avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere pentru cei cu alte religii. Putem să ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere pentru cei cu alte religii. Putem să acordăm zile libere de Paștele catolic și să nu se vină la birou nici de Paștele Ortodox?

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat ne cere zile libere pentru Pastele catolic (el fiind catolic). Putem sa-i acordam zile libere acum de Pastele catolic si sa nu vina la birou nici de Pastele Ortodox? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:31, 8 Aprilie 2018
Liliana Gradinaru a scris:

Cornel, angajatul nu are alta religie decat crestina. E catolic, aka crestin.
Claudiu, Pastele nu e sarbatoare nationala.


Liliana, atata timp cat se da liber de Pastele ortodox la toata lumea este o sarbatoare recunoascuta prin lege ca fiind libera.Nu cunosc sa existe derogari in sensul ca fiecare va fi liber atunci cand are sarbatoarea pascala si ca va lucra de Pastele ortodox in acest caz.Este o norma de drept general obligatorie care trebuie respectata.
Cei care ar alege sa lucreze si s-ar putea in mod obiectiv acest lucru ar trebui platiti ca si cum ar fi zi libera precum duminica.

Chiar daca este crestin, nefiind ortodox are alte zile de Paste si nu poate fi obligat sa lucreze decat daca legea ar deroga recunoascand ca zile libere si Pastele catolic.

La el solutia consta in aceea ca ii este recunoscut dreptul la sarbatoarea pascala ceea ce este ceva separat si are ca izvor de drept alta norma juridica.
Adica are dreptul de a nu lucra de Pastele catolic.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu am inteles ce se urmarea. Daca se urmarea ca sa se gaseasca o solutie sa se inchida firma de Pastele ortodox sau sa se oblige angajatul sa isi ia liber din concediul sau sau ce altceva se urmarea.
De putut se poate, se poate da angajatului oricate zile libere platite...
Claudiu, legea recunoaste ca zile libere Vinerea mare si prima si a doua zi de Paste. Legea nu sp;une ca vorbim despre Pastele ortodox, asta este o extrapolare fara temei.
Catolicii au liber de Pastele catolic, legal. Ortodocsii, de Pastele ortodox. Cf. legii care nu distinge despre ce Paste vorbim. E vorba despre sarbatoarea Pastelui crestin, fiecare religie cand o are.
Legea nu deroga nimic, legea reglementeaza liberele de Paste. Fiecare cu Pastele lui, ortodox, catolic. Fiecare are liber de sarbatoarea lui, nu de pastele vecinului.
Liberele de Pastele ortodox sau catolic nu au alt izvor juridic decat legea, Codul muncii. Codul muncii vorbeste despre liberele legale pentru crestini si pentru alte religii. Cand are fiecare sarbatorile sale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca s-ar face astfel legile, sa stiti ca multi romani s-ar declara musulmani - Ramadanul incepe pe 15 mai si se termina pe 14 iunie. In Vest se serbeaza Pastele catolic si au liber atunci. Nimeni nu are liber de Pastele ortodox. Poate sa primeasca zile de concediu sau fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilele libere conform art. 139 codul muncii Ramona_zz Ramona_zz Buna ziua, Pe langa zilele libere care sunt cunoscute si intelese de toata lumea: - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de Pasti; - 1 mai; - prima si a ... (vezi toată discuția)
Prevedere legala zile libere sarbatori legale MarcelaS MarcelaS Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste prevederea legala de mai jos: [i]Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: ... (vezi toată discuția)
Sărbători legale. la câte zile libere au dreptul cei de altă religie decât cea ortodoxă? irumes irumes Buna ziua. Am urmatoarea dilema. In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. ... (vezi toată discuția)