avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. Ce valoare mai are un contract de închiriere în condițiile în care ei pot vinde și pot da afară chiriașii oricând vor?!

Buna ziua,

Avem contract de inchiriere pe 3 ani (pana in 2020) si proprietarii vor sa vanda apartamentul, prin urmare ne-au dat scris de ei si semnat, o notificare de reziliere a contractului. Prin urmare, conform acelei notificari, ar trebui sa plecam din apartament pe 15 august anul acesta.

Proprietarii se absolva de orice obligatii si nu vor sa ne ajute nici macar cu mutatul. Apartamentul era in paragina cand am venit sa locuim in el si noi (chiriasii) l-am renovat si l-am facut frumos, cu banii lor si cu efortul nostru. Acum au venit sa faca poze la ceea ce ne-am straduit noi sa facem frumos cu un efort enorm, ca sa-l puna pe internet la vanzare.

Pot proprietarii in mod legal sa faca ceea ce am descris mai sus? Ce valoare mai are un contract de chirie in conditiile in care proprietarii pot vinde si pot da afara chiriasii oricand vor ei!?

AL
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
raspunsul la intrebare e stipulat la clauza de reziliere.
Toate contractele de inchiriere incheiate cu ICRAL ( RIAL) inainte de 1990 si cam pina prin 2000 se incheiau pe termen nelimitat...

adimanea a scris:

Sincer ma mir ca domnisoara avocat nu cunoaste legislatia referitoare la locatiune. Nu poate domnule sa va dea afara daca respectati clauzele contractuale, Nu cred ca in cazul inchirierii unui apartament chiriasul e de acord cu o clauza de reziliere unilaterala atunci cand respecti clauzele contractuale. Eu nu am auzit de asa ceva. Si din cate stiu un contract de inchiriere al unei locuinte nu se face pe termen nelimitat. Daca proprietarul decedeaza el poate fi opozabil maxim cinci ani de la data semnarii. Si mai stiu ca cel care cumpara isi asuma acest contract, adica nu va poate evacua. Bineinteles daca acest contract intruneste conditiile legale

e vorba de un contract din 2017 totusi

Cornea Florin a scris:

Toate contractele de inchiriere incheiate cu ICRAL ( RIAL) inainte de 1990 si cam pina prin 2000 se incheiau pe termen nelimitat...

Cititi art. 1816 cod civil unde se vorbeste de contractul de locatiune pe perioada nedeterminata." [ link extern ] ".

Chiar daca nu se mai incheie in prezent pe perioada nedeterminata , asta era sensul pentru care s-a prevazut denuntarea unilaterala cu preaviz.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
Florin Cornea , Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cluca_alex a scris:


Pot proprietarii in mod legal sa faca ceea ce am descris mai sus? Ce valoare mai are un contract de chirie...


Depinde. Pot sau nu pot în funcție de ce ați semnat.

Dacă părțile convin astfel, locațiunea încetează în cazul înstrăinării bunului dat în locațiune”. (1812 alin 1 NCC)

Întâi de toate, ar trebui să (re)vedeți dacă n-ați semnat cumva sub vreo clauză care seamană cu art. redat mai sus.
Eu n-am cum să ghicesc (în frunzele de ceai de dimineață) nici conținutul clauzelor contractuale, nici conținutul notificării.

Apoi, dacă nu există o astfel de clauză, discuția se mută pe opozabilitatea contractului față de dobânditor (art 1811NCC).

În ce privește „valoarea” pe care o mai are un contract... Mai are cam tot atâta cătă atenție i-ați acordat la vremea redactării/semnării lui. Cele mai „simpatice” situații sunt acelea în care o parte (chiriașul, bunăoară) caută până găsește un model de contract „frumos” scris... Doar că el fusese scris/ gândit pentru celalată parte (proprietar). Iar în viitor, cea dintâi parte constată că, pentru ea, contractul mai are cam tot atâta „valoare” cât hărtia pe care l-a copiat. Fiindcă el fusese gândit în folosul celeilalte părți.


... l-am renovat si l-am facut frumos, cu banii lor si cu efortul nostru...


Sublinierea îmi aparține.
Presupun că banii lor sunt ușor de dovedit.
Despre efortul dvs. ați creionat ceva, pe undeva?

În rest, mi se pare că răspunsurile de aici migrează către aspecte care nu au legătură cu situația de fapt. (Bunăoară: 2020-3 ani = 2017 = contract încheiat sub imperiul NCC și pe perioadă determinată. Nu văd ce relevață ar avea răspunsurile cu privire la ce a fost în ... „sezonul juridic primăvară-toamnă 90”. Și, există și acum posibilitatea încheierii unui contract pe durata nedeterminată - că doar nu s-a apucat legiuitorul să scrie în NCC reguli pentru închirierea făcută fără determinarea duratei, doar așa, ca să se afle în treabă. Dar nu despre asta este vorba în speță)
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala contract inchiriere ctbv2015 ctbv2015 Buna seara, Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)