu zice, deci e sarbatoarea religiei lor, fie catolica, fie ortodoxa. Nu scrie nicaieri ca daca esti crestin, dar nu ortodox, primesti de mai multe sarbatori pascale liber. Nu se desprinde de nicaieri. Ba mai mult, ar mirosi a discriminare, un catolic sa aiba 4 zile libere platite, un ortodox doua. Nu e ok, cf. legii.
Asadar, la exprimarea generica, legea se aplica generic, zilele libere se stabilesc in functie de ce spune fiecare angajat ca e, catolic, ortodox etc.
Pentru cei din alte culte, pare ca legea le creeaza un avantaj la numarul de zile libere. Nu si crestinilor. Aceasta mie imi pare discriminare. Interpretarea de mai sus se raporteaza la aplicarea in practica si la similitudinea cu alte culte necrestine. Eu nu cred ca are temei legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastele catolic - sarbatoare legala? irumes irumes Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii, alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: - 1 şi 2 ianuarie; - ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru cei cu alte religii. putem să acordăm zile libere de paștele catolic și să nu se vină la birou nici de paștele ortodox? ASL ASL Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat ne cere zile libere pentru Pastele catolic (el fiind catolic). Putem sa-i acordam zile libere acum de ... (vezi toată discuția)
Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)