avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Prim ajutor la locul de muncă
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Prim ajutor la locul de muncă

Bună ziua. În cadrul C.S.S.M., (Primărie) s-a hotărât a se achiziționa un serviciu extern specializat pentru demonstrații de acordare prim ajutor. Știu ce spune legislația cu privire la acordare prim ajutor și că șeful ierarhic respectiv conducătorul locului de muncă este cel care instruiește, că trebuie desemnate persoane care să fie trimise la curs de acordare prim ajutor, că vor sau nu.
Întrebarea mea este: Dacă vine curtea de conturi și verifică faptul că am achiziționat acest serviciu cu X xx lei și legislația îmi spune cine și ce are de făcut, deci nu prea am voie, unde găsesc totuși că aș putea face acest lucru, fără să dau banii înapoi pe achizitia serviciului?
Argumentele noastre au fost:
- lipsesc poate cei care ar trebui să acorde prim ajutor, nu toți dar celelalte persoane sunt la mai mult de 300 de metri de lucrătorul accidentat având un atac de cord, picior rupt, accident vascular, etc...
- dacă persoana desemnată se pierde, leșină, nu poate...
Cum aș putea reglementa astfel încât să nu încal legislația?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: GabsStoica , utilizator 18:25, 19 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primaria are obligatia sa incheie un contract de prestari servicii cu un medic specialist de medicina muncii pentru examinarea medicala a lucratorilor in vederea angajarii si a a examinarii medicale periodice. Acest medic poate efectua in cadrul contractului incheiat instruirea teoretica si practica a lucratorilor desemnati sa acorde primul-ajutor. Materialele de instruire se pun la dispozitia lucratorilor de catre angajator - se pot achizitiona de pe piata materiale de profil autorizate de catre Ministerul sanatatii si comercializate de catre firma autorizate de catre Ministerul muncii/ Inspectia muncii.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 10 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului-ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;
b) să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce priveşte primul-ajutor, serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze lucrătorii care aplică măsurile de prim-ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor.
(3) Numărul lucrătorilor menţionaţi la alin. (2), instruirea lor şi echipamentul pus la dispoziţia acestora trebuie să fie adecvate mărimii şi/sau riscurilor specifice întreprinderii şi/sau unităţii.
Aliniatul (1) se refera si la incheierea de contracte cu firme/ persoane specializate. In cazul de fata: medicul specialist de medicina muncii si serviciul de ambulanta (pentru interventii in caz de necesitate)
Aliniatul (2) se refera la stabilirea sarcinilor/ atributiilor pentru serviciile specializate. In cazul de fata pentru medicul specialist de medicina muncii - examinare medicala pentru angajarea de lucratori noi, respectiv examinarea medicala periodica a lucratorilor plus instruirea salvatorilor. Se stabileste in clar modul de colaborare.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor stabileste:
-art. 28 Serviciile de medicina muncii participă la realizarea şi implementarea programelor de informare, educare şi formare profesională cu privire la sănătatea şi securitatea în muncă pentru lucrătorii la care s-a efectuat supravegherea sănătăţii prin examene medicale profilactice.
Argumentele dvs. nu sunt tocmai potrivite:
-La fiecare loc de munca trebuie sa fie desemnati salvatori prin decizia interna a angajatorului. Cei 300 m invocati nu isi au rostul.
-Numarul de lucratori desemnati este la alegerea angajatorului. Se desemneaza ca salvatori lucratori care corespund din punct de vedere medical, psihic si psihologic, de regula, cu acceptul medicului specialist de medicina muncii care detine toate dosarele medicale ale salariatilor. Fiind mai multi salvatori desemnati, nu toti pot fi afectati de lesin, isi pierd curajul, o iau razna ...
Mulțumesc mult! Eu am înțeles de la început, dar Comisia voia să știe dacă putem aduce o firmă, fără să fie ilegal, undeva cu o preveder legală, pentru a face o demonstrație tuturor angajaților. Într-o sală unde să vadă cu toții.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanatate in munca TibiBogatu TibiBogatu Buna ziua, Sunt angajat la o institutie publica care are in organica si un cabinet de medicina muncii. Intre atributiunile personalului din cabinetul de ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii mihaela495 mihaela495 O SC fiind in cautarea unor servicii de medicina muncii a primit mai multe oferte printre care oferta de tipul abonamentului lunar sau oferta de tipul tarif pe ... (vezi toată discuția)