avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituirea de parte civila in procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituirea de parte civila in procesul penal

Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate. Pretentiile de despagubiri, rezultate dintr-un contract de transport, formulate printr-o cerere reconventionala care a fost respinsa de instanta civila ca prescrisa pot fi valorificate prin constituirea ca parte civila in procesul penal? Este posibil? Cum se procedeaza? Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati putea da un sfat.
Momentul citirii actului de sesizare este momentul in care se citeste in sedinta publica actul de sesizare -rechizitoriul- care a fost trimis de catre Parchet si care o investeste.
Si mai simplu .. termenul la care din dosarul ajuns la instanta de judecata este citit rechizitoriul in sedinta.
Veti primi citatie pentru acest termen.
Citirea actului de sesizare marcheaza intrarea in fondul cauzei , dupa investirea instantei cu respectiva cauza. Actul de sesizare a instantei este rechizitoriul procurorului , intocmit de acesta la terminarea urmaririi penale si prin care inculpatul este trimis in judecata.
apaidiu a scris:

Momentul citirii actului de sesizare este momentul in care se citeste in sedinta publica actul de sesizare -rechizitoriul- care a fost trimis de catre Parchet si care o investeste.
Si mai simplu .. termenul la care din dosarul ajuns la instanta de judecata este citit rechizitoriul in sedinta.
Veti primi citatie pentru acest termen.


In practica, foarte rar se citeste actul de sesizare.
Dar daca partea are avocat intelege si fara sa fie efectiv citit actul de sesizare a instantei.
Va multumesc pentru raspunsuri. Din cate am inteles, prescrierea actiunii pentru recuperarea pagubei (despre care am relatat anterior) va opera si in cadrul laturii civile a procesului penal, nu? Si, daca ma constitui ca parte civila in procesul penal, actiunea civila va fi respinsa ca prescrisa. Corect?
Conform prevederilor art. 22 alin. 2 C.proc.pen, hotararea definitiva a instantei civile prin care a fost solutionata actiunea civila (atunci cand actiunea civila este solutionata separat si inaintea actiunii penale) nu are autoritate de lucru judecat in fata organului de urmarire penala si a instantei penale cu privire la existenta faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia. Prin interpretarea acestor prevederi exprese limitative, rezulta ca, cu privire la toate celelalte aspecte, hotararea civila are autoritate de lucru judecat in fata instantei penale. Tanand insa cont de faptul ca nu se plateste taxa de timbru pentru cererea de constituire parte civil in dosarul penal, este in interesul dvs. sa formulati aceasta cerere si sa va aparati interesele, lasand instanta sa hotarasca. Asa cum au spus si colegii mei, puteti formula cerere in tot cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, pana la citirea actului de sesizare. De regula, citirea actului de sesizare are loc la primul termen de judecata cu procedura indeplinita fata de toate partile din proces (prima zi de infatisare). Sfatul meu este sa formulati aceasta cerere si sa va aparati interesele, de preferat angajandu-va un aparator. De altfel, Decretul nr. 157/1958 privitor la prescriptia extinctiva stipuleaza si situatiile in care se poate solicita repunerea in termenul de prescriptie.
Succes!

Alte discuții în legătură

Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Tentativa de omor ContSters274040 ContSters274040 Buna ziua, sunt implicat intr-un proces pentru tentativa de omor, ca victima. Inculpatul nu are nimic pe numele lui, ca bunuri materiale si nici conturi ... (vezi toată discuția)