avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalitate contract habitatie sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalitate contract habitatie sub semnatura privata

buna ziua! sunt noua pe acest forum si vreau sa stiu daca un contract habitatie imobil semnat si scris ''de mana'' intre parti , fara sa fie in fata unui notar are valabilitate legala in caz de litigiu.
Am contractat un credit prin programul ''prima casa'' iar vanzatorii de la care am achizitionat imobilul nu mi-au specificat nimic de habitatie, mai ales fiind vorba de 6 luni, lucru care nu a fost stipulat nici in antecontract. Iar cu o zi inainte de a semna la notar contractul de v-c al imobilului mi-au spus ca nu mai vand fara habiatie 6 luni, gratis si fara acordul meu. Precizez ca le-am oferit avans, conform antecontractului 14000 euro . M-au asantajat mai mult sau mai putin si mi-au dat sa semnez o hartie scrisa de vanzator, prin care eu le permiteam sa beneficieze de perioada de habiatie 6 luni fara costuri. Vreau sa stiu, daca ma puteti ajuta , aceea hartie este valabila in cazul unui litigiu ? Ce pot face ? in toata aceasta perioada eu trebuie sa dau rata la banca 400 euro. Si eu s-au trezit acum ca vor habiatie cand eu aveam tot dosarul aprobat .
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 21:10, 3 Noiembrie 2009
Deoarece acest proces-verbal a fost incheiat inainte de a se semna contractul de vanzare/cumparare in fata notarului , ( pentru ca altfel nu l-ati fi semnat ) , inseamna ca acest proces verbal nu mai este valabil , pentru ca dumneavoastra ati platit pentru imobil un avans de 14 000 de euro plus diferenta , iar contractul de habitatie nefiind mentionat in contractul de vanzare/cumparare , inseamna ca diferenta de pret dintre antecontract si suma platita de dumneavoastra cuprinde si valoarea acestui contract de habitatie ( rata de 400 de euro pentru 6 luni plus cheltuielile de intretinere ,adica apa+gaze, caldura , etc.) .

Dupa parerea mea , contractul de vazare/cumparare dat in fata notarului , a anulat aceast contract de habitatie , deoarece contractul de vanzare/cumparare este ultimul act care atesta situatia imobilului , iar dreptul de abitatie trebuia cuprins in contractul de vanzare cumparare ca sa mai fie valabil .

Pentru ca aceasta perioada de habitatie de 6 luni nu a fost trecuta in contract , dumneavoastra puteti scoate de la Cartea Funciara situatia imobilului si sa solicitati evacuarea acestora .
Tin sa precizez ca ei m-au amenintat ca nu vor semna contractul de v-c daca eu nu voi semna inainte acel proces verbal. Noi am mai facut un antecontract la acelasi notar in momentul in care le-am virat in cont 14 000 euro, suma constituita ca avans unde nu era specificat nimic de habitatie, ci doar de diferenta de plata, si anume 57000 euro , suma care ar fi trebuit sa o primesc pe baza unui contract de credit de la banca. In momentul in care eu am obtinut toate aprobarile, de la fondul national de garantare si de la banca care a fost de acord cu finantarea , ei si-au adus aminte ca este iarna si , citez: ''unde sa ne mutam noi iarna sau primavara? Stati cam 6 luni sa vina vara!'', lucru care m-a infuriat . De fapt eu le-am virat avansul la 16 semptembrie 2009, urmand ca diferenta pana la 71.000 euro , adica 57000 euro sa o primeasca in maxim 4 luni(conform antecontractului de la notariat). Am obtinut toate avizele mult mai devreme(1 luna si jumatate) iar tragerea creditului se va face maine , dupa ce banca primeste extrasul autentic pe numele meu de la CF. Adica ei maine au in cont 71000 euro iar eu iau aprtamentul in posesie in luna mai 2010. Si eu incepand cu aceasta luna incep sa achit rate de 400 lunar+alte cheltuieli(asigurare locuinta, comisioane fond national) iar ei stau in imobilul meu fara sa achite nici macar o chirie corespunzatoare spatiului folosit. Totodata ma gandesc ce e posibil sa ma trezesc cu datorii (asociatie, gaz, lumina, telefon....etc) iar ei sa spuna atunci ca nu au locuit acolo. Incep sa cred orice...la ce le-a gandit mintea sa imi faca . Cred ca acum am fost mai explicita ,astfel incat va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac in acest caz. Oricum , din bun simt imi doresc sa accept volunatar sa ii las cam pana de sarbatori sa stea, dar dupa....
Eu cred ca trebuie sa incepeti sa-i evacuati imediat dupa ce primesc banii .
Daca vor sa stea in casa dumneavoastra , atunci trebuie sa va plateasca o chirie pe care urmeaza sa o stabiliti .
Nu vreau sa scriu in plus , dar consider ca daca o sa acceptati aceasta situatie o sa aveti surprize mari , mai ales ca in contract scrie fara costuri . :O:stunned:
Fara costuri inseamna ca va pot pricinui orice fel de pagube locuintei fara sa-i puteti trage la raspundere .
Daca vroiau sa mai stea in locuinta sase luni , trebuia sa se specifice acest lucru in contractul de vanzare/cumparare .

In situatia de fata este evident ca nu va puteti baza de buna lor credinta .

Ce va face sa credeti ca dupa ce o sa treaca sase luni o sa plece din locuinta ?

Cine o sa suporte cheltuielile de intretinere , avand in vedere faptul ca urmeaza perioada de iarna si o sa tot fie cheltuieli cu incalzirea , gazele , energia electrica , cablu tv , taxa radio-tv , asociatie , apa rece ,etc.

Chiar daca aveti unde sa stati , puteti sa inchiriati apartamentul deoarece este al dumneavoastra .

Sub nicio forma nu trebuie sa-i mai lasati sa locuiasca acolo daca si-au primit banii , deoarece daca ati accepta asta ar inseamna ca sunteti de acord cu acel contract incheiat sub semnatura privata .
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Daca as fi in locul dvs, eu as porni actiunea de evacuare a lor din apartament. Afara nu e nici iarna, nici viscol, pot sa se mute. Ce faceti daca ei risipesc banii si nu mai au la vara cu ce sa-si cumpere alta locuinta? Cred ca de fapt, ei asteapta sa cumpere in februarie, cand poate vor mai scadea preturile imobilelor, asa cum s-a intamplat anul acesta.
Mai bine ati incerca sa folositi sfaturile primite si sa actionati. V-au fortat mana, de ce sa fiti intelegatoare cu ei?
Eu cred ca de urgenta trebuie sa luati legatura cu un avocat consultant din Bucuresti inscris pe acest forum si sa incepeti actiunea de evacuare .
Daca dau foc la locuinta sau de la apartamentul dumneavoastra izbucneste un incendiu sau are loc o inundatie , societatea de asigurari nu o sa plateasca si o sa ramaneti buna de plata .
Si eu cred ca si-au facut socoteala sa profite de scaderea pietei imobiliare din aceasta iarna si mai mult ca sigur o sa risipeasca banii , pentru ca de obicei asa se intampla .

Alte discuții în legătură

Executare silita proprietari vechi imobil andoris andoris buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o idee.. Ma aflu in situatia delicata de a incepe evacuarea silita a fostilor proprietari care mi-au vandut imobilul si nu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul proprietar, apoi eu noul proprietar la vanzare am cerut si includerea unei clauze de ... (vezi toată discuția)
Vanzare nuda proprietate florest florest Cazul meu: Sunt proprietarul unui apartament in care detin nuda propritate iar parintii mei au dreptul asupra unei camere la abitatie (habitatie) ... (vezi toată discuția)