avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe conturi și executare silită după 10 ani
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe conturi și executare silită după 10 ani

Buna ziua, in urma cu 10 ani, împins de visul de a lucra pe cont propriu și de a avea propria afacere, am preluat o firma de la cineva. Era vorba de un mic bar la noi in sat. După ce am semnat actele de preluare a firmei, am aflat de datoriile uriașe ale acesteia. Având doar 21 de ani și necunoscând deloc legea, m-am panicat și am închis micul bar rămânând cu paguba, banii investiți in preluarea firmei, fără alte demersuri. Azi, după 10 ani, ma trezesc cu o scrisoare de la ANAF care ma înștiințează ca mi s-a pus poprire pe conturi și urmează a fi executat silit pentru suma de 60468 RON. Ce as putea face? Nu am de unde plăti o asemenea suma.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai2886 , utilizator 08:18, 19 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu va poate executa nu o sa va execute.
Puteti încerca o contestație la executare daca s-a prescris datoria si ati putea scăpa de ea în acest fel.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ai gresit cumplit. Cazuri clasice prin care evazionistii paseaza obligatii uriase. Ai ocazia sa te lase in chiloti. Si momentul istoric este dificil in sensul ca statul alearga dupa bani cu limba scoasa. Iti recomand sa-ti angajezi rapid un avocat cu experienta in litigii comerciale. Vezi pe unde este acum cel ce ti-a vandut firma si reciteste toate hartiile pe care le-ati intocmit atunci. Eventual fa si o plangere penala contra lui, pentru inselaciune. Politica strutului in astfel de cazuri, nu e buna.
Stai liniștit și nu te mai panica. Vorbește cu un avocat, și se rezolva.
Nu poți fi făcut răspunzător de actele altor persoane.
Dar, urgent, ia legătura cu un avocat. Pentru că este posibil sa ai un termen de 15 zile ii care poți contesta acel act.

In plus, la cum descrii tu, este posibil că acele datorii sa se fi prescris de ceva ani. Dar asta nu este o garanție
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
Quartila, utilizator
Multumesc de răspunsuri, am apelat deja la un avocat și s-au început deja demersurile pentru depunerea contestației. Au trecut deja 5 ani de la hotărârea judecătorească, s-ar putea sa am o șansă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le Mihai2886, un membru al familie mele a trecut prin ceva asemanator, e drept ca suma a fost mult mai mica.
Politica ANAF este de a-si recupera datoriile. Termenul de prescriptie este de 5 ani, incepand de la data de 31.12 a anului cand s-a inregistrat datoria. Pentru aceasta, orice plata facuta de debitor (chiar si 1 leu) catre ANAF, indiferent pentru ce scop face plata, trece in contul vechii datorii si modifica termenul de prescriptie.
De ex: aveati de platit o suma catre ANAF in martie 2016, termenul de prescriptie incepe sa decurga incepand cu 01.01.2017 deci datoria se va anula dupa 31.12.2021. Atentie!!! Daca pana la data de 31.12.2021 dvs obtineti (sa zicem in 2018) niste venituri din chirie si platiti la timp impozitul pentru aceste venituri, sumele platite de dvs se vor duce in contul vechii datorii, prin aceasta ANAF considerand ca va recunoasteti vechea datorie si ati platit in contul ei. Daca ati platit in orice luna a anului 2018, termenul de prescriptie a vechii datorii se va modifica, se va calcula incepand cu 01.01.2019 si asa mai departe. V-am scris toata povestea pentru a intelege ca e posibil ca datoria sa nu se fi prescris pana acum.
ANAF are mari probleme cu evidentele, cu calificarea personalului, echipamentele IT, etc. Si ca de obicei, noi suntem vinovati. Intelegeti ca noi, mici contribuabili, nu avem sanse in lupta cu sistemul fiscal. Prezumtia de nevinovatie nu se aplica. Suntem acuzati uneori fara probe si tot noi alergam ca sa ne dezvinovatim. In cazul pomenit de mine cu membrul familie, termenul real de prescriptie fusese depasit (in calcul am tinut seama de ce v-am pomenit mai sus) si la ghiseul ANAF i s-a spus sa ii dea in judecata daca nu-i convine. Datoria fiind de aproape 400 lei, a preferat sa-i plateasca decat sa umble prin tribunal cine stie cati ani....
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
oldgeorge, utilizator

Alte discuții în legătură

M-am trezit cu popripre pe cont in urma cu cateva zile. singura ... stanvasilesv stanvasilesv M-am trezit cu popripre pe cont in urma cu cateva zile. Singura informatie din SMS e numele executorului. Acesta nu mi-a spus decat ca ar fi o factura ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii asociatia de proprietari andreicsm andreicsm Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am datorii la asociatia de proprietari incepand cu luna septembrie 2013 (ultima intretinere achitata a fost ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie ATC ATC Va rog sa ma lamuriti in privinta unui termen de prescriptie. In urma unei hotarari judecatoresti am fost obligat sa platesc catre ANAF suma de 100.000 ron. ... (vezi toată discuția)