avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament vandut cu o datorie catre asociatie - de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament vandut cu o datorie catre asociatie - de care cumparatorul nu a stiut; cine trebuie sa o plateasca?

Buna seara,
am cumparat de curand un apartament, fostul proprietar fiind pana la data vanzarii si Presedinte al asociatiei de proprietari din bloc.

cand am mers la vizionare, nu am gasit afisate ca peste tot listele cu datoriile fiecarui apartament, costuri lunare de intretinere etc.

pt vanzare, dl presedinte si-a emis o adeverinta semnata doar de el, nu si de contabil sau altcineva, cu zero datorii la intretinere si catre asociatie (standard, pentru vanzare).

acum, pe listele cu apartamente, la apt meu apare o datorie de 1000 lei ( aproximativ) ramasa neachitata de fostul proprietar pentru fondul de reparatii al acoperisului.

Decizia privind reparatia acoperisului si strangerea unei sume de aprox 1000 lei pe apt s-a luat cu aprox 1 an in urma; reparatia nu s-a infaptuit pana in prezent, lumea a strans bani de aprox 1 an de zile, unii sunt la zi cu platile, altii nu; cea mai mare datorie e a apt meu - probabil ca dl presedinte stia ca va vinde si n-a mai platit.

dar nici mie nu mi-a spus ca e neplatita.

acum:
in ziua vanzarii, separat de contractul de vanzare/cumparare, eu am semnat cu el un act de mana in care scrie clar ca datoriile de orice natura ale apartamentului de pana la data vanzarii sunt exclusiv ale lui, indiferent cand apar, si cele de la data cand eu devin proprietar - ale mele.

el fireste nu vrea sa plateasca suma de 1000 lei, zice ca el a plecat din bloc si ca nu mai are vreun interes aici.

eu nu vreau nici eu s-o platesc, faptul ca el n-a platit la timp nu cred ca inseamna ca o preiau eu ca datorie, mai ales ca n-am stiut de ea la momentul vanzarii.

asociatia de proprietari zice ca ar fi datoria mea; ca intrucat reparatia nu s-a facut pana a vandut el, daca ar fi platit banii i s-ar fi returnat la plecare.

v-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns, cum zice (sau interpreteaza legea): datoria e a lui sau a mea? daca e a lui, ce pasi am de facut pentru ca datoria respectiva sa nu mai apara in dreptul apartamentului meu?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:34, 8 Iunie 2018
Legiuitorul a dispus reguli generale nu dispozitii care sa acopere orice situatie care poate apare in cadrul unei asociatii de proprietari
Dv trebuie sa aveti in vedere momentul cand s-a impus constituirea fondului,aspectul ca majoritatea proprietarilor au respectat hotararea
Pentru clarificare solicitati oficial presedintelui de asociatie in exercitiu sa va comunice oficial data cand a intrat in vigoare hotararea de constituire fond reparatii si astfel veti putea demonstra ca obligatia constituirii fondului provine din perioada anterioara achizitiei bunului imobil de catre dv
Aveti dreptul sa notificati oficial vanzatorul cu obligatia achitarii sumelor cu titlu de restanta care ii revin sub sanctiunea solutionarii in instanta
Puteti sa ii precizati vanzatorului inclusiv aspectul ca prin emiterea unui document care nu respecta realitatea si nu este asumat de catre persoanele legal prevazute poate fi acuzat de incalcarea dispozitiilor in vigoare care pot genera inclusiv anularea contractului de vanzare cumparare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie locatari, fondul de rulment carmen2009 carmen2009 fondul de rulment mai este obligatoriu? administratorul mai poate aduna bani in avans ex lift reparatii?el zice ca aduna pentru 4 ani in avans? are dreptul? (vezi toată discuția)
Plata reparatie acoperis catalinmail072007 catalinmail072007 In data de 24 martie 2016 (data contactului de vanzare-cumparare) am achizitionat un apartament in care nu m-am mutat inca. Fostul proprietar trebuia, conform ... (vezi toată discuția)
Penalități asociația proprietari ralexa2007 ralexa2007 Bună ziua. As dori sa cumpăr un apartament dar este o situație care ma nedumereste. La lista de plata apar la penalități o suma destul de insistenta, ... (vezi toată discuția)