avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu vitreg refuză să participe la dezbaterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu vitreg refuză să participe la dezbaterea succesiunii după tata. De ce insistă judecătorul să depun certificatul lui de naștere și să îl aducă la interogatoriu?

Buna ziua. Rog din tot sufletul un sfat sau indrumare. Va prezint cat pot de scurt situatia. Mama si un copil dau uin judecata celalalt copil pentru dezbaterea succesiunii dupa tatal respectiv sot. Motivul : Al doilea copil nu a dorit sub nici o forma sa mearga la notariat,nedorind sa intre in contact cu mama si fratele (vitregi) Nu doreste absolut nimic dupa urma tatalui. Primind citatia acasa si vazand ca i se cer cheltuieli de judecata,deoarece din cauza lui sa ajuns aici,depune intampinare in care cere sa nu fie pus la plata cheltuielilor de judecata specificand ca nu este si nu a fost interesat niciodata de nimic,ca nu doreste sa intre in contact cu reclamantii si roaga sa fie facuta judecata in lipsa lui.
Acum e acum. Judecatorul investit abia anul trecut insista sa duc eu certificatul de nastere al fratelui desii acesta nu doreste sa interactionam.(nu am de unde sa fac rost) amenintandu-ma su suspendarea cauzei. Al doile aspect INSISTA sa il aduca la interogatoriu desii el nu doreste sa participe. Dosar introdus in Februarie 2018, platita taxa de timbru de 3400 Ron la valoarea impozabila de la primarie. Dupa ce 1 an fratele ne-a intarziat nedorind sa mearga la notariat acum judecatorul amana 3 termene (urmatorul la jumatatea lunii Sepembrie)
Platesc 3400 Ron sa fiu judecat intr-o speta simpla cel putin 7 luni ? Unde este termenul rezonabil ?
Nu a fost cerut partaj nimic..pt.doua vorbe in care trebuia specificat : x si y sunt mostenitorii si punct. Ne rugam efectiv de un om sa vina ?
Nu era normal sa se judece in lipsa lui cum de altfel a si dorit ?
De ce art.1106 din Ncpc Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine. Nu este luat in calcul,cum poate fii adus fratele meu in instanta obligat ?
Daca procesul se temina in primele 3 termene puteam sa facem cerere pt.recuperarea timbrului de mediu al unui autoturism.Cererea trebuia depusa pana la 31.08.2018. Cine este raspunzator acum pt.pierderea acestor bani (2200 Ron) fratele meu din nou sau judecatorul ca tergiverseaza o speta atat de simpla ?
Va multumesc din suflet pentru rabdarea de a citii si pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:06, 7 August 2018
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
andreeaemilia95 a scris:


Nu era normal sa se judece in lipsa lui cum de altfel a si dorit ?


Speța s-ar putea soluționa în lipsa lui. Dar cine este el?

Cum ar putea să știe judecătorul că acela pe care l-ați chemat este cel ce ziceți că ar fi (=fiul mortului) dacă în dosar nu există decât ... impresii (cele făcute de dvs. prin cererea inițială și cele lăsate de cel ce se zice că ar fi scris intâmpinarea).

Evident că judecătorul vrea probe (certificat de naștere, declarații de martor etc.). Acestea (spre deosebire de impresii) pot fi prinse cu agrafă la dosar!

Sau altfel spus, eu vă cred când spuneți că el este „fratele meu...”. Dar judecătorul nu se poate intemeia pe credință că..., ci pe hărtia cutare din care rezultă că ... (nu-i nefiresc să vrea sa aibă în dosar certificatul de naștere sau alte probe).

Și de unde ar putea să știe judecătorul că nu mai sunt și alți copii? Din depoziții de martori.
Chiar și la notar se audiază martori - din aceeași motiv.



Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua "andreeaemilia95".

1. Nu consider ca are importanta faptul ca "Domnul Judecator a fost investit anul trecut in Ianuarie'.

2. Propun sa incercam sa-i respectam statutul, pregatirea/calificarea, gandirea obiectiva si constiinta, in spiritul legii.

3. Nu va resugerez cele specificate in comentariul anterior (ar intra sub incidenta "mesaj dublat").

4. Consider ca nu este la latitudinea/decizia "unui frate" prezentarea/neprezentarea in fata instantei de judecata ce l-a citat, legal.

5. In situatia in care nu aveti o "solutie proprie", angajati un avocat specializat in materie de "succesiuni".
Daca aveti dorinta, cheltuielile suplimentare se pot recupera la capitolul "cheltuieli de judecata".

Analizati si decideti.

Cu stima.
Va multumesc tuturor pentru pareri,ajutor,idei. Si incerc sa raspund cat pot de punctual.
Domnului GermanAlex. Plecand de la ultimul termen am sunat fratele si i-am propus din nou sa mearga la notar specificand ca sunt dispus sa pierd banii cheltuiti la judecatorie cu taxa de timbru dar ma lovesc de acelasi raspuns negativ si anume ca Nu doreste sa mearga sa dea acea declaratie.
Va multumesc pt.raspuns si va rog sa-mi raspundeti si dupa ce cititi aceste randuri. Va citez : ”Una dintre conditiile de fond ale renuntarii la mostenire este ca aceasta poate fi doar expresă, neputand fi dedusă din anumite circumstanţe de fapt.” Conform Art.1112 alin.1 Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103. Ori proba contrara trebuia sa apara in momentul intampinarii ori prin prezentarea la termenele prevazute. Ori fratele specifica clar ca nu a facut un astfel de act in termenul de 1 an. Prin urmare nu consider ca aveti dreptate sustinand ca fratele meu vitreg mai are dreptul de optiune succesorala. Este chiar unul din capetele de cerere formulate de mine si anume stingerea prin prescriptie a dreptului de optiune succesorala.
Stima
Va multumesc pentru raspuns D-na Nicoleta Cristina Romascanu. In mare parte consider ca aveti dreptate. Problema apare la modul in care procedeaza Judecatorul. Si anume : Vazand in cererea de chemare in judecata si din intampinarea depusa de frate ca nu doreste sa vina,ca nu doreste sa interactionam cel tarziu la primul termen face demersurile necesare pt.obtinerea cerificatului de nastere al paratului si cheama si martorii pt.depozitiile care le doreste. Cine este el ? Mama lui si fratele chiar vitregi nu cred ca au interesul sa inventeze un mostenitor. ”cele lăsate de cel ce se zice că ar fi scris intâmpinarea).” Nu cred ca D-stra aveti dreptul sa depuneti un act in dosarul meu aflat pe rol,chiar avocat fiind fara imputernicire. Eu presupun ca cel care a depus intampinarea a facut-o legitimanduse cu CI , dovedind ca este paratul din dosar sau avocatul lui. Nu insisti si la al treilea termen ca este datoria mea sa aduc cerificatul fratelui vitreg si ca suspenzi dosarul daca nu o fac.... ”Și de unde ar putea să știe judecătorul că nu mai sunt și alți copii? Da aveti dreptate de unde ar putea stii.. Pai de la sotia decedatului ( tatal meu) de la mine,care ne asumam niste lucruri si legi si eventuale consecinte daca ascundem un alt copil si da din depozitiile martorilor care puteau fii chemati pana acum nu la al patrulea termen ( la primele trei doar pierzind vremea si vorbind despre acelasi certificat de nastere. Exista celeritate in aceasta speta introdusa in Februarie ? Este respectat Art.6 din Ncpc ? Nu este o succesiune dezbatuta in primul an,Art.1112 ajuta foarte mult Judecatorul. Noi daca am ascunde un alt copil pt.ca la urma urmei despre acest lucru vorbim hotararea ar fii lovita de nulitate peste timp. Ori nu avem acest interes deoarece peste 1 an oricum ar pierde dreptul de optiune succesorala asa cum la pierdut fratele vitreg.
Stima

Alte discuții în legătură

Eliberare certificat de calitate de mostenitor ContSters213694 ContSters213694 Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare. Succesiunea s-a deschis la ... (vezi toată discuția)
Succesiune fradpatrascu fradpatrascu Buna ziua, in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Ghenea Viorel Ghenea Viorel Doresc sa aflu daca se poate face la judecatorie o succesiune pentru un apartament care a apartinut mamei mele care este decedata de doi ani si ai carei ... (vezi toată discuția)