avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot solicita îndreptarea erorii efectuate de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot solicita îndreptarea erorii efectuate de instanță privind calculul la plata cheltuielilor de judecată pe care pârâtul trebuie să mi le plătească?

Cum se procedeaza repararea erorii cauzate de instanta la plata cheltuielilor de judecată?
Mentionez ca in momentul cand am introdus actiunea in judecată, am depus si probe privind cheltuielile de judecată, iar ulterior, procesul fiind in continuare cu dezbateri și alte probe, a trebuit sa mai cheltuiesc alti bani pentru transport, xerox, avocat in plus, etc.

Instanta s-a promuntat, mi-a dat dreptate si a obligat pe parat la plata cheltuielilor de judecata, insa s-a făcut o eroare de calcul, instanta nu a tinut cont de probele depuse de fiecare dată cand am depus inscrisuri privind cheltuielile de judecată.

Hotararea poate fi atacată cu recurs, asa precizează documentul instantei, totul este perfect, numai ca eroarea este la plata cheltuielilor de judecată.

Pot ataca cu recurs hotararea instantei prin care sa precizez ca am atacat hotararea cu recurs privind eroarea la plata cheltuielilor de judecată?
Dacă nu, atunci cum pot solicita indreptarea erorii efectuate de instanță privind calculul la plata cheltuielilor de judecată pe care pârâtul trebuie sa mi le plateasca?
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 15:15, 4 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Având în vedere că pot face obiectul îndreptării unei hotărâri judecătorești și erorile de calcul, puteți încerca să formulați și să depuneți o cerere prin care solicitați îndreptarea erorii materiale strecurată în dispozitivul respectivei sentințe (art 442 Cod procedură civilă), cu arătarea motivelor de fapt și de drept.
De asemenea, vă puteți prevala și de calea de atac prevăzută de lege.
As alege prima varianta avand ca obiect ,,indreptarea unei hotarari judecatoresti''.

De ce ar mai fi nevoie sa ma prelavez si de calea de atac prevăzută de lege - recursul, mai ales ca art. 445 (Cod procedură civilă) spune clar: ,,Îndreptarea nu poate fi cerută pe calea apelului sau recursului'',.

Nu am nimic impotriva a ceea ce s-a motivat in hotarare, sunt de acord cu ce a motivat instanta, sunt impotriva doar a erorii de calcul pentru cheltuieli de judecată, am cheltuit mai mult, am depus inscrisuri privind cheltuielile de judecată, dar s-a calculat gresit.

Problema cu care ma confrunt acum este următoarea:
1) La formularea actiunii de indreptare a unei hotarari judecatoresti, mai trebuie sa achit o taxa de timbru judiciar?
2) Exista un termen prevăzut de lege in care pot formula actiunea de indreptare a hotararii judecatoresti de la data primirii comunicării a hotararii?
Buna seara!
Pe noul cod civil taxa este 20 de lei, dar nu se cere a fi depusa inainte de pronuntare, caci daca va aproba cererea ar trebui sa va restituie taxa de timbru. Ca urmare, doar daca instanta va respinge cererea va transmite sa achitati taxa de timbru.
Termenul pentru corectare eroare materiala nu exista. In schimb cititi cu atentie motivarea instantei, daca scrie clar ca partea care a pierdut procesul sa plateasca cheltuielile de judecata, daca instanta expune vreun calcul, o insumare a cheltuielilor sau ceva de genul. Daca depasiti termenul de 30 de zile iar instanta constata de fapt ca nu a fost eroare de calcul ci a fost o omisiune a unor cheltuieli, care trebuie analizate daca intra in categoria de cheltuieli datorate de partea aflata in culpa procesuala sau nu intra in sfera celor datorate, acesta va fi considerata o analiza de fond ceea ce nu se pronunta pe cererea de indreptare erori de calcul.
Fara sa citesc hotararea, nu imi pot da seama daca instanta a analizat aceste cheltuieli si le-a admis in sarcina partii adverse, dar a uitat sa le insumeze sau nu le-a analizat, chiar daca dvs. le-ati depus la dosar.
Este doar o opinie.
Da, instanta a precizat ca partea ce a pierdut procesul sa plateasca cheltuielile de judecată, fara sa faca un calcul, adica fara sa analizeze ca de fiecare data am depus probe privind cheltuielile de judecată. (Probabil ca judecatorul a vazut un inscris privind cheltuielile efectuate pana la termenul respectiv, fara a mai lua in considerare ca la dosar mai exista si alte inscrisuri privind alte cheltuieli efectuate anterior).

Ce de de facut in cazul de mai sus?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata!
Daca nu stapaniti bine jurisprudenta pe aceasta tema, a cheltuielilor de judecata, va sfatuiesc sa apelati la un avocat care sa citeasca hotararea apoi sa va sfatuiasca. Ca sa nu gresiti e necesar studiul expunerii considerentelor in emiterea dispozitivului hotararii.
E ceva de comentat in aceasta speta. Daca aveti de recuperat mai multe tipuri de cheltuieli: taxa de timbru, xerox, asistenta juridica, transport etc e mai complicat daca nu sunteti familiarizat cu solutionarea acestora. E greu sa expun eu aici toate variantele, probabilitatile cu referire la fiecare tip de cheltuiala in parte. Nici nu stiu cum apare in hotarare, apare doar o suma sau spune ca suma reprezinta un tip de cheltuiala.... Nu ma pot pronunta.
Ma gandesc la o cerere de completare dispozitiv, in termenul de recurs, pentru cheltuielile ce nu au fost date.

Alte discuții în legătură

Emitere titlu de proprietate cu hotarate judecatoreasca. Costy 27 Costy 27 Am obtinut hotararea definitiva pentru 1,8 ha de teren spre emiterea TP,dar pe hotarare specifica ca nu obliga comisia la cheltuielile de judecata ca nu ca nu ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare hoarare judecatoreasca madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, Instanta de judecata trece gresit in hotarare cuantumul taxei de mediu si cheltuiala de judecata. Se poate formula cerere de indreptare eroare ... (vezi toată discuția)
Ce anume se intelege prin eroarea materiala intr-o sentinta data ... Roman85 Roman85 ce anume se intelege prin eroarea materiala intr-o sentinta data la fond si va rog sa imi spuneti totodata daca o pot ataca prin contestatie ... (vezi toată discuția)